Verhoiansk, polul siberian al frigului

Fondat de cazaci în 1638, Verhoiansk se găsește pe cursul superior al râului Yana, ceea ce îi dă și numele („Verkhoiansk” se traduce prin „orașul de pe Yana superioară”).

În timpul perioadei sovietice, Verhoiansk a servit ca loc de exil pentru deținuți. Astăzi, descendenții acestora, precum și câțiva vânători yakuți, alcătuiesc întreaga populație a orașului de aproximativ 1.300 de locuitori.

Foto: Shutterstock.com
Un monument din beton care seamănă cu un cap de mamut lânos comemorează Verhoiansk ca fiind „Polul Frigului Arctic”. Credit foto: Becker0804/Wikimedia

Verhoiansk este unul dintre cele mai izolate orașe din lume. Nu există drumuri care să ducă spre acest loc. Iarna, când întreaga regiune este înghețată, se poate ajunge la Verhoiansk urmând cursul râului Yana, trecând peste mlaștinile coperite cu gheață.

Vara, când mlaștinile se dezgheață, singura modalitate de a ajunge la Verhoiansk este cu elicopterul.

Localnicii își petrec iarna în „hibernare”, evitând pe cât posibil să iasă în aer liber. Casele sunt încălzite cu foc de lemne și apă caldă pompată de la centrala termică ce funcționează non-stop.

Cei care sunt nevoiți să iasă afară se încălzesc cu focuri de lemne în cabanele de pe marginea drumului și prin menținerea motoarelor mașinilor în funcțiune. Școlile rămân închise, dar numai atunci când temperaturile scad sub -55° Celsius.

În ciuda iernii aspre, verile sunt surprinzător de călduroase, temperaturile diurne de peste 30° Celsius în iunie, iulie și august fiind ceva obișnuit. Într-adevăr, Verhoiansk deține distincția de a avea cea mai mare diferență de temperatură de pe Pământ între vară și iarnă: peste 100° Celsius.

Cea mai scăzută temperatură înregistrată în Verhoiansk a fost de -67.8° Celsius, înregistrată trei zile la rând în februarie 1892. Pe de altă parte, la 25 iulie 1988, Verhoiansk a înregistrat o temperatură de +37.3° Celsius, ceea ce dă un interval de temperatură de 105°, cea mai mare diferență de temperatură dintre iarnă și vară din lume.

Doar Oimiakon și Yakutsk au înregistrat un interval de temperatură mai mare de 100° Celsius.

De fapt, atât Verhoiansk, cât și Oimiakon sunt competitori apropiați pentru titlul de cel mai rece loc loc locuit de pe pământ, deși Oimiakon este singurul care s-a bucurat de atenția mediatică și a beneficiat de turism.

Situat nu departe de autostrada Kolîma, Oimiakon este întotdeauna accesibil turiștilor pe șosea, spre deosebire de Verhoiansk. Oimiakon dispune, de asemenea, de hoteluri și un muzeu local al Gulagului, ca atracție.

Oimiakon are o temperatură minimă înregistrată de -67.7° Celsius, înregistrată la 6 februarie 1933, cu puțin mai mare decât cea din Verhoiansk, de -67.8° Celsius.

Cu toate acestea, măsurătoarea de la Oimiakon este considerată mai precisă decât cea de la Verhoiansk datorită utilizării unui termometru cu mercur, mai degrabă decât a unui termometru cu spirt, care are o marjă de eroare de aproximativ 0.2° Celsius, suficient pentru a menține vie disputa.

Foto: StockSnap.com
Localizarea orașului Verhoiansk. Foto: Google Maps
Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Foto: DepositPhotos.com
Foto: DepositPhotos.com
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Foto: DepositPhotos.com
Foto: DepositPhotos.com
Foto: Pexels.com
Cea mai scăzută temperatură înregistrată vreodată în Verhoiansk este consemnată pe o placă de granit negru de la stația meteo din oraș. Foto: ysia.ru

Foto: Pexels.com
Foto: Pexels.com
Foto: Wikimedia
Foto: Wikimedia


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu