Vânătoarea de delfini din Taiji, măcelul care produce valuri de sânge

Unele dintre dintre cele mai infame partide de vânătoare de delfini din lume au loc anual în micul oraș de coastă Taiji, în sud-vestul Japoniei. Sute de delfini sunt adunați de pescari într-un mic golf și apoi sunt sacrificați pentru carne sau capturați pentru a fi vânduți la delfinarii și parcuri acvatice din întreaga lume.

Aceste vânători anuale durează șase luni, de la începutul lui septembrie până la sfârșitul lui februarie, timp în care sunt uciși aproape două mii de delfini.

Vânătoarea de delfini din Taiji, măcelul care produce valuri de sânge, la propriu
În primă fază, delfinii sunt mânați într-un golf și ținuși închiși acolo peste noapte. Foto: National Geographic

Vânătoarea are loc dimineața devreme, de obicei înainte de răsăritul soarelui. Un mic grup de pescari se urcă în bărci motorizate și se îndreaptă spre regiunea în care se știe că delfinii migrează.

Odată găsit un grup de delfini, pescarii coboară în apă mai mulți stâlpi din oțel inoxidabil și îi lovesc cu ciocanul. Zgomotul perturbă sonarul delfinilor, împiedicându-le navigația și provocându-le panică.

Astfel, pescarii pot conduce delfinii panicați spre intrarea într-un golf retras. Odată ajunși înăuntru, gura golfului este sigilată cu plase, prinzând delfinii în capcană. În acest moment, delfinii sunt prea agitați ca să mai vânez, așa că pescarii îi lasă să se liniștească peste noapte.

În dimineața următoare, pescarii intră în golf cu bărci mici și ucid delfinii unul câte unul. În trecut, pescarii obișnuiau să înjunghie delfinii cu cârlige ascuțite și harpoane și îi însângerau până la moarte, înroșind apele golfului cu sânge.

Protestele și condamnările împotriva acestei practici i-au forțat pe pescari să adopte o altă tehnică de ucidere. În prezent, delfinii sunt uciși prin înfigerea unei tije lungi de metal în regiunea cervicală, secționându-i trunchiul cerebral, ceea ce se presupune că îi ucide în câteva secunde.

În realitate, delfinii se zbat în dureri agonizante timp de câteva minute. Pentru a preveni vărsarea sângelui în golf și înroșirea acestuia, ceea ce ar da un aspect foarte urât și inuman, pescarii împing dopuri de lemn în răni.

În afară de durerea fizică, delfinii sunt supuși unei suferințe psihologice extreme. Vânătorii eliberează adesea delfinii mai mici și mai tineri și îi omoară doar pe adulții mai mari, deoarece aceștia dau mai multă carne.

Vânătoarea de delfini din Taiji, măcelul care produce valuri de sânge, la propriu
A doua zi, cetaceele sunt masacrate. Foto: National Geographic

Animalele eliberate sunt traumatizate și stresate de vânătoare și rareori supraviețuiesc mult timp fără sprijinul grupului lor. Un grup nu este doar o colecție aleatorie de delfini, ci este construit în mare parte pe familii de delfini cu relații foarte apropiate. Atunci când delfinii dintr-un grup mor, membrii grupului dau semne de doliu și suferință, la fel ca oamenii.

Vânătoarea macabră a fost filmată în secret de fotograful Louie Psihoyos de la National Geographic în 2009, pentru documentarul „The Cove”, premiat cu Oscar. De la lansarea documentarului, vânătoarea a stârnit indignare în întreaga lume.

Milioane de oameni, activiști pentru drepturile animalelor și organizații neguvernamentale au cerut ca vânătoarea să fie oprită. Dar acest lucru nu se va întâmpla, deoarece este o industrie de milioane de dolari și este susținută de guvernul japonez.

Trailer „The Cove”

Guvernul eliberează permise pentru a vâna delfini, balene și alte animale marine. Anual se eliberează aproximativ 1.800 de permise pentru delfini. Împreună cu delfinii și alte balene mici, numărul total de permise emise pentru un singur sezon de vânătoare depășește cu mult pragul de 16.000.

Aceasta este o scădere semnificativă față de cele 23.000 de permise care erau eliberate anual la momentul realizării documentarului.

Scăderea cererii de carne de delfin se datorează în mare parte eforturilor depuse de organizațiile non-profit și de activiștii care au educat poporul japonez cu privire la pericolele consumului de carne de delfin contaminată cu mercur.

În 2015, Asociația Mondială a Grădinilor Zoologice și Acvariilor (AMGZA) a interzis, de asemenea, cumpărarea și vânzarea delfinilor proveniți din această vânătoare controversată, după proteste și presiuni din partea organizațiilor globale.

Cu toate acestea, există încă o mulțime de parcuri marine care nu fac parte din AMGZA și care sunt gata să cumpere delfini din Taiji.

Ca să știi mai mult, citește „Cum sa trăiești în stil japonez”

„Cum să trăiești în stil japonez” ne aduce mai aproape o lume care a fascinat și continuă să fascineze prin farmecul ei – Japonia, Ţara Soarelui Răsare. Yutaka Yazawa îmbină cu măiestrie însemnările personale cu informațiile bine documentate, reușind să ne cucerească încă de la primele pagini. Trecem astfel cu ușurință de la prezentarea geografică la cea istorică, de la filozofie și cultură la arta culinară japoneză. Descoperim cum se poate trăi în armonie cu ceilalți într-o metropolă precum Tokyo, dar aflăm mai multe și despre respectul pentru natură, despre ikigai, shinrin-yoku, viaţa de familie, vacanțe și sărbători. Toate acestea sunt un bun prilej de a observa tradițiile japoneze, felul în care au înflorit secole de-a rândul alături de practicile moderne sau cum s-au schimbat odată cu pătrunderea culturii occidentale.

„Cum sa trăiești în stil japonez” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești sau Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu