„Chelner, am o muscă în farfurie!”: Belgienii au creat „untul” din insecte

Celebrele vafe belgiene ar putea să devină mai ecologice. Oamenii de știință de la Universitatea din Gent, Belgia, au creat grăsime din larve de muscă, care ar putea înlocui untul folosit la fabricarea napolitanelor, biscuiților și prăjiturilor.

Cercetătorii spun că utilizarea „untului” de insecte este mai prietenoasă cu mediul înconjurător decât produsele lactate.

Unt din insecte
Foto: mentalfloss.com

Îmbrăcați în șorțuri albe, cercetătorii adaugă larvele muștei Hermetia illucens într-un bol cu apă, iar apoi le pun într-un blender, pentru a crea o pastă groasă. Apoi, folosesc o centrifugă pentru a extrage „untul”.

Utilizarea grăsimii din insecte are mai multe beneficii, crede Daylan Tzompa Sosa, coordonatoarea proiectului.

„Această grăsime este mai ecologică deoarece insectele pot fi crescute pe suprafețe de teren mult mai mici decât vacile, sunt mai ușor de hrănit și folosesc și mai puțină apă ”, a afirmat Tzompa Sosa.

Diferență de gust aproape insesizabilă

Potrivit cercetătorilor, consumatorii nu au observat nicio diferență atunci când un sfert din untul din lapte dintr-o prăjitură este înlocuit cu „unt” din insecte. Cu toate acestea, ei raportează un gust neobișnuit atunci când proporția este de 50%-50%.

Daylan Tzompa Sosa
Daylan Tzompa Sosa. Foto: researchgate.com

Potrivit nutriționiștilor, mâncărurile din insecte au un nivel ridicat de proteine, vitamine, fibre și minerale, iar oamenii de știință o privesc ca pe o alternativă mai ecologică și mai ieftină la alte tipuri de produse animale.

În 2017, lanțul elvețian de supermarket-uri Coop a lansat pe piață chiftelele din viermi de făină. Chiftelele au fost fabricate de laboratorul elvețian Essento, în încercarea de a găsi soluții pentru reducerea gazelor cu efect de seră produse de animalele de fermă.

Specialiștii spun că, pentru fiecare kilogram de proteine pe care îl produce, o vacă eliberează în atmosferă peste 100 de kilograme de dioxid de carbon, în comparație cu viermii de făină, care produc doar 12 kilograme de dioxid de carbon.


Ți-a plăcut acest articol? Află mai multe despre Solein, mâncarea fabricată din electricitate, apă, aer și bacterii. Apoi, descoperă alte 7 feluri de mâncare uimitoare din viitor, datorate tehnologiei avansate.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Un comentariu la „„Chelner, am o muscă în farfurie!”: Belgienii au creat „untul” din insecte”

  1. Apai da o lume mai mult decat nebuna de legat.
    Nu se uita nici naiba la gunoaiele astea de masini care polueaza si se transforma clima datorita lor. Ei draga, marii ”oameni de stiinta” in nemarginita lor intelepciune supraomeneasca se preocupa de emisiunile de CO2 produse de vaci si alte creaturi, nu la cat produce omenirea. La oameni si cat rau fac pare ca nimeni se uita….
    Eu am produs gaz inflamabil din apa de la robinet. Cu asa ceva iti poti alimenta masina.
    Doamne fereste………

    Răspunde

Lasă un comentariu