5 orașe legendare înghițite de ape și secretele tulburătoare pe care le ascund

Există un motiv bine întemeiat pentru care ne-au fascinat mereu poveștile despre Atlantida și alte civilizații dispărute. Deși ideea că un întreg oraș ar putea fi înghițit de ape și dat uitării este cutremurătoare și pare de domeniul fantasticului, ea are o bază cât se poate de reală.

Cu toate că niciunul dintre orașele scufundate descoperite în ultimul secol nu este legendara Atlantidă, toate par să fi avut aceeași soartă. Ele continuă să ne captiveze imaginația și stau mărturie a unor civilizații mărețe, de mult apuse.

1

Orașul pierdut al Cleopatrei

Cleopatra, ultimul faraon al Egiptului, a condus orașul Alexandria timp de 20 de ani din palatul situat pe insula Antirhodos, din estul portului Alexandriei. Palatul a fost înghițit de apele mării acum 1.400 de ani, în urma unei serii de cutremure puternice.

În 1996, el a fost redescoperit de o echipă de scufundători condusă de exploratorul Franck Goddio, care a folosit descrieri literare grecești pentru a-l localiza.

După descoperirea insulei înghițite de mare, echipa lui Goddio a adus la suprafață o mulțime de artefacte, găsite printre ruinele vechiului palat, inclusiv statui și sfincși, bijuterii sau monede.

Impactul acestei descoperiri este major, deoarece situl arheologic este o comoară de neprețuit, în special datorită antichităților care n-au fost încă aduse la suprafață.

Autoritățile egiptene speră să realizeze aici un muzeu subacvatic, în care vizitatorii să poată admira orașul scufundat îndeaproape, printr-o serie de tuneluri.

2

Bogatul port Heraclion

În 2001, la doar câțiva ani de la descoperirea Antirhodosului, Goddio și echipa sa au descoperit un alt oraș dispărut al Egiptului.

De această dată, a fost vorba de Heraclion, un oraș menționat atât de greci, cât și de egiptenii antici ca fiind un port comercial important între Marea Mediterană și fluviul Nil.

Istoricii cred că orașul a fost înghițit de mare în secolul VIII, în urma unui dezastru natural. Totuși, el a continuat să trăiască prin legende până când a fost redescoperit de Goddio.

În situl arheologic subacvatic a fost descoperit Templul lui Amun, statui și chiar și obiecte de ceramică, din care rezultă clar că Heraclion a fost cândva un loc foarte bogat și prosper.

3

Orașul scufundat intenționat

Cunoscut drept Atlantida din China sau Atlantida Estului, orașul Shicheng a fost scufundat intenționat de către guvernul chinez în 1959, în timpul construirii barajului Xin’an și a lacului artificial Qiandaom din provincia Zhejiang.

Orașul a fost apoi dat uitării, până în 2001, când tot guvernul chinez a fost cel care a finanțat o misiune de explorare subacvatică a ruinelor.

Orașul, care abundă în arhitectură din perioada dinastiilor Ming și Qing, cu o vechime de peste 600 de ani, a fost surprinzător de bine conservat chiar de către apele care erau menite să-l distrugă.

Situl este atât de spectaculos prin frumusețea sa încât a devenit o atracție turistică pentru scufundătorii interesați să afle secretele acestui oraș, prins într-o adevărată capsulă a timpului.

4

Orașul pierdut care ar putea rescrie istoria

Numele orașului Dwarka, din India, înseamnă „poarta către Rai”. A fost descoperit din pură întâmplare în 2002, când mai mulți oameni de știință care măsurau nivelul de poluare din zona golfului indian Cambay au dat peste ruinele unui oraș antic scufundat.

Scafandrii au adus la suprafață artefacte, inclusiv mărgele și produse de ceramică, precum și dinți umani care au fost datați cu carbon, stabilindu-se că aveau o vechime de 9.500 de ani.

Importanța acestui sit este de necontestat. Potrivit unor istorici, descoperirea unui oraș scufundat de asemenea dimensiuni pune la îndoială afirmația arheologilor potrivit căreia orașe atât de mari au început să existe doar acum 4.500 de ani, în Mesopotamia.

Legendarul oraș Dwarka, despre care se crede că a fost scufundat în urma ultimei topiri a calotei glaciare de acum 10.000 de an, este considerat sacru în mai multe religii, inclusiv în cea hindusă și cea budistă, și se crede că aici a trăit zeul hindus Krishna.

5

Civilizația avansată de la Atlit-Yam

Foto: Pinterest

O altă descoperire întâmplătoare a unui uimitor oraș scufundat a avut loc în 1984, când o echipă de cercetători a descoperit ruinele unei așezări vechi de 7.700 de ani în apropierea orașului Atlit, din Israel.

În centrul orașului format din case dreptunghiulare de piatră se află un semicerc format din 7 megaliți de 1-2 metri înălțime.

Megaliții prezintă urme de unelte și au fost aranjați cândva în jurul unui izvor. De asemenea, Atlit-Yam este printre primele orașe care au folosit agricultura și resursele mării pentru a funcționa, undeva între 6.900 și 6.300 î.e.n.

Printre rămășițele descoperite la Atlit-Yam se numără primii oamenii care s-au îmbolnăvit și murit de tuberculoză și primele dovezi ale fabricării uleiului de măsline.


În continuare, citește și povestea vieții extraordinare a lui Heinrich Schliemann, arheologul autodidact care a învăţat 17 limbi și, pe baza operelor lui Homer despre Războiul Troian, a descoperit Troia.

Ca să știi mai mult, citește cartea „Amprentele zeilor”

Ar putea fi omenirea mult mai veche decât ne spune istoria convențională? Apelând la arheoastronomie, geologie și analiza computerizată a miturilor antice, Graham Hancock prezintă dovezi convingătoare că lucrurile stau chiar așa. În „Amprentele zeilor”, Hancock pune laolaltă toate piesele unui puzzle vast și fascinant al trecutului ascuns al omenirii. În monumente antice precum Marele Sfinx din Egipt, straniile ruine andine din Tihuanaco și templele uimitoare ale Soarelui și Lunii din Mexic, autorul descoperă nu numai amprentele clare ale unei civilizații încă neidentificate ale antichității îndepărtate, ci și dovezi uimitoare ale vastei ei complexități și ale cunoștințelor științifice evoluate pe care le avea. Însă cartea „Amprentele zeilor” ne spune chiar mai mult decât atât. Pe măsură ce descoperim adevărul despre preistorie și aflăm semnificația reală a miturilor și a monumentelor antice, devine evident că ni s-a transmis un avertisment despre un cataclism teribil, unul care afectează Pământul în cicluri mari, la intervale neregulate de timp, o catastrofă care s-ar putea manifesta din nou.

Comandă „Amprentele zeilor” pe Cartepedia, eMag sau Libris.


Distribuie:

Citește în continuare

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi în fiecare dimineață pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări.
Fii fără grijă, nu facem spam.
>