Ca să crească producția de lapte, autoritățile ruse au echipat vacile cu căști de realitate virtuală

Pentru a reduce anxietatea vacilor și a crește producția de lapte, autoritățile ruse au echipat vacile de la o fermă de lângă Moscova cu căști de realitate virtuală proiectate special pentru bovine. Cercetările au arătat că există o legătură între starea emoțională a vacilor și producția zilnică de lapte.

Se cunosc cazuri de ferme de vaci care le puneau muzică clasică animalelor pentru a le scădea nivelul de stres și a crește productivitatea. Însă, pe măsură ce tehnologia avansează, apar noi metode de influențare a dispoziției animalelor.

A doua fază a experimentului va evalua producția de lapte a vacilor dotate cu căști VR. Foto: msh.mosreg.ru

De exemplu, ferma RusMoloko și-a echipat recent vacile cu sisteme VR adaptate la „trăsăturile structurale ale capului animalului”. Veștile despre experimentul neobișnuit de la RusMoloko au ajuns știre națională în Rusia, după ce o fotografie cu o vacă purtând o astfel de cască a devenit virală pe platformele sociale.

La început, lumea a crezut că era vorba de o glumă, însă autoritatea privind agricultura și alimentația din regiunea Moscova a confirmat că desfășura un experiment legat de felul în care realitatea virtuală afectează dispoziția și producția de lapte a vacilor.

Dezvoltatorii acestor căști VR unice au lucrat împreună cu fermierii și veterinarii și s-au asigurat că dispozitivele sunt corespunzătoare pentru vaci.

Potrivit Moscow Times, testele inițiale au avut drept rezultat „reducerea anxietății și îmbunătățirea dispoziției emoționale a grupului de animale”. Cea de-a doua fază a experimentului se va concentra asupra felului în care realitatea virtuală afectează productivitatea vacilor.

Pe vreme rea, vacile văd pe ecrane o pajiște însorită. Foto: msh.mosreg.ru

Dacă te întrebi ce anume văd vacile în aceste dispozitive, în comunicatul autorităților ruse se menționează „un software care simulează un câmp pe timp de vară”, o priveliște pe care fermierii o folosesc pentru a scădea nivelul de stres al vacilor în zilele cu vreme urâtă.

Dacă vor obține rezultate pozitive în urma acestui studiu-pilot, cercetătorii plănuiesc să extindă experimentul.


Dacă ți s-a părut interesant acest articol, citește și:


Distribuie:

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu