Descoperire neașteptată: Avem vase de sânge în interiorul oaselor

Când vorbim de oase, ne gândim la niște structuri anatomice solide și compacte. Cu toate acestea, o descoperire recentă a relevat că în interiorul oaselor oamenilor și animalelor există niște pasaje ascunse, nedetectate până acum.

Este vorba de o rețea de vase sanguine foarte fine, care arată ca un sistem de tuneluri secrete. Se pare că aceste vase ajută la răspândirea eficientă și rapidă a sângelui și a celulelor imunitare în corp.

Un mecanism ciudat…

Vase sanguine

Aceste canale minuscule, numite „vase trans-corticale” (VTC) sunt un element nou în lumea științei, însă ele explică de ce inocularea rapidă cu medicamente – practicată cu precădere pe câmpurile de luptă – permitea recuperarea rapidă a soldaților răniți.

În astfel de situații de urgență, medicii nu au întotdeauna timpul sau capacitatea de a găsi venele, recurgând la injectarea medicamentului direct în măduva osoasă.

„Deși se adunau tot mai multe dovezi ale existenței unui influx de sânge în os, mecanismul care permitea aceste schimburi rapide de celule și fluide între măduva osoasă și sistemul circulator era neclar”, se explică într-un comentariu referitor la noile cercetări.

… și descoperirea explicației

Acum, baza acestui mecanism a devenit limpede. Totul a început în urmă cu câțiva ani, când Matthias Gunzer, specialist în imunologie moleculară la Universitatea Duisburg-Essen, studia la microscop celulele sanguine de șoareci. La un moment dat, cercetătorul a observat că acestea păreau să treacă prin os.

Cum nu a reușit să găsească nicio explicație pentru acest fenomen în literatura medicală, Gunzer a demarat un proiect de cercetare. Cu ajutorul tehnicilor moderne de imagistică, el a descoperit o rețea de vase sanguine foarte fine, în interiorul oaselor șoarecilor analizați.

Așa a aflat că o tibie de șoarece poate conține peste 1.000 de astfel de capilare minuscule. Mai mult, studiul a relevat că peste 80% din sângele arterial și 59% din sângele venos trece prin aceste canale.

Este vorba de un flux sanguin destul de mare, ținând cont de faptul că savanții nici măcar nu știau de existența lui.

„Nu am mai văzut niciodată astfel de vase. Însă este adevărat că niciodată nu le-am căutat înadins. Așa că este o surpriză pentru mine… Rezultatele vor trebui replicate în alte laboratoare”, a declarat Ralph Muller, cercetător în biomecanică la Institutul Elvețian Federal de Tehnologie. Muller nu a fost implicat în studiu.

Apoi, echipa lui Gunzer a repetat analiza pe oase umane, „cobaiul” fiind chiar Gunzer. Și în acest caz, savanții au găsit dovezi ale existenței aceluiași tip de vase. Singura diferență este că, la om, vasele sunt mai groase.

Cercetările sunt abia la început

Vase sanguine 02
Matthias Gunzer este autorul unei descoperiri care va rescrie manualele de anatomie

„A fost neașteptat să descoperim o structură anatomică nouă și importantă, care nu a mai fost descrisă în niciun manual din secolul XXI”, a explicat Matthias Gunzer.

Cercetătorii spun că va fi nevoie de analize suplimentare pentru a determina funcția exactă a acestor vase. Cât despre felul în care aceste „pasaje” ascunse au scăpat nedetectate până acum, echipa spune că descoperirea lor se datorează avansurilor tehnologice din domeniul imagisticii.

Membrii echipei recunosc că și ei sunt surprinși de rezultate.

„Este absolut de necrezut că încă există lucruri de aflat despre anatomia umană”, a declarat Gunzer.


Distribuie:

Citește în continuare

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi în fiecare dimineață pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări.
Fii fără grijă, nu facem spam.

Lasă un comentariu