5 lucruri fascinante care par minciuni sfruntate, dar sunt 100% adevărate

Într-o lume în care știrile false și dezinformarea se înmulțesc de la o zi la alta, e tot mai greu să discernem între adevăr și minciună, mai ales atunci când avem de-a face cu lucruri foarte interesante, dar atât de ieșite din comun, încât suntem mai degrabă tentați să nu le credem.

Din „mormanul” de știri incredibile și întâmplări extraordinare, iată cinci lucruri fascinante care sună a minciună, dar sunt pe deplin adevărate.

1

Universitatea Oxford este mai veche decât civilizația aztecă

lucruri fascinante
Universitatea Oxford. Foto: Wikimedia

Civilizația aztecă a apărut în secolul XIII, în zona Mexicului zilelor noastre. Aztecii au pus la punct un calendar foarte complex, aveau un sistem de educație avansat, însă nu au descoperit metalurgia și practicau sacrificiile umane.

Fără arme de metal nu au avut nicio șansă în fața invadatorilor spanioli conduși de Hernan Cortes, care le-au cucerit capitala – Tenochtitlan – în 1521.

Pare incredibil, dar Universitatea Oxford, unde au studiat oameni celebri, precum Oscar Wilde, Lewis Carroll, J. R. R. Tolkien, Margaret Thatcher, Stephen Hawking și inventatorul internetului, Tim Berners-Lee, este cu un secol mai veche decât civilizația aztecilor.

Faimoasa instituție de învățământ a fost fondată în anul 1096, pe când strămoșii aztecilor erau doar niște triburi nomade din zona de nord a Mexicului. La matusalemica vârstă de 923 de ani, Universitatea Oxford este ceai mai veche școală de limbă engleză încă funcțională.

2

Există cascade subacvatice

Pare absurd să cauți cascade în adâncuri? Ei bine, acestea nu numai că există, dar cea mai mare cascadă de pe Pământ se găsește sub apă. Se numește Strâmtoarea Danemarcei și se află între Groenlanda și Islanda.

Cascadele din adâncuri se formează astfel: atunci când apa mai rece se lovește de un șuvoi de apă mai caldă, apa mai rece rămâne sub volumul de apă caldă, pentru că este mai densă.

Așa se întâmplă și în Strâmtoarea Danemarcei, unde apa rece din Marea Groenlandei se lovește de apa puțin mai caldă din Marea Irminger.

În ceea ce privește dimensiunile cascadelor, cea mai înaltă este Cascada Îngerilor, din Venezuela, care are 978 de metri, pe când cascada din Strâmtoarea Danemarcei este de trei ori mai înaltă (sau mai adâncă, dacă privim sub apă).

De asemenea, prin Strâmtoarea Danemarcei trece mult mai multă apă decât prin Cascada Niagara, cea mai mare cascadă de suprafață.

În fiecare secundă, prin Strâmtoarea Danemarcei se „strecoară” echivalentul a 2.000 de cascade Niagara, atunci când această celebră splendoare a naturii este la volumul maxim.

Strâmtoarea Danemarcei este doar una dintre cele trei cascade subacvatice de pe Terra. O altă astfel de cădere de apă se găsește în largul coastelor Africii, lângă Madagascar și Mozambic, în Oceanul Indian.

A treia cascadă de acest tip se află în Strâmtoarea Gibraltar, între punctul cel mai sudic al Spaniei și punctul cel mai nordic al Africii.

3

În vid, metalele pot fi sudate fără căldură

În mod normal, ca să sudăm două bucăți de metal, acestea trebuie topite la îmbinare, la temperaturi foarte mari. Însă, într-un loc fără oxigen (în vid sau în spațiu), ele se pot suda fără căldură. Procedeul se numește sudură la rece.

Atunci când o bară de metal se găsește într-un loc cu oxigen, un strat protector de oxid o înfășoară și îi ține atomii strâns legați între ei.

Când bucata de metal fără acest strat se află într-un mediu fără oxigen și intră în contact cu o bucată de metal similar, atomii celor două obiecte se combină, comportându-se de parcă ar face parte din același material.

4

Rechinii sunt mai vechi pe Pământ decât copacii

lucruri fascinante
Foto: Getty Images

Conform fosilelor descoperite în Siberia, rechinii au apărut pe Pământ în urmă cu 450 de milioane de ani, în perioada numită Silurian. În timp, rechinii au evoluat în peste 3.000 de specii, dintre care astăzi au mai rămas 500.

Arborii, în schimb, nu au apărut decât la câteva milioane de ani după rechini. Aceste plante și-au făcut apariția pe planeta noastră în timpul erei Devoniene, în urmă cu 416-358 de milioane de ani.

Ce mai veche fosilă de copac are 385 de milioane de ani. Așadar, aceasta este cu 65 de milioane de ani mai „tânără” decât rechinii. Rechinii sunt cu 220 de milioane de ani mai „bătrâni” și decât dinozaurii.

Văzută în această perspectivă, specia noastră, Homo Sapiens – apărută în urmă cu aproximativ 200.000 de ani, potrivit celor mai mulți antropologi -, pare că încă își trăiește copilăria.

5

Romanii făceau gargară cu urină

lucruri fascinante dinti-de-roman
Foto: Mental Floss

Urina conține o substanță numită uree. Când fermentează, aceasta se transformă în amoniac, o substanță folosită des în viața de zi cu zi, mai ales în produsele pentru curățenie.

Din același motiv, urina a fost folosită timp de sute de ani la spălarea sau curățirea hainelor, oricât de scârbos pare. Ei bine, romanii au dus acest obicei puțin mai departe.

Ei foloseau urina ca apă de gură. Chiar dacă este evident că trebuie să fi avut un gust oribil, amoniacul din urină acționa ca înălbitor și dădea strălucire dinților.


Distribuie:

Citește în continuare

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi în fiecare dimineață pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări.
Fii fără grijă, nu facem spam.
 • Ideea ca romanii beau urina este o inventie idioata. De ce nu cumva beau urina bulgarii, ungurii, rusii, etc. ? Se trezeste cate un tampit sa spuna public ceva ce nu poate fi verificat si apoi altii mai idioti sau mai smecheri o preiau in defavoarea sau in interesul unor jocuri de denigrarea a unei natii. Eu cred ca o minima analiza a unor articole aruncate in public trebuie facuta de oameni sanatosi la cap.

  • E vorba despre romani, nu despre români. E fapt istoric, ce nu are nimic de-a face cu naționalismul, „denigrarea unei nații”, „interesul unor jocuri” (cum se traduce logic sintagma asta?!). Folosim diacritice pentru a evita confuziile și situațiile penibile, ceea ce vă dorim și dumneavoastră…

  • :)) romanii, Imperiul Roman, nu românii, amarastenii care suntem azi :)))

 • Alexander spune:

  Salut echipa!
  Dacå la inceput am judecat cam aspru comentariile tåioase si categorice, lipsite de logicå sau echilibru, am ajuns la concluzia cå, din contrå, e mai benefic pentru cei care vå apreciazå munca ( pentru toti cititorii de altfel), så constate cat de multi sunt cei care se incadreazå in categoria ,,marlani” semidocti sau semianalfabeti, care din instinct resping ceea ce e nu cunosc sau inteleg.
  Imi pare råu, dar n-am putut så må abtin de data asta. Vå doresc Succes in munca dvs de a aduce la luminå lucruri si fapte interesante despre noi, oamenii.

 • Felicitari Incredibila!
  Un site deosebit, interesant , de unde poti culege foarte multe informatii.
  In Romania lipseste cultura, informatiile culturale nu exista, tara se degradeaza odata cu mintea oamenlior. Se poate observa lipsa totala a culturii , din comentariile aparute la acest articol… Atat de mult s-a degradat societarea romaneasca incat oamenii refuza sa accepte ca exista si site-uri care iti pot imbogati cunostintele.

 • Ma intreb si eu, aveau dozatoare, era imbuteliata sau direct din sursa?

 • >