VIDEO Google, Facebook și sfârșitul intimității noastre

Cum te-ai simți dacă cineva s-ar uita la tine printr-o pereche de ochelari Google și ar ști totul despre preferințele și comportamentul tău, fără ca măcar să te cunoască? Cum ar putea arăta viitorul fără secrete, fără intimitate?

În mediul online, oamenii au un comportament paradoxal: pun mare preț pe intimitate, dar în diverse contexte dezvăluie fără ezitare informații personale. Bineînțeles, aceste informații sunt colectate de organizații și companii, care le folosesc în scopuri de marketing, dar nu numai.

Tendința de renunțare la viața privată este mai evidentă decât oricând. Spre exemplu, la nivel global, în anul 2000, utilizatorii de Internet din întreaga lume au postat online doar 100 de miliarde de fotografii, în timp ce, câțiva ani mai târziu, într-o singură lună au fost postate doar pe Facebook 2,5 miliarde de fotografii.

Toate acestea se petrec în timp ce, în paralel, tehnologiile de recunoaștere facială au cunoscut o dezvoltare fără precedent.

Un studiu surprinzător realizat de cercetătorul Alessandro Acquisti a demonstrat că un program de recunoaștere facială poate face legătura între un portret anonim și numele unei persoane de pe Internet – iar apoi chiar și contul de Facebook al respectivei persoane – în doar 3 secunde.

Experimentele realizate de Acquisti ne arată cât de periculos este să renunțăm la intimitate pentru confort și cum tehnologiile moderne ne pun în pericol libertatea.

Ca să știi mai mult, citește „Mihai Caraman, un spion român în Războiul Rece”

„Afacerea Caraman” a devenit una dintre marile acțiuni de spionaj ale Războiului Rece și a generat implicații geopolitice pe termen lung. Experți și reprezentanți ai elitei serviciilor de spionaj și contraspionaj occidentale și-au exprimat uimirea, respectul și aprecierea pentru modul în care ingeniosul spion român a țesut cu migală, timp de un deceniu, o rețea de agenți care a pătruns în cele mai tainice și mai bine păzite locuri, unde se redactau și se arhivau secrete esențiale ale Alianței Nord-Atlantice.

„Mihai Caraman, un spion român în Războiul Rece” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești, Elefant sau Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu