Misterul lui Venus din Berekhat Ram – Sculptura realizată înaintea apariției oamenilor

Pentru un ochi neantrenat, Venus din Berekhat Ram, o bucată mică de rocă vulcanică ce seamănă mult cu o siluetă feminină, pare dăltuită de forțele naturii.

Însă, privite sub microscop, crestăturile din jurul gâtului și de pe laturi relevă semnele unor modificări intenționate. Crestăturile se aseamănă îndeaproape cu urmele lăsate pe materiale similare de către unelte cu muchii ascuțite.

Roca avea de la început o formă oarecum „umană”, dar aceasta a fost accentuată prin cioplire cu o unealtă de piatră. Figurina este una dintre cele mai controversate piese preistorice. Mulți paleontologi au spus că este rezultatul eroziunii naturale, nu un act deliberat de creație.

Cea mai veche operă de artă de pe Pământ

Deși în Maroc a fost descoperită o altă figurină similară, numită Venus din Tan-Tan, Venus din Berekhat Ram este confirmată drept cea mai veche sculptură găsită vreodată.

Vechimea rocii a fost estimată între 230.000 și 700.000 de ani. Așadar, ea datează dinaintea apariției speciei noastre, Homo sapiens, și chiar și dinaintea omului de Neanderthal.

Venus din Berekhat Ram
Venus din Berekhat Ram. Foto: Wikimedia

Este posibil ca sculptura să fi fost creată de un hominid timpuriu, precum Homo erectus. Venus din Berekhat Ram a fost găsită în 1981, în timpul săpăturilor arheologice de pe malurile lacului Ram, pe Înălțimile Golan, între Siria și Israel.

Figurina a fost sculptată dintr-o bucată de tuf vulcanic. Acesta se formează atunci când cenușa vulcanică se depune pe pământ și este suficient de fierbinte încât să formeze o rocă ușoară și poroasă, asemănătoare cu piatra ponce.

Figurina are aproximativ 3.5 centimetri lungime și prezintă cel puțin trei incizii ca niște crestături, făcute cu o piatră ascuțită.

Cine a putut sculpta înaintea oamenilor?

Una dintre incizii este o crestătură adâncă în jurul capătului mai îngust al rocii și indică gâtul siluetei. Celelalte două crestături sunt mai puțin adânci și sunt făcute pe laterale, unde indică prezența mâinilor.

Obiectul a fost găsit între două straturi de cenușă vulcanică. S-a stabilit că stratul superior are vechimea de aproximativ 230.000 de ani, în timp ce stratul inferior este vechi de 700.000 de ani. Așadar, roca a fost cioplită între aceste două date.

Descoperirea de la Berekhat Ram a fost urmată de descoperirea unui obiect similar în Maroc. Venus din Tan-Tan a fost găsită între două straturi datate la 200.000 de ani, respectiv 500.000 de ani vechime.

Oamenii moderni nu evoluaseră încă pe atunci, și nici neanderthalienii. Această perioadă a fost populată de Homo erectus, care înseamnă „omul care stă drept”.

Venus din Berekhat Ram
Venus din Tan-Tan. Foto: Pinterest

Aceste rude îndepărtate ale omului modern au apărut acum două milioane de ani în Africa. De acolo, s-au răspândit în restul lumii și au existat până acum 70.000 de ani.

Homo erectus folosea unelte complexe, locuia în societăți compuse din vânători și culegători și avea grijă de infirmi și de cei slabi.

Venus din Berekhat Ram și primele amintiri ale umanității

Știau să folosească focul și își găteau mâncarea. Se presupune că nu erau capabili să producă sunete comparabile cu vorbirea articulată a omului modern, dar comunicau printr-un limbaj mai evoluat decât cel al cimpanzeilor.

Paleontologii încă dezbat dacă Venus din Berekhat Ram și Venus din Tan-Tan sunt rezultatele intemperiilor și ale eroziunii sau sunt cioplite intenționat.

Venus din Berekhat Ram
Modificări antropogenice (de origine umană) făcute asupra obiectului de la Berekhat Ram, în opinia a două grupuri diferite de experți. Foto: Pinterest

Există și alte dovezi de expresie artistică în această perioadă: de exemplu, petroglifele de la Bhimbetka din Madhya Pradesh, India.

Acestea datează dintr-o perioadă cuprinsă între 290.000 și 700.000 î.e.n. Totuși, până la apariția omului modern, acum aproximativ 50.000 de ani, nu au apărut dovezi convingătoare de sensibilitate estetică.

Ca să știi mai mult, citește „Barbarii. Civilizații dispărute”

De multe ori ne gândim la civilizațiile Greciei și Romei antice ca la incubatoare discrete ale culturii occidentale, locuri în care ideile despre orice, de la guvernare la artă, erau libere să se dezvolte și apoi să fie distribuite în exterior în lumea mediteraneană mai largă. Dar, așa cum arată Peter Bogucki în această carte, Grecia și Roma nu s-au dezvoltat izolat.

În jurul lor existau comunități rurale care nu cunoșteau scrisul și care aveau culturi radical diferite, despre care puțini dintre noi mai știu astăzi ceva. Ei bine, Bogucki scoate la lumină în mod strălucit poveștile acestor oameni aproape uitați.

Autorul prezintă cum s-au dezvoltat aceste culturi, subliniind complexitatea crescândă a structurilor lor sociale, realizările lor tehnologice și practicile lor ieșite din comun. Rezultatul este o relatare fascinantă despre un capitol foarte puțin cunoscut din istoria omenirii.

„Barbarii. Civilizații dispărute” se găsește cu reducere pe Cărturești sau pe Libris.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu