VIDEO Google, Facebook și sfârșitul intimității noastre

Cum te-ai simți dacă cineva s-ar uita la tine printr-o pereche de ochelari Google și ar ști totul despre preferințele și comportamentul tău, fără ca măcar să te cunoască? Cum ar putea arăta viitorul fără secrete, fără intimitate?

În mediul online, oamenii au un comportament paradoxal: pun mare preț pe intimitate, dar în diverse contexte dezvăluie fără ezitare informații personale. Bineînțeles, aceste informații sunt colectate de organizații și companii, care le folosesc în scopuri de marketing, dar nu numai.

Tendința de renunțare la viața privată este mai evidentă decât oricând. Spre exemplu, la nivel global, în anul 2000, utilizatorii de Internet din întreaga lume au postat online doar 100 de miliarde de fotografii, în timp ce, câțiva ani mai târziu, într-o singură lună au fost postate doar pe Facebook 2,5 miliarde de fotografii.

Toate acestea se petrec în timp ce, în paralel, tehnologiile de recunoaștere facială au cunoscut o dezvoltare fără precedent.

Un studiu surprinzător realizat de cercetătorul Alessandro Acquisti a demonstrat că un program de recunoaștere facială poate face legătura între un portret anonim și numele unei persoane de pe Internet – iar apoi chiar și contul de Facebook al respectivei persoane – în doar 3 secunde.

Experimentele realizate de Acquisti ne arată cât de periculos este să renunțăm la intimitate pentru confort și cum tehnologiile moderne ne pun în pericol libertatea.

Articolul continuă mai jos

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi zilnic pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări!

Click pentru abonare ▸

Fii fără grijă, nu facem spam.


Distribuie:

Citește în continuare

Lasă un comentariu