Vechiul sarcofag de la Cernobîl este pe punctul de a se prăbuși

Accidentul nuclear de la Cernobîl este considerat unul dintre cele mai grave dezastre din istorie. Pe 26 aprilie 1986, miezul unui reactor nuclear de la centrala din Prîpeat a explodat în timpul unui test de siguranță, expulzând în atmosferă dâre gigantice de material radioactiv.

Explozia și incendiile care au urmat au contaminat întreaga Europă, însă cel mai contaminat loc este, de departe, reactorul numărul 4, unde a avut loc accidentul.

Vedere din interiorul „Noului Dom de Siguranță”, instalat peste vechiul sarcofag ce acoperă reactorul numărul 4, distrus în explozie. Foto: Brendan Hoffman / Getty Images

La mai puțin de două luni după dezastru, aproximativ 600.000 de muncitori sovietici au intrat în acțiune pentru a construi un așa-numit sarcofag în jurul reactorului, pentru a opri emanațiile materialului radioactiv: uraniu, plutoniu și coriu (acesta din urmă este un material asemănător cu lava, creat într-un accident nuclear atunci când se topește miezul reactorului).

Procesul a expus mulți muncitori la niveluri letale de radiație, și cel puțin 31 de oameni au murit din cauza expuneri prelungite la condițiile infernale din primele zile de după accidentul de la Cernobîl.

Acoperământul reactorului a fost proiectat pentru a fi solid – conținea 400.000 de metri cubi de ciment și în jur de 7.257.000 de kilograme de oțel -, însă construcția a fost făcută în grabă.

Pe măsură ce muncitorii încercau să limiteze pagubele fără să fie vătămați, nu au reușit să sigileze încheieturile clădirii. Muncitorii au lăsat deschideri în tavan, care au permis infiltrarea apei și instalarea coroziunii.

Mai jos, un videoclip ce surprinde procesul de instalare a Noului Dom de Siguranță, menit să reziste 100 de ani.

Acum, întregul sarcofag trebuie demontat înainte de a se prăbuși. Compania ucraineană care administrează centrala de la Cernobîl, „SSE Cernobîl NPP”, afirmă într-un comunicat de presă că evaluările experților au arătat că sarcofagul are o probabilitate „foarte mare” de prăbușire.

Numai gravitația a păstrat structura legată de blocurile de temelie, a spus compania. Așa că, pe 29 iulie 2019, firma ucraineană a semnat un contract de 78 de milioane de dolari cu o companie de construcții pentru a demantela sarcofagul până în 2023.

Muncitorii vor trebui să ranforseze sarcofagul în timp ce bucăți din el vor fi dezasamblate (cu ajutorul macaralelor robotice). Apoi, bucățile vor fi curățate și trimise la reciclare sau vor fi aruncate.

„Îndepărtarea fiecărui element va crește riscul prăbușirii acoperământului, ceea ce ar cauza eliberarea a unor cantități mari de materiale radioactive”, se arată în comunicatul de presă emis de reprezentanții companiei ucrainene.

Invitații la inaugurarea Noului Dom explorează centrala de la Cernobîl în realitatea virtuală. Foto: Anton Skyba

Însă radiațiile emise probabil că nu vor ajunge în atmosferă. Timp de nouă ani, muncitorii au lucrat la o carcasă de 32.000 de tone care să învelească sarcofagul. Bucăți din această carcasă au fost asamblate în Italia, apoi livrate în locul construcției cu ajutorul a 18 vase și 2.500 de camioane.

Carcasa terminată, cunoscută ca Noul Dom de Siguranță, a fost transportată la Cernobîl în 2016, moment în care a devenit cel mai mare obiect transportat vreodată de oameni.

Structura a fost inaugurată în luna iulie a acestui an. Construcția de proporții gigantice ar trebui să izoleze zona pentru încă un secol, dându-le muncitorilor suficient timp pentru reparații.

După ce vechiul sarcofag va fi demontat, muncitorii vor începe sarcina imensă de curățare a reziduurilor radioactive care încă se află în reactorul numărul 4.

În interiorul noii structuri, brațele robotizate ale macaralelor vor demonta vechiul sarcofag și, timp de câteva decenii, vor curăța resturile radioactive și ruinele centralei construite de sovietici. Foto: Novarka

Procesul va implica aspirarea particulelor radioactive și îndepărtarea amestecului de „lavă” care s-a format atunci când muncitorii sovietici au aruncat nisip, plumb și bor în reactorul care ardea.

Se estimează că eforturile vor dura până în 2065. Până la atunci, savanții estimează că radiația emisă în timpul accidentului va duce la apariția a peste 40.000 de cazuri de cancer.


S-ar putea să te intereseze și:

Ca să știi mai mult, citește „Rugăciune pentru Cernobîl”

Dacă te interesează subiectul accidentelor nucleare, îți recomandăm una dintre cele mai bune cărți despre evenimentele de la Cernobîl și tragediile de acolo: „Rugăciune pentru Cernobîl”. Cartea a fost interzisă în Belarus și i-a adus scriitoarei Premiul Nobel pentru Literatură.

„În timp ce autoritățile sovietice au încercat să mușamalizeze efectele accidentului, Svetlana Aleksievici a petrecut mai mulți ani adunând mărturii de la supraviețuitori (foști muncitori la centrală, oameni de știință, medici, soldați, pompieri, strămutați, văduve, orfani), ale căror voci compun o istorie orală marcată de frică, furie și incertitudine, dar și de umor negru și iubire. Cronică a trecutului și avertisment pentru viitor, cartea sa este o lucrare crucială, care, datorită forței emoționale și onestității sale, lasă o amintire de neșters în mintea cititorului.”

„Rugăciune pentru Cernobîl” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești, Elefant sau Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

2 comentarii la „Vechiul sarcofag de la Cernobîl este pe punctul de a se prăbuși”

    • – esti otravit de toate vorbele vehiculate de o presa iresponsabila si o politica satanico-omeneasca ce cauta mereu tapi ispasitori perntru nebunia altora …

      Răspunde

Lasă un comentariu