Moș Martin cleptoparazit: Ursul care vânează cu lupii, apoi le fură prada

Angajații Parcului Național Yellowstone, din SUA, au surprins recent pe camera video o întâmplare neobișnuită: un urs grizzly s-a alăturat unei haite de lupi care vâna o turmă de elani, după care a furat prada.

Incidentul a fost filmat în luna octombrie 2021, iar videoclipul a fost postat pe pagina de Facebook a Serviciului Parcurilor Naționale din SUA (NPS).

Lupii au fost nevoiți să stea la rând

În videoclip apar lupii din haita Junction Butte, din nordul parcului, vânând o turmă de elani. La un moment dat, lupilor li se alătură un urs grizzly.

După ce lupii reușesc să doboare un elan, ursul intervine și fură prada. Acest fenomen, în care o specie fură resurse, de obicei hrană, de la alta, este cunoscut sub numele de cleptoparazitism, sau parazitism prin furt.

Incidentul a fost unul neobișnuit, spun specialiștii, deoarece lupii și urșii concurează de obicei pentru hrană și vânează separat.

Deși cazurile în care urșii fură prada vânată de lupi sunt destul de frecvente, această situație este specială deoarece ursul s-a alăturat în mod activ vânătorii.

„Ursul cheltuie foarte multă energie urmărind o haită de lupi, dar recompensa este substanțială dacă reușește fure prada”, au precizat specialiștii pe pagina de Facebook a NPS.

Astfel, ca să se înfrupte din propria pradă, lupii au fost nevoiți să aștepte ca ursul să își termine masa.

„O carcasă proaspătă de elan este o sursă excelentă de grăsimi și de proteine pentru un urs grizzly care se pregătește pentru hibernare. Acest urs pare să-și fi dat seama că, urmărind haita de lupi la vânătoare, își va spori șansele de a se bucura de o masă bogată în calorii”, au mai spus aceștia.

Lupii și urșii se luptă unii cu alții pentru hrană

„În mod obișnuit, lupii cedează în fața urșilor care se apropie. Deoarece vânătoarea este extenuantă și nu întotdeauna încununată de succes, lupii preferă să își aștepte rândul la pradă decât să continue vânătoarea”, au mai spus angajații NPS.

Videoclipuri surprinse anterior în Yellowstone arată lupi și urși care se luptă pentru pradă. În 2019, un ghid turistic a filmat de aproape un urs grizzly care se apăra de o haită de lupi care încerca să fure o carcasă de elan.

Potrivit datelor NPS, în Yellowstone trăiesc aproximativ 123 de lupi cenușii, iar 90% din dieta acestora pe timp de iarnă constă în elani. În parc trăiesc și aproximativ 150 de urși grizzly, incluși în 1975 pe lista speciilor amenințate.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #6 - 27 de Întrebări din Economie, Jurnalism, Muzică și Turism

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Un comentariu la „Moș Martin cleptoparazit: Ursul care vânează cu lupii, apoi le fură prada”

Lasă un comentariu