VaDoma, tribul renumit pentru sindromul piciorului de struț

Tribul vaDoma, cunoscut și sub numele de Bantwana, trăiește în regiunea Kanyemba din nordul țării africane Zimbabwe, în bazinul râului Mwazamutunda.

Tribul este renumit pentru sindromul piciorului de struț, denumirea populară a ectrodactiliei. La vaDoma, suferinzilor de ectrodactilie (defect genetic) le lipsesc trei degete la fiecare picior, iar cele două extremități rămase – degetul mare și degetul mic – sunt diforme, crescute spre interior.

Foto: Pinterest

Această afecțiune le permite să meargă, însă face alergatul extrem de dificil. Din același motiv, acestor oameni le este imposibil să poarte încălțăminte.

Viața cu ectrodactilie sau sindromul piciorului de struț

Cu toate acestea, datorită acestui defect, membrii tribului african se pot cățăra foarte ușor în copaci. Această abilitate este utilă, pentru că vaDoma urmează un mod de viață arhaic, de vânători-culegători.

Întrucât sunt izolați, iar legile tribale le permit să se căsătorească numai în cadrul comunității lor, afecțiunea se manifestă doar într-o mică parte a tribului, ectrodactilia fiind ținută astfel sub control, într-o oarecare măsură.

Chiar și așa, persoanele cu sindromul piciorului de struț din comunitatea vaDoma nu sunt privite cu condescendență și nu sunt considerate handicapate. Dimpotrivă, sunt acceptate de membrii tribului și rămân bine integrate în comunitate.

Mult mai problematică este relația acestora cu lumea exterioară… Schimbarea recentă a legilor cu privire la vânătoare a făcut ca stilul lor de viață să fie considerat „braconaj” în ochii autorităților.

Din această cauză, tribul vaDoma a fost amenințat de oamenii legii. VaDoma sunt singura societate non-agricolă din Zimbabwe, tribul fiind considerat „din Epoca de Piatră” de restul cetățenilor.

Acest stigmat este unul dintre motivele pentru care tot mai mulți încearcă să părăsească tribul și să abandoneze stilul de viață de vânători-culegători.

Foto: Pinterest

Oamenii vaDoma sunt timizi din fire; fiind adesea hărțuiți de autorități și tind să se ascundă de cei din afara tribului.

Ca să se protejeze de intemperii și de prădători, își construiesc casele pe platforme de lemn și le acoperă cu paie.

În rândul membrilor tribului circulă mai multe legende cu privire la originea picioarelor de struț. O astfel de poveste spune că strămoșii lor au ieșit dintr-un baobab. O altă legendă spune că strămoșii vaDoma erau precum păsările și că veneau din stele.

Acești „vizitatori” s-au împerecheat cu femeile de pe Pământ, astfel rezultând primii oameni vaDoma.

Ca să știi mai mult, citește „Ultimul canibal. Jurnal de antropolog”

Hanna Bota a petrecut o luna în mijlocul băștinașilor din Arhipelagul Vanuatu. Ca antropolog, știe că trebuie să te asimilezi unei lumi necunoscute pentru a o cunoaște mai bine pe a ta. A trăit alături de nepoții canibalilor, în colibe din bambus și frunze, a aplaudat cântecele și dansurile lor, a locuit singură printre ei, fără a avea în preajmă oameni albi, și a legat prietenii pe viață. I-au fost dezvăluite rituri și practici ceremoniale, obiecte-tabu, pietre sfinte pentru închinare, legende sau pur și simplu povești de viață. În final, a avut o revelație: deși a dispărut și ultimul canibal din Pacificul de Sud, adesea îl vom regăsi în bătrâna lume „civilizată”.

„Ultimul canibal. Jurnal de antropolog” se găsește cu reducere pe Cărturești sau pe Elefant.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu