Veriovkina: ce ascunde cea mai adâncă peșteră din lume?

În urmă cu aproximativ 10.000 de ani, încă în perioada paleolitică, oamenii trăiau în colibe și corturi simple, dar cel mai caracteristic adăpost al acelor vremuri erau peșterile.

În Europa și în vestul Asiei, aceste medii carstice au fost locuite și de unii oameni de Cro-Magnon în urmă cu aproximativ 35.000 de ani și au fost folosite ca locuri de adăpost la intrare și pentru desfășurarea de ceremonii religioase în profunzimea lor întunecată.

Această moștenire istorică a făcut ca peșterile să fie mult mai mult decât adăposturi pline de vestigii interesante pentru știința de azi; peșterile sunt și locuri de povești, mituri și legende străvechi.

Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com

La indigenii Lakota, de exemplu, mitul creației descrie omenirea ieșind din adâncurile unei peșteri, în timp ce teoria Pământului gol pe dinăuntru întărește, în esență, fascinația oamenilor pentru locurile adânci și întunecate de pe planeta noastră.

Cu o altitudine de 8.849 de metri, Everest este cel mai înalt munte, în timp ce Veriovkina este cea mai adâncă peșteră din lume și, de asemenea, cea mai periculoasă.

Peștera Veriovkina, cu adevărat la capătul Pământului

Intrarea aproape imperceptibilă de la suprafață, în peisajul plin de verdeață din Abhazia, o regiune separatistă georgiană susținută de Rusia, nu pare să ascundă hăul impresionant, de 2.212 metri adâncime.

Nu degeaba peștera nu a fost explorată niciodată dintr-o singură încercare. Expediția din 1968 a speologilor din Krasnoiarsk a ajuns la 114 metri, adică la doar la 5% din întreaga adâncime a Peșterii Veriovkina.

Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com

Abia în 2018, la cea de-a cincea expediție, exploratorii au reușit să atingă fundul al peșterii, unde există un puț care se prelungește într-un luciu de apă subteran supranumit Lacul Nemo, cu referire la romanul „Douăzeci de mii de leghe sub mări”, care se află la încă încă metri adâncime.

Expediția a fost esențială pentru a descoperi că Peștera Veriovkina se ramifică de mai multe ori, are secțiuni orizontale și pline cu apă, porțiuni abrupte și camere subterane atât de mari, încât ar încăpea în ele opt terenuri de fotbal.

Peștera este locuită de specii rare de scorpioni, creveți, miriapode și alte insecte și animale care nu au fost văzute sau găsite niciodată la suprafață.

Foto: FreeImages.com
Foto: FreeImages.com

În ciuda acestei descoperiri naturale esențiale, expediția s-a dovedit a fi și una dintre cele mai periculoase înregistrate vreodată, deoarece a fost cât pe ce ca exploratorii să nu se mai întoarcă.

Semnal amenințător din Peștera Veriovkina

Fotograful Robbie Shone și asistentul său, Jeff Wade, au făcut echipă cu speologii ruși conduși de Pavel Demidov, pentru a documenta întreaga coborâre în Veriovkina.

În septembrie 2018, după ce exploratorii ajunseseră pe fundul peșterii în luna martie a aceluiași an, s-au întors pentru a face o analiză mai detaliată a mediului, a speciilor locale și pentru a verifica dacă există unele fisuri care ar putea duce la pasaje pe care nu le inspectaseră.

Grupul a avut nevoie de patru zile pentru a ajunge din nou pe fundul peșterii, iar într-o dimineață, în timp ce își beau cafeaua, Veriovkina a început să se cutremure ca și cum ar fi avut loc un seism.

Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com

Dintr-o deschidere a țâșnit un torent de apă uriaș. În urma dezastrului, peștera a fost inundată.

Speologii numesc fenomenul „impuls de inundație”. Acesta se petrece atunci când apa de la suprafață – la sute de metri deasupra peșterii – se scurge în cavernă și o umple ca pe un ulcior. Asta înseamnă că peștera devine un lac uriaș în doar câteva minute.

Shone a fost nevoit să-și abandoneze tot echipamentul în peșteră, având asupra lui doar cardurile de memorie de la aparatul foto.

Potopul a durat 20 de ore, timp în care speologii s-au deplasat în toate direcțiile pentru a evita să fie prinși în capcană la un moment dat sau să sfârșească înecați.

Deși niciun membru al expediției nu a murit, cu o lună înainte de coborâre, grupul a contactat autoritățile abhaze pentru a le semnala că de intrarea în Veriovkina atârna în peșteră o frânghie.

Coborând câțiva metri în interiorul carstic, au descoperit cadavrul unui bărbat care dispăruse de nouă luni. Acest eveniment a fost interpretat de speologi ca semn de rău augur, ca și cum peștera se pregătea să facă mai multe victime…

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu