Vesna Vulovic, femeia care a căzut de la 10.000 de metri și a supraviețuit

Vesna Vulovic a fost protagonista uneia dintre cele mai fascinante povești despre supraviețuire din istorie. În seara zilei de 26 ianuarie 1972, Bruno Honke a auzit un strigăt venind de pe un deal situat în apropierea satului în care locuia, în Cehoslovacia.

A pornit în căutarea sursei strigătului și a descoperit ceva cutremurător: epava unui avion care explodase. Deși părea imposibil să existe supraviețuitori, Honke și-a dat seama că, totuși, cineva făcuse față dezastrului.

La locul accidentului, a găsit o femeie desculță, îmbrăcată în uniformă de însoțitoare de zbor. Numele femeii era Vesna Vulovic. Deși ea nu era conștientă de asta, tocmai supraviețuise unei căderi de la peste 10.000 de metri, stabilind un record incredibil: căderea de la cea mai mare altitudine, fără parașută.

Totul a început cu un vis

Vesna Vulovic 01
Vesna Vulovic în tinerețe, în uniforma de însoțitoare de zbor. Foto: Getty Images

De origine sârbă, Vesna Vulovic avea 22 de ani și lucra ca însoțitoare de zbor de doar opt luni. După o călătorie la Londra pentru a învăța engleza, în 1971 Vesna a candidat pentru un post de însoțitoare de zbor la compania aeriană națională a Iugoslaviei, JAT.

Având tensiunea arterială scăzută, Vesna știa că are mici șanse să treacă examenul medical. De aceea, chiar înainte de consultație, a băut mai multe cești de cafea, sperând că licoarea magică îi va crește tensiunea.

Spre fericirea ei, trucul a funcționat, iar Vesnei i s-a permis să participe la programul de instruire.

Fatidicul zbor JAT 367

Vesna Vulovic 03
Epava zborului JAT 367. Foto: Getty Images

La doar opt luni după ce și-a început cariera, tinerei i s-a cerut să lucreze pe zborul JAT 367, pe ruta Stockholm – Belgrad, cu escală în Copenhaga.

Deși și-a dat seama că cei de la JAT o confundaseră cu o altă colegă, numită tot Vesna, s-a hotărât să ducă la capăt misiunea. I se părea o bună oportunitate să vadă Danemarca, o țară unde nu mai călătorise până atunci.

Dar, ajunsă la Copenhaga, tânăra a descoperit că restul colegilor ei erau mai degrabă interesați de cumpărături decât de plimbări. Mai mult, căpitanul și-a petrecut cele 24 de ore ale escalei în camera de hotel, refuzând să iasă.

Pe 26 ianuarie 1972, la ora 13.30 echipajul s-a îmbarcat în zborul 367, care a decolat la ora 15.15. După doar 46 de minute de zbor, s-a petrecut dezastrul.

La ora 16.01, în cala aeronavei a avut loc o explozie. Avionul s-a dezintegrat în zbor, prăbușindu-se (de la peste zece kilometri altitudine) în apropierea satului Srbska Kamenice, din Cehoslovacia. Dintre cei 28 de oameni de la bord, doar Vesna Vulovic a supraviețuit.

S-a vindecat în mod miraculos

Vesna Vulovic 06
Vesna Vulovic pe patul de spital. Foto: Getty Images

Din fericire, Bruno Honke, bărbatul care a descoperit-o, fusese medic în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial și a reușit să o mențină în viață până la sosirea salvatorilor.

Vesna avea ambele picioare și trei vertebre rupte, precum și multiple fracturi pelviene și craniene. După ce a fost transportată la un spital din Praga, Vesna Vulovic a stat câteva zile în comă.

Pe lângă răni și fracturi, tânăra avea și hemoragie intracraniană și amnezie totală. Timp de o lună, nu și-a amintit nimic din ce se întâmplase. Ultimul lucru pe care și-l amintea era că ajutase pasagerii să se îmbarce.

Vesna Vulovic 05
Foto: Getty Images

Deși ar fi putut muri sau rămâne paralizată, în zece luni de la accident Vesna Vulovic era din nou pe picioarele ei, spre surprinderea medicilor. Pentru un asemenea accident, perioada de recuperare a fost scurtă și incredibil de eficientă.

Vesna a devenit instantaneu eroină națională. Iosip Broz Tito, liderul Iugoslaviei, a primit-o în vizită, cea mai mare onoare pe care un cetățean al Iugoslaviei o putea obține în acel moment.

Au apărut cântece care îi erau dedicate și adeseori era invitată la emisiuni TV de primă mână. De asemenea, Vesna a devenit un prenume la modă pentru fetele nou-născute, deoarece mamele presupuneau că aduce noroc.

Momentul de vârf al faimei sale internaționale a venit în 1985, când Cartea Recordurilor Guiness a invitat-o la Londra. Aici, a fost premiată  la categoria „căderea de la cea mai mare altitudine, fără parașută”, iar Paul McCartney, idolul lui Vesna, i-a înmânat premiul.

Cum a supraviețuit Vesna Vulovic

Și totuși, cum a reușit tânăra să supraviețuiască unui asemenea accident? Investigatorii cred că totul se datorează poziției sale în avion la momentul exploziei.

Când fuzelajul s-a dezintegrat, Vesna Vulovic se afla în spatele avionului, cu căruciorul cu mâncare. În timp ce alți pasageri au fost „supți” afară din avion după explozie, ea a rămas țintuită în bucata de aeronavă de căruciorul cu mâncare.

Acea bucată de avion a căzut pe o porțiune de deal împădurită. De asemenea, medicii spun că ceea ce a salvat-o pe Vesna Vulovic a fost exact afecțiunea care era să o împiedice să devină însoțitoare de zbor.

Doctorii cred că tensiunea arterială scăzută i-a ajutat inima să nu cedeze în timpul căderii. Datorită faptului ca nu și-a amintit nimic din timpul tragediei, tânăra a rămas pasionată de zbor.

Deși a dorit să-și reia activitatea de însoțitoare de zbor, compania JAT i-a oferit doar un post administrativ. După pensionare, a trăit în Belgrad până la vârsta de 66 de ani, când a murit din cauza unei afecțiuni cardiace.

Ca să știi mai mult, citește „Dezastre și accidente. Ghid practic de supraviețuire”

Oricine poate fi nevoit să devină erou atunci când se confruntă cu un dezastru. Ca atare, trebuie să știi cum să bandajezi o rană, cum să înfrunți o furtună mortală sau cum să iei rapid decizii de viaţă sau de moarte după un accident. Deși nimeni nu poate fi pregătit pentru orice eveniment, oricine poate învăța lucrurile esențiale pentru propria supraviețuire și pentru a-i salva pe alții. Această carte te poate ajuta să rămâi în viaţă.

„Dezastre și accidente. Ghid practic de supraviețuire” se găsește cu reducere pe Libris.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu