VIDEO – 5 experimente de „savant nebun” pe care le poți face acasă

Oricine a văzut serialele „Înapoi în viitor”, „Laboratorul lui Dexter” sau orice alt film despre invenții extravagante iubește ideea de savant nebun. Cunoaștem experimente și proiecte care arată foarte bine (cel puțin teoretic) și implică o doză consistentă de distracție și frică, dar care nu întotdeauna au valoare practică.

Vă prezentăm în continuare câteva proiecte foarte interesante care pot fi încercate acasă și care s-ar putea să vă facă să vă simțiți precum Albert Einstein.

Chiar dacă punerea în aplicare a acestor proiecte poate fi distractivă și constituie o modalitate nemaipomenită de a învăța lucruri noi, unele dintre experimente implică un grad de pericol.

Dacă decideți să le puneți în aplicare, faceți-o cu prudență, în special atunci când lucrați cu electricitate sau unelte de orice fel.

Construiește-ți propria bobină Tesla

Nikola Tesla însuși a devenit o celebritate pe internet, parțial pe fondul unui moment de „renaștere” a operei sale, dar și pentru că publicul de internet pare să aprecieze un spectacol bun. Iar inventatorul bobinei Tesla a știut de la început ce a creat și și-a folosit constant invenția pentru a impresiona mulțimile și pentru a obține bani.

Poți construi o versiune mai mică a bobinei Tesla pentru a-ți impresiona propriii cunoscuți. Folosind un condensator, un bec mic, niște sârmă și alte câteva componente, le poți arăta tuturor în cel mai scurt timp că ai sclipiri de geniu. Te poți inspira din clipul prezentat mai sus.

Construiește-ți ieftin un tun pneumatic care trage cu cartofi

Tunurile cu cartofi sunt proiecte oarecum controversate – pentru cei care nu știu, un tun cu cartofi nu trage cu cartofi întregi, ci cu bucăți din ei. Cu greu pot fi considerate aceste tunuri cu adevărat periculoase, dar unii americani le-au folosit prea mult ca „arme” în copilărie, ceea ce a dus la interzicerea lor în anumite localități.

Articolul continuă mai jos

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi zilnic pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări!

Click pentru abonare ▸

Fii fără grijă, nu facem spam.

Adevărul este că pericolul apare doar atunci când încerci să construiești un tun pneumatic prea mare. Filmul atașat prezintă instrucțiunile pas cu pas necesare pentru construirea unui tun pneumatic cu cartofi folosind o sticlă goală și câteva piese obținute din obiecte care sunt la îndemâna oricui.

Cum să construiești o dronă

Când se gândesc la drone, majoritatea oamenilor își imaginează niște avioane gigantice teleghidate, echipate cu bombe. Cu toate acestea, dronele devin tot mai populare, atât în scopuri comerciale, cât și ca hobby, iar majoritatea sunt destul de mici.

O dronă obișnuită, folosită ca hobby, are un corp de mici dimensiuni pe care sunt montate câteva piese de la un ventilator mai vechi, un echipament electronic care să permită controlul la distanță și o cameră foto/video.

În materialul de mai sus veți vedea cum puteți construi o dronă cu materiale ușor de procurat, printr-o metodă simplă chiar și pentru cei fără experiență.

Construiește-ți un aparat radio cu energie solară

Aceia dintre voi care au mers vreodată în excursie cu cortul știu cu siguranță cât de enervant e momentul în care bateriile radioului se epuizează. Dar, dacă vă place să lucrați cu aparate electronice, problema e deja pe jumătate rezolvată.

Tot ce vă trebuie este un radio vechi, un panou solar recuperat de pe un aparat pe care nu-l mai folosiți și să vizionați video-ul de mai sus, care vă arată cum să finalizați proiectul.

Află cum e să umbli pe apă

Un fluid ne-newtonian este un lichid care nu respectă legile lui Newton. Practic, un astfel de lichid se întărește atunci când asupra lui se aplică presiune, astfel că poate fi tratat atât ca o substanță solidă, cât și ca o substanță lichidă.

Cei care vor să experimenteze cu astfel de fluide au la îndemână o soluție simplă: un amestec din două treimi de amidon de porumb și o treime apă. Experimentând cu acest lichid, veți obține rezultate foarte ciudate.

Atunci când este lovită, substanța se solidifică la locul impactului, iar restul se comportă în continuare ca un lichid. Practic, dacă ai un bazin suficient de mare și îl umpli cu un astfel de fluid, vei putea vedea cum e să mergi pe apă. 🙂


Distribuie:

Citește în continuare

Lasă un comentariu