Valerian, împăratul roman căruia perșii i-au turnat pe gât aur topit

Sfârșitul cumplit al lui Valerian, împărat roman din secolul III, pare desprins dintr-o poveste de groază. Din nefericire pentru împărat, execuția a fost doar un segment al captivității sale umilitoare în mâinile perșilor.

Adică, dacă este să dăm crezare relatării lui Lucius Caecilius Firmianus Lactantius, un autor creștin timpuriu (care nu era tocmai un admirator al lui Valerian), împăratul roman a fost executat turnându-i-se pe gât aur topit.

Portret al lui Valerian. Foto: Wikimedia

Potrivit lui Lactantius, regele persan Șapur I l-a capturat pe Valerian în luptă și l-a chinuit necruțător. L-a folosit ca piedestal, călcându-l pe spate atunci când urca pe cal, l-a batjocorit, l-a jupuit de viu și i-a umplut pielea cu paie.

Umilințele îndurate de împăratul Valerian au fost atât de grele, încât nici măcar propriul său fiu (ajuns pe tronul Romei) nu a încercat să-l salveze.

Regele Șapur I și împăratul roman Valerian erau exponenții unor mari puteri aflate în conflict deschis. Umilindu-l pe Valerian, perșii au căutat să-i batjocorească pe toți romanii, arătându-le că zilele lor de glorie apuseseră.

Valerian a ajuns la putere într-o vreme în care titlul de împărat putea însemna o condamnare la moarte. Când Valerian a urcat pe tron, în anul 253, Roma traversa o criză profundă: într-o perioadă de doar 50 de ani, imperiul a avut aproape 50 de împărați.

Mulți au rezistat doar câteva luni, fiind asasinați de rivali sau chiar de propriii lor soldați. În acest context, cei șapte ani de domnie ai lui Valerian ar putea părea un succes. Totul s-a sfârșit, însă, când Valerian a căzut în mâinile celor mai mari dușmani ai Romei, perșii.

Regele persan Șapur I a învins trei împărați romani

Rivalul lui Valerian a fost regele Șapur I al Persiei. Când romanii au încercat să se extindă în Orientul Mijlociu, Șapur i-a împins înapoi, ucigându-l mai întâi pe împăratul roman Gordian al III-lea,  în Bătălia de la Misiche (pe teritoriul de azi al Irakului), și apoi învingându-l pe succesorul său, când a cucerit orașul Antiohia.

Dar cea mai mare victorie a lui Șapur a venit în anul 260, când l-a capturat pe împăratul Valerian în Bătălia de la Edessa.

„Regele Șapur îl umilește pe împăratul roman Valerian”, imagine dintr-un manuscris francez din secolul XV. Foto: getty.edu

Scriitorul creștin Lactantius, care avea în jur de 20 de ani când a murit Valerian, ne-a lăsat o descriere a tratamentelor la care a fost supus împăratul după ce a căzut în mâinile perșilor. Odată luat prizonier, Valerian și-a dus zilele în cea mai grea formă de sclavie, potrivit lui Lactantius.

De exemplu, regele Șapur l-a umilit pe Valerian folosindu-l ca suport atunci când se urca pe cal.

„Regele persanilor, care îl făcuse prizonier, ori de câte ori urca pe cal, îi poruncea romanului să-și arate spatele.”

În timpul captivității împăratului roman, Șapur ar fi putut să-l execute pe Valerian oricând. Și, cel mai probabil, asta s-a și întâmplat. Cu toate acestea, Lactantius a susținut că regele dorea să se asigure „că bărbarii aveau să ia pentru multă vreme în derâdere numele romanului”.

Drept urmare, Șapur l-a supus pe împăratul roman la o sumedenie de insulte. În cele din urmă, conchide Lactantius, Șapur I le-a ordonat oamenilor lui să-i toarne pe gât lui Valerian aur topit.

Însă tot Lactantius menționează și o altă variantă a deznodământului, aceea că Valerian a fost jupuit de viu, iar „pielea sa descărnată a fost vopsită și atârnată în templul zeilor barbarilor”.

Corpul conservat al lui Valerian reprezenta un simbol al triumfului persan și un memento pentru romani să nu fie prea încrezători în puterea lor.

Ca să știi mai mult, citește „Roma Antică. O istorie pentru toți”

Este un tratat de istorie care nu ar trebui să lipsească din biblioteca ta. Dacă ești un pasionat al istoriei și te fascinează tot ceea ce ține de cultura romană sau ești un părinte al cărui copil va învăța de-a lungul timpului despre Imperiul Roman, acest volum ar trebui să aibă un loc rezervat în colecția ta.

„Roma Antică. O istorie pentru toți” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești sau Libris.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu