Ca să crească producția de lapte, autoritățile ruse au echipat vacile cu căști de realitate virtuală

Pentru a reduce anxietatea vacilor și a crește producția de lapte, autoritățile ruse au echipat vacile de la o fermă de lângă Moscova cu căști de realitate virtuală proiectate special pentru bovine. Cercetările au arătat că există o legătură între starea emoțională a vacilor și producția zilnică de lapte.

Se cunosc cazuri de ferme de vaci care le puneau muzică clasică animalelor pentru a le scădea nivelul de stres și a crește productivitatea. Însă, pe măsură ce tehnologia avansează, apar noi metode de influențare a dispoziției animalelor.

A doua fază a experimentului va evalua producția de lapte a vacilor dotate cu căști VR. Foto: msh.mosreg.ru

De exemplu, ferma RusMoloko și-a echipat recent vacile cu sisteme VR adaptate la „trăsăturile structurale ale capului animalului”. Veștile despre experimentul neobișnuit de la RusMoloko au ajuns știre națională în Rusia, după ce o fotografie cu o vacă purtând o astfel de cască a devenit virală pe platformele sociale.

La început, lumea a crezut că era vorba de o glumă, însă autoritatea privind agricultura și alimentația din regiunea Moscova a confirmat că desfășura un experiment legat de felul în care realitatea virtuală afectează dispoziția și producția de lapte a vacilor.

Dezvoltatorii acestor căști VR unice au lucrat împreună cu fermierii și veterinarii și s-au asigurat că dispozitivele sunt corespunzătoare pentru vaci.

Potrivit Moscow Times, testele inițiale au avut drept rezultat „reducerea anxietății și îmbunătățirea dispoziției emoționale a grupului de animale”. Cea de-a doua fază a experimentului se va concentra asupra felului în care realitatea virtuală afectează productivitatea vacilor.

Pe vreme rea, vacile văd pe ecrane o pajiște însorită. Foto: msh.mosreg.ru

Dacă te întrebi ce anume văd vacile în aceste dispozitive, în comunicatul autorităților ruse se menționează „un software care simulează un câmp pe timp de vară”, o priveliște pe care fermierii o folosesc pentru a scădea nivelul de stres al vacilor în zilele cu vreme urâtă.

Dacă vor obține rezultate pozitive în urma acestui studiu-pilot, cercetătorii plănuiesc să extindă experimentul.


Dacă ți s-a părut interesant acest articol, citește și:

Ca să știi mai mult, citește „Enigmele științei”

După secole de salturi uriașe în domeniul științei – de la tiparniță la fisiunea nucleară -, ne punem întrebarea: A mai rămas ceva de descoperit și de cercetat și în secolul XXI? Știința ridică la fel de multe întrebări precum acelea la care a găsit deja răspunsuri. Toate intră în categoria „enigme ale științei”, care își așteaptă rezolvarea.

Și, cine știe, poate chiar unii dintre dumneavoastră, dragi cititori tineri, veți contribui, într-un fel sau altul, la dezlegarea lor.  Există cazuri celebre de mari oameni de știință – Faraday, Darwin, Einstein etc. – al căror drum în carieră le-a fost determinat de citirea, în adolescență, a unor modeste cărți de popularizare a științei.

Însă, de multe ori, dezlegarea unei enigme științifice duce la descoperirea alteia noi – și așa mai departe. Newton, unul din marile genii ale omenirii – cu modestie – a scris, la sfârșitul cărții sale „Principiile matematice ale filosofiei naturale”, tipărită în 1689, următoarele cuvinte:

„Nu știu cum arăt eu în fața lumii, dar mie mi se pare că sunt un băiat care se joacă pe țărmul mării și se distrează căutând din timp în timp pietricele colorate sau o scoică roșie, în timp ce marele «ocean al adevărului» se întinde necunoscut în fața mea”.

Deși între timp au fost făcute multe descoperiri științifice, „pietricelele colorate” nu s-au epuizat, oceanul adevărului vă așteaptă ! Tocmai de aceea, știința continuă să fie vie și atât de fascinantă. Pentru mai multe informații privind temele puse în discuție, cititorii sunt invitați să consulte bibliografia care a stat la baza documentării autorului, anexată la sfârșitul acestei cărți.

„Enigmele științei” se găsește cu reducere pe eMag sau pe Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu