Regimentul de uriași al lui Frederic Wilhelm I, regele excentric al Prusiei

Între ascensiunea la tron, în 1713, și momentul în care a murit, în 1740, regele Frederic Wilhelm I al Prusiei a mărit considerabil dimensiunea armatei țării lui, de la 38.000 la 83.000 de soldați.

A devenit cunoscut drept „regele-soldat”, iar proiectele sale militare au deschis calea pentru ca fiul său, Frederic cel Mare, să transforme Prusia dintr-un regat relativ minor într-o mare putere europeană.

Frederic Wilhelm I
În mod ironic, Frederic Wilhelm I avea doar 1.60 metri înălțime. Foto: Wikimedia

Cu toate acestea, principalul său interes militar a fost crearea regimentului său personal, format din bărbați foarte înalți, care au rămas în istorie drept „Giganții din Potsdam”.

Această ciudată obsesie a monarhului prusac nu a fost doar o ambiție personală, ci și un prim experiment de eugenie.

Salariul soldaților era stabilit în funcție de înălțime

Denumirea oficială a regimentului lui Frederic Wilhelm era „Marii Grenadieri din Potsdam”, însă membrii acestuia erau cunoscuți peste tot drept „Giganții din Potsdam” sau „Băieții Înalți”.

Singurul criteriu pentru a deveni membru al regimentului era ca potențialii recruți să aibă peste 1.88 metri înălțime.

În anumite privințe, acești soldați au primit un tratament exclusivist din partea regelui. Erau echipați în uniforme albastre din stofă fină, cu șepci înalte de 45 de centimetri, menite să îi facă să pară și mai înalți.

De asemenea, soldații erau cazați în cele mai bune condiții și primeau cele mai bune alimente. Salariile lor erau stabilite exclusiv pe baza înălțimii. Cu cât erai mai înalt, cu atât primeai mai mulți bani.

Dar, deși beneficiau de numeroase privilegii, cei mai mulți dintre uriași erau soldați reticenți, iar viața lor era dominată de capriciile și cerințele ciudate ale monarhului.

Cei mai mulți soldați erau răpiți

Gigantii din Potsdam
Foto: History Collection

Unii dintre acești bărbați s-au înrolat voluntar, dar mulți dintre ei au fost răpiți, cumpărați sau chiar crescuți de mici în cadrul regimentului.

Frederic Wilhelm obișnuia să cumpere băieți înalți de la tații lor, iar copiii nou-născuți erau marcați cu o eșarfă de culoare roșie, în scopul identificării, dacă se aprecia că aveau potențial să devină neobișnuit de înalți.

De asemenea, alți monarhi străini îi trimiteau lui Frederic Wilhelm cei mai înalți soldați din armatele lor pentru a încuraja relațiile de prietenie. În cazul în care bărbații nu doreau să se alăture regimentului, aceștia erau pur și simplu răpiți.

Unul dintre cei mai înalți membri ai regimentului a fost un irlandez pe nume James Kirkland, care măsura 2.17 metri. Acesta a acceptat să lucreze ca lacheu pentru baronul Borck, ambasadorul prusac la Londra, dar în realitate oferta a fost o capcană.

Kirkland a fost trimis pe o navă prusacă ancorată în Portsmouth, unde a fost imediat prins, legat și încătușat. Apoi, a fost trimis pe continent

„Soldații înalți sunt slăbiciunea mea”

Frederic Wilhelm era obsedat de soldații săi. În timpul unei întâlniri cu ambasadorul francez, monarhul a recunoscut:

„Cea mai frumoasă fată sau femeie din lume mi-ar fi indiferentă, dar soldații înalți sunt slăbiciunea mea.”

Dacă era trist, regele aduna 200-300 dintre giganții săi. Aceștia erau, „precedați de mauri înalți, cu turban, cu țambale și trompete și de mascota grenadierilor, un urs uriaș” pentru a-l înveseli, conform Irish Times.

Gigantii din Potsdam 02
Foto: Realm of History

Ca să se asigure că regimentul său era format din cei mai înalți bărbați din Europa, Frederic Wilhelm a început să facă experimente eugenice.

Bărbații erau „împerecheați” cu femei înalte, pentru a produce copii înalți. De asemenea, unii dintre ei erau întinși pe un suport special construit, în încercarea de a-i face și mai înalți, potrivit War History Online.

Dacă vreun soldat încerca să scape de cruzimea regelui, pedeapsa era moartea. Singura consolare era că regimentul nu a fost niciodată trimis în luptă, deoarece Frederic Wilhelm îl considera prea valoros. Activitățile acestor soldați s-au limitat la participarea la parade militare.

Până la moartea lui Frederic Wilhelm, în 1740, numărul „giganților din Potsdam” a ajuns la 2.500. Fiul său, Frederic cel Mare, i-a considerat inutili și i-a repartizat în unități de luptă active, dar regimentul a fost dizolvat oficial abia în 1806.

Ca să știi mai mult, citește „Împărătese, regine, prințese și poveștile lor scandaloase”

Lumea în care au trăit le-a forțat să rămână în umbra protectorilor lor masculini. De la Jezabel, cea mai obraznică și mai desfrânată, până la cruda regină Ranavalona a Madagascarului și Wu Zetian, singura împărăteasă a Chinei, trecând prin poveștile nefericitelor Maria Antoaneta, Caroline de Brunswick și chiar Marie Bonaparte, complexate și discipole al lui Freud, Philippe Delorme ne poartă printr-o galerie de portrete ale unor femei celebre cu povești extraordinare, departe de arhetipul prințesei de basm. Totul, spre plăcerea cititorilor…

„Împărătese, regine, prințese și poveștile lor scandaloase” se găsește cu reducere pe Humanitas sau pe Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu