VCAT-1, „virusul prostiei”, afectează abilitățile cognitive ale oamenilor

În 2014, oamenii de știință americani au descoperit un virus care afectează capacitatea de învățare și memoria oamenilor, făcându-i mai puțin inteligenți.

Cercetătorii de la Universitatea John Hopkins și de la Universitatea din Nebraska au identificat urme ale unui virus al algelor verzi (chlorella Acanthocystis turfacea 1, VCAT-1) în mostrele de salivă prelevate de la voluntari care erau supuși la o serie de teste de inteligență.

Alge infectate cu un chlorovirus (roșu) similar cu cel pe care cercetătorii l-au identificat la oameni. Foto: Kit Lee și Angie Fox, Universitatea din Nebraska

Cercetătorii lucrau inițial la un studiu privind modul în care infecțiile virale afectează abilitățile cognitive ale oamenilor, când au depistat în mod neașteptat urme de VCAT-1 în probele de ADN uman, potrivit Institutului Național de Sănătate al SUA.

La început, echipa de cercetare, condusă de Robert Yolken, de la Johns Hopkins, nu știa ce este VCAT-1 și a trebuit să efectueze o căutare în baza de date pentru a afla mai multe despre virusul necunoscut.

VCAT-1 infectează de obicei o specie de alge verzi care trăiesc în lacuri și râuri și nu se știa că poate infecta și oamenii.

Șoarecii infectați cu virusul ATCV-1 au găsit mai greu ieșirea din labirint. Foto: Sciencesource

Cu toate acestea, atunci când echipa lui Yolken a examinat un grup de 92 de voluntari sănătoși care participau la un studiu privind funcțiile cognitive, virusul a fost prezent la 43.5% dintre ei.

Potrivit studiului, cei infectați cu virusul au avut rezultate cu 10% mai slabe la testele care analizează viteza de procesare vizuală.

Într-un test în care sarcina era trasarea unei linii care să conecteze o secvență de numere distribuite la întâmplare, voluntarii infectați au avut dificultăți mai mari decât cei neinfectați.

Cercetătorii au descoperit că prezența virusului a fost legată de scăderea atenției, scăderea puterii de orientare în spațiu și de o „scădere semnificativă din punct de vedere statistic a performanței evaluării cognitive”.

Cercetătorii nu au găsit nicio legătură între funcțiile cognitive mai lente și aspecte precum sexul, nivelul de educație, rasă, venituri sau obiceiuri precum fumatul.

Cercetătorii au efectuat teste suplimentare, în care au contaminat hrana șoarecilor cu alge verzi infectate și neinfectate, după care au supus animalele la o serie de teste de laborator.

Rezultatele au arătat că animalele infectate au avut nevoie de 10% mai mult timp pentru a găsi ieșirea din labirint și au petrecut cu 20% mai puțin timp explorând obiecte noi decât șoarecii neinfectați.

Potrivit studiului, virusul pare să afecteze „capacitatea de învățare, formarea memoriei și răspunsul sistemului imunitar la expunerea virală a șoarecilor”.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu