5 animale cu abilități neînțelese și impresionante

Natura e un loc ciudat, în care viața și moartea se împart în proporții egale. În sălbăticie se duc lupte grele, dar există unele animale care au găsit modalități originale ca să le facă față.

Îți prezentăm în continuare cinci specii de animale și talentele lor nebănuite, care te vor face să privești natura cu alți ochi.

1

Pasărea liră imită orice sunet

Pasărea liră este, probabil, cel mai bun mim și imitator din regnul animal. Organul care le permite păsărilor să scoată sunete și să cânte se numește sirinx, iar sirinxul păsării liră este cel mai complex.

Pasărea liră poate învăța un număr foarte mare de sunete și este capabilă să imite sunetele și cântecele a cel puțin altor 20 de specii de păsări.

Poate imita și sunetele emise de alte animale (precum câinii), dar și sunetele produse de om sau de aparatura folosită de oameni(camere foto, drujbe).

2

Șopârla care se clonează singură

Una dintre regulile de bază ale biologiei este că o specie are nevoie de femele și de masculi pentru a se reproduce. Ei bine, există o specie de șopârlă – Aspidoscelis uniparens – care nu are nevoie de masculi ca să se înmulțească.

Această specie este formată 100% din femele și reușește să supraviețuiască foarte bine, ajungând la o populație de un milion de indivizi doar în sud-vestul SUA.

Cum este posibil acest lucru fără masculi? Procesul se numește meioză: celulele unei singure șopârle se divid și formează celule-fiică. Odată cu diviziunea celulei originale, ADN-ul din celule se multiplică și el.

Având în vedere că puii de șopârlă provin dintr-un singur părinte, toți sunt, practic, clone.

3

Vulpea folosește câmpul magnetic al Pământului

La o primă impresie, vulpea din clipul video de mai sus pare că își ascultă prada sub stratul gros de zăpadă, iar apoi atacă.

Multă vreme, cercetătorii au crezut că așa stau lucrurile, însă acum știm că vulpile sunt dotate cu un sistem foarte performant de localizare, care se bazează pe capacitatea lor de a simți câmpul magnetic al Pământului.

Cercetătorii au descoperit că, atunci când se avântă în zăpadă, vulpile se aliniază într-o poziție care să le permită să sară aproximativ 20 de grade la nord-est de nordul magnetic.

Atunci când se poziționează astfel, vulpile reușesc să prindă prada în 73% din cazuri. Dacă se poziționează în orice altă direcție, rata de succes scade cu aproximativ 18%.

Nu se știe încă exact cum funcționează acest sistem de geolocalizare, dar cercetătorii cred că ochii vulpilor sunt dotați cu niște celule sensibile la câmpul magnetic al Pământului.

Aceste celule ar reflecta un soi de aură în ochii animalelor, permițându-le să-și calculeze amplitudinea săriturii și să schimbe direcția în timpul saltului, dacă e nevoie.

4

Caprele alpine escaladează pereți verticali

Capra alpină are capacitatea extraordinară de a se cățăra pe pereți atât de abrupți, încât sunt aproape verticali. Aceste capre sunt faimoase pentru faptul că-și croiesc drum prin cele mai abrupte și periculoase zone montane din lume.

În videoclipul de mai sus, o capră alpină și puiul ei reușesc să se cațere pe peretele aproape plat al barajului Cingino.

Ce le atrage aici pe capre? Barajul a fost construit dintr-o rocă foarte bogată în minerale, iar animalele au nevoie de aceste minerale ca să își mențină sănătatea oaselor și a sistemului nervos.

5

Creveta face „gloanțe” din bule de apă

Oceanele sunt ultimele locuri de pe Pământ care nu au fost cercetate în totalitate. În aceste ape se petrec foarte multe lucruri ciudate, pe care abia acum le descoperim. Unul dintre ele este, cu siguranță, creveta pistol.

Cleștii acestui animal (care pot crește anormal de mult în comparație cu corpul) sunt compuși din două părți. Când sunt închiși brusc, cleștii sunt o amenințare serioasă pentru orice ființă care se află în raza de acțiune a animalului.

Când se închid, cleștii creează o bulă de apă ce generează temperaturi de până la 4.000 grade Celsius și presiuni acustice de până la 80 de decibeli la o distanță de patru centimetri de clești.

Apoi, pe măsură ce se îndepărtează, bula atinge viteza de aproape 100 de kilometri pe oră și emite un sunet de până la 200 decibeli (ca o comparație, un pistol emite aproximativ 150 de decibeli). Practic, acest „glonț” este suficient de puternic pentru a omorî un pește mic.

Ca să știi mai mult, citește „Ghidul Familia (aproape) zero deșeuri”

Iată și o carte pe care sperăm să o găsești utilă: Ghidul Familia (aproape) zero deșeuri. Cei doi coautori (soț și soție) au decis devină o familie cu zero deșeuri. În decurs de trei ani, au redus cele 390 de kilograme de deșeuri la un kilogram pe an, trecând efectiv la un nou mod de viață.

Cartea prezintă beneficiile enorme și neașteptate rezultate dintr-o schimbare atât de profundă. Bazându-se pe cunoștințele lor de ecologie, autorii propun zeci de sfaturi și alternative simple pentru viața de zi cu zi: cumpărături, bucătărie, curățenie, mobilier, igienă personală, cosmetice, îmbrăcăminte, grădină, bricolaj, sărbători… Ce vei câștiga: vei consuma mai puține substanțe toxice și vei face economii.

„Ghidul Familia (aproape) zero deșeuri” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești sau Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu