VIDEO – 5 experimente de „savant nebun” pe care le poți face acasă

Oricine a văzut serialele „Înapoi în viitor”, „Laboratorul lui Dexter” sau orice alt film despre invenții extravagante iubește ideea de savant nebun. Cunoaștem experimente și proiecte care arată foarte bine (cel puțin teoretic) și implică o doză consistentă de distracție și frică, dar care nu întotdeauna au valoare practică.

Vă prezentăm în continuare câteva proiecte foarte interesante care pot fi încercate acasă și care s-ar putea să vă facă să vă simțiți precum Albert Einstein.

Chiar dacă punerea în aplicare a acestor proiecte poate fi distractivă și constituie o modalitate nemaipomenită de a învăța lucruri noi, unele dintre experimente implică un grad de pericol.

Dacă decideți să le puneți în aplicare, faceți-o cu prudență, în special atunci când lucrați cu electricitate sau unelte de orice fel.

Construiește-ți propria bobină Tesla

Nikola Tesla însuși a devenit o celebritate pe internet, parțial pe fondul unui moment de „renaștere” a operei sale, dar și pentru că publicul de internet pare să aprecieze un spectacol bun. Iar inventatorul bobinei Tesla a știut de la început ce a creat și și-a folosit constant invenția pentru a impresiona mulțimile și pentru a obține bani.

Poți construi o versiune mai mică a bobinei Tesla pentru a-ți impresiona propriii cunoscuți. Folosind un condensator, un bec mic, niște sârmă și alte câteva componente, le poți arăta tuturor în cel mai scurt timp că ai sclipiri de geniu. Te poți inspira din clipul prezentat mai sus.

Construiește-ți ieftin un tun pneumatic care trage cu cartofi

Tunurile cu cartofi sunt proiecte oarecum controversate – pentru cei care nu știu, un tun cu cartofi nu trage cu cartofi întregi, ci cu bucăți din ei. Cu greu pot fi considerate aceste tunuri cu adevărat periculoase, dar unii americani le-au folosit prea mult ca „arme” în copilărie, ceea ce a dus la interzicerea lor în anumite localități.

Adevărul este că pericolul apare doar atunci când încerci să construiești un tun pneumatic prea mare. Filmul atașat prezintă instrucțiunile pas cu pas necesare pentru construirea unui tun pneumatic cu cartofi folosind o sticlă goală și câteva piese obținute din obiecte care sunt la îndemâna oricui.

Cum să construiești o dronă

Când se gândesc la drone, majoritatea oamenilor își imaginează niște avioane gigantice teleghidate, echipate cu bombe. Cu toate acestea, dronele devin tot mai populare, atât în scopuri comerciale, cât și ca hobby, iar majoritatea sunt destul de mici.

O dronă obișnuită, folosită ca hobby, are un corp de mici dimensiuni pe care sunt montate câteva piese de la un ventilator mai vechi, un echipament electronic care să permită controlul la distanță și o cameră foto/video.

În materialul de mai sus veți vedea cum puteți construi o dronă cu materiale ușor de procurat, printr-o metodă simplă chiar și pentru cei fără experiență.

Construiește-ți un aparat radio cu energie solară

Aceia dintre voi care au mers vreodată în excursie cu cortul știu cu siguranță cât de enervant e momentul în care bateriile radioului se epuizează. Dar, dacă vă place să lucrați cu aparate electronice, problema e deja pe jumătate rezolvată.

Tot ce vă trebuie este un radio vechi, un panou solar recuperat de pe un aparat pe care nu-l mai folosiți și să vizionați video-ul de mai sus, care vă arată cum să finalizați proiectul.

Află cum e să umbli pe apă

Un fluid ne-newtonian este un lichid care nu respectă legile lui Newton. Practic, un astfel de lichid se întărește atunci când asupra lui se aplică presiune, astfel că poate fi tratat atât ca o substanță solidă, cât și ca o substanță lichidă.

Cei care vor să experimenteze cu astfel de fluide au la îndemână o soluție simplă: un amestec din două treimi de amidon de porumb și o treime apă. Experimentând cu acest lichid, veți obține rezultate foarte ciudate.

Atunci când este lovită, substanța se solidifică la locul impactului, iar restul se comportă în continuare ca un lichid. Practic, dacă ai un bazin suficient de mare și îl umpli cu un astfel de fluid, vei putea vedea cum e să mergi pe apă. 🙂

Ca să știi mai mult, citește „Enigmele științei”

După secole de salturi uriașe în domeniul științei – de la tiparniță la fisiunea nucleară -, ne punem întrebarea: A mai rămas ceva de descoperit și de cercetat și în secolul XXI? Știința ridică la fel de multe întrebări precum acelea la care a găsit deja răspunsuri. Toate intră în categoria „enigme ale științei”, care își așteaptă rezolvarea.

Și, cine știe, poate chiar unii dintre dumneavoastră, dragi cititori tineri, veți contribui, într-un fel sau altul, la dezlegarea lor.  Există cazuri celebre de mari oameni de știință – Faraday, Darwin, Einstein etc. – al căror drum în carieră le-a fost determinat de citirea, în adolescență, a unor modeste cărți de popularizare a științei.

Însă, de multe ori, dezlegarea unei enigme științifice duce la descoperirea alteia noi – și așa mai departe. Newton, unul din marile genii ale omenirii – cu modestie – a scris, la sfârșitul cărții sale „Principiile matematice ale filosofiei naturale”, tipărită în 1689, următoarele cuvinte:

„Nu știu cum arăt eu în fața lumii, dar mie mi se pare că sunt un băiat care se joacă pe țărmul mării și se distrează căutând din timp în timp pietricele colorate sau o scoică roșie, în timp ce marele «ocean al adevărului» se întinde necunoscut în fața mea”.

Deși între timp au fost făcute multe descoperiri științifice, „pietricelele colorate” nu s-au epuizat, oceanul adevărului vă așteaptă ! Tocmai de aceea, știința continuă să fie vie și atât de fascinantă. Pentru mai multe informații privind temele puse în discuție, cititorii sunt invitați să consulte bibliografia care a stat la baza documentării autorului, anexată la sfârșitul acestei cărți.

„Enigmele științei” se găsește cu reducere pe eMag sau pe Libris.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu