Valea Nazca: Linii enigmatice, mumii și ruinele unei civilizații dispărute

Reprezentările gigantice de animale și sutele de linii gravate pe câmpia Pampa Colorada, de lângă orașul peruan Nazca, reprezintă unul dintre cele mai mari mistere ale omenirii.

Cine le-a creat și în ce scop? Aceste două întrebări continuă să fie o provocare pentru orice pasionat de istorie.

Dar Nazca are mult mai multe de oferit: ruinele impunătoare ale unei civilizații dispărute (piramidele Cahuachi), liniile Palpa, o necropolă antică, apeducte ce trădează cunoștințe avansate de inginerie, ruine incașe, cea mai mare dună de nisip din lume și un sanctuar al rumegătoarelor vicuña (se citește „vicunia”), aflat în munți.

Liniile Nazca

Liniile Nazca
Celebra pasăre colibri de la Nazca. Foto: redbubble.net

De la nivelul solului, liniile Nazca abia dacă pot fi văzute. Misterioasele gravuri de culoare deschisă sunt încrustate în sol și scoase în evidență de pietrele închise la culoare de pe margine.

Diversitatea lor este impresionantă: triunghiuri și dreptunghiuri care se întind pe mai mulți kilometri, precum și figuri stilizate de mamifere și păsări – o maimuță, un condor, un păianjen perfect simetric, o pasăre colibri.

Cum au fost create cu atâta acuratețe, dat fiind faptul că pot fi văzute pe de-a întregul doar de la înălțime?

În ceea ce privește scopul lor, există mai multe teorii: piste de aterizare pentru nave extraterestre, repere geografice sau calendare astronomice aliniate cu Soarele și cu celelalte stele.

Două companii aeriene, Aeroparacas și Alas Peruanas, oferă zboruri de 30-60 de minute deasupra liniilor. Avioanele fac manevre bruște pentru a le facilita pasagerilor cea mai bună priveliște, ceea ce face ca zborul să fie pe atât de amețitor pe cât de spectaculos este peisajul.

Liniile Palpa

Liniile Palpa
Printre liniile Palpa se află câteva figuri ciudate. Foto: Hidden Inca Tours

Mai puțin celebre decât liniile Nazca, însă nu mai puțin misterioase, liniile Palpa sunt alcătuite din culmi muntoase care au fost nivelate și pe care au fost gravate diverse figurine.

Liniile intersectează munții și fundul văii, desenând spirale labirintice în formă de trapez, geoglife care înfățișează un cadran solar, o stea și pumnalul ceremonial cunoscut drept Tumi.

Liniile și culmile munților pot fi văzute în plenitudinea lor doar din avion, însă pe unul dintre versanți sunt încrustate figuri antropomorfe, reprezentând câteva femei și un bărbat cu ochii mari, care pot fi observate și de la sol.

Cimitirul Chauchilla

Mumiile Chauchilla
Multe dintre mumiile descoperite în situl funerar Chauchilla au părul lung și bogat. Foto: look4ward.co.uk

Folosit între anii 200 și 900, cimitirul Chauchilla, aflat la 30 de kilometri sud de Nazca, este alcătuit din 12 morminte care conțin mumii conservate remarcabil, ce datează din vremea culturii Nazca.

Cultura Nazca i-a precedat pe incași și a înflorit în zonă vreme de sute de ani. În trecut, necropola a fost jefuită de „huaqueros” (jefuitori de morminte), însă multe dintre mumii au fost puse înapoi la locul lor de odihnă veșnică.

Mumiile au brațele încrucișate și picioarele ridicate la piept și sunt învelite în mai multe straturi de pânză. Mumiile persoanelor importante au părul lung și bogat.

Piramidele din Cahuachi

Piramide Cahuachi
Una dintre piramidele din Cahuachi. Foto: Mystery Peru

Acest centru imens de ceremonii și pelerinaj al indigenilor Nazca se află în mijlocul deșertului și este alcătuit din peste 40 de movile, pe care se află ruinele unor construcții din chirpici.

Aici se află câteva piramide, cimitire și morminte subterane elaborate, în stare intactă, excavate doar parțial. Tot aici s-au descoperit multe obiecte de olărie, precum și morminte care conțineau capete-trofeu.

Solul nisipos din zonă este plin de vase sparte, precum și de femururi și cranii de om. În Cahuachi poți ajunge străbătând un drum pietros de 25 de kilometri, care pornește din Nazca.

Cerro Blanco, duna de nisip de peste 2.000 de metri

Cerro Blanco
Mulți turiști se aventurează cu placa pe versantul Cerro Blanco. Foto: Venuelust

La 14 kilometri est de Nazca se află cea mai mare dună de nisip din lume: are înălțimea de 2.080 de metri și este foarte greu de escaladat. Drumul de la bază la vârf, îngreunat de nisipul care ajunge până la glezne, durează cam trei ore, sub soarele dogoritor.

De aceea, autocarele companiilor care organizează excursii aici pleacă din Nazca cel târziu la ora 5.00. Odată ce ajungi în vârful dunei, după ce admiri priveliștea, poți să cobori panta pe o placă realizată special pentru a aluneca pe nisip.

Rezervația Națională Pampas Galeras

Vicunas
În rezervație trăiesc câteva sute de vicuña. Foto: Trip Advisor

Dacă te aventurezi în munți, la 90 de kilometri est de Nazca, în Rezervația Națională Pampas Galeras, vei întâlni turme de vicuña, niște rumegătoare foarte timide. Aceste rude sălbatice ale lamei trăiesc la altitudini mari și au o lână de înaltă calitate.

În rezervație trăiesc sute de astfel de rumegătoare. Sătenii din apropiere adună animalele la sfârșitul lunii mai, le tund în cadrul unei ceremonii tradiționale, iar apoi organizează diverse festivități dedicate acestui moment.

Apeductele Cantalloc funcționează de sute de ani

Apeduct
Apeductele Cantalloc au fost construite acum aproximativ 1.500 de ani. Foto: Mistianos Tours

Oamenii culturii Nazca erau foarte pricepuți la lucrări hidrotehnice. Apeductele Cantalloc, sistemul de irigații pe care acești oameni l-au dezvoltat cu secole în urmă, este folosit și azi.

Acest sistem este esențial pentru recoltele anuale de cartofi, porumb, fasole și fructe din zona deșertică Nazca.

Ruinele Los Paredones

Los Paredones
Situl arheologic Los Paredones. Foto: Wikimedia

După ce au încorporat în imperiul lor coasta de sud a statului Peru de astăzi, în secolul XV, incașii au construit un centru de control administrativ la doi kilometri sud-est de Nazca, pentru a lega coasta de munți.

Aici au mai rămas doar ruinele arse de soare ale unor clădiri din chirpici și câteva ziduri care demonstrează precizia cu care incașii realizau construcțiile: între blocurile de piatră nu a apărut nici măcar o crăpătură.

Este un sit fascinant, care amintește de istoria atât de bogată a zonei Nazca.

Ca să știi mai mult, citește „Barbarii. Civilizații dispărute”

De multe ori ne gândim la civilizațiile Greciei și Romei antice ca la incubatoare discrete ale culturii occidentale, locuri în care ideile despre orice, de la guvernare la artă, erau libere să se dezvolte și apoi să fie distribuite în exterior în lumea mediteraneană mai largă. Dar, așa cum arată Peter Bogucki în această carte, Grecia și Roma nu s-au dezvoltat izolat.

În jurul lor existau comunități rurale care nu cunoșteau scrisul și care aveau culturi radical diferite, despre care puțini dintre noi mai știu astăzi ceva. Ei bine, Bogucki scoate la lumină în mod strălucit poveștile acestor oameni aproape uitați.

Autorul prezintă cum s-au dezvoltat aceste culturi, subliniind complexitatea crescândă a structurilor lor sociale, realizările lor tehnologice și practicile lor ieșite din comun. Rezultatul este o relatare fascinantă despre un capitol foarte puțin cunoscut din istoria omenirii.

„Barbarii. Civilizații dispărute” se găsește cu reducere pe Cărturești, Elefant sau Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu