„Tancurile” de carne: Vacile Albastru Belgian, crescute pentru mușchi

Privind aceste vaci cu aspect foarte dur, s-ar putea spune că sunt echivalentul bovin al lui Rambo. Sunt animale din rasa Albastru Belgian, în franceză Race de la Moyenne et Haute Belgique, sau, mai comun, Blanc Bleu Belge.

Aspectul monumental al rasei Albastru Belgian nu se datorează steroizilor, după cum ai putea presupune, ci unei trăsături moștenite, numite „musculatură dublă”.

rasa Albastru Belgian
Foto: Pinterest

Asta înseamnă că, în loc ca fibrele musculare să crească în mărime, așa cum este normal, ele cresc în număr.

Desigur, această trăsătură este un vis pentru procesatorii de carne, fiindcă duce la creșterea substanțială a cantității de carne obținută de pe fiecare specimen.

O vacă obișnuită are cam 550-600 de kilograme, însă o vacă din rasa Albastru Belgian poate să ajungă la 1.250 de kilograme. Însă, în ciuda mărimii sale, aceste animale au firi calme și aproape serene.

Rasa își are originea în Belgia secolului XIX, fiind rezultatul încrucișării soiurilor locale cu cele cu coarne scurte din Regatul Unit. Caracteristicile rasei s-au fixat abia în anii ’60.

Genetica „supervacii” din rasa Albastru Belgian reduce profitul

rasa Albastru Belgian
Foto: Pinterest

În cazul animalelor „normale”, o proteină numită miostatină oprește creșterea mușchilor înainte ca aceștia să devină prea mari. În cazul rasei Albastru Belgian, gena responsabilă cu miostatina este „defectă”, așa că trupul continuă să acumuleze musculatură.

Gena „defectă” perturbă și felul în care grăsimea este depozitată. Chiar de la naștere, aceste „tancuri de carne” belgiene au o masă musculară de două ori mai mare decât cea a unei vaci normale.

Din cauza mărimii lor și dimensiunilor canalului de naștere, care este în mod natural mai subțire, aceste vaci au adeseori parte de nașteri dificile. Circa 90% se nasc prin cezariană.

rasa Albastru Belgian
Foto: Pinterest

Datorită practicilor avansate de reproducere și împerecherii selective, canalul de naștere îngust nu mai constituie o problemă atât de mare.

Însă, din cauza fondului genetic relativ mic, vițeii încă au probleme cu respirația, cu picioarele prea subțiri și cu limbile mărite.

Cât costă o vacă din rasa Albastru Belgian

Deși sunt docile, necesită o oarecare îngrijire și nu sunt recomandate pentru fermierii începători. Însă dau lapte bun și se pot obține multe fripturi din ele. În general, costă echivalentul a 9.000-10.000 de lei.

rasa Albastru Belgian
Foto: Pinterest

Din cauza costului ridicat de îngrijire a unei vaci Albastru Belgian (mâncarea bogată în proteine nu e ieftină și nici operațiile de cezariană), fermierul nu va face mulți bani de pe urma ei.

Așa că, probabil, Albastru Belgian va rămâne o rasă rară, cu exemplare spectaculos de musculoase.

rasa Albastru Belgian
Foto: Pinterest
rasa Albastru Belgian
Foto: Pinterest
Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu