Unele simptome ce par inofensive sau bizare pot indica, de fapt, boala Alzheimer

Cercetătorii de la Universitatea din San Francisco, SUA, au realizat un studiu revoluționar asupra unei afecțiuni numite atrofie corticală posterioară (PCA), care constă în simptome vizuale-spațiale.

Acest studiu, la care au participat peste 1.000 de pacienți din 36 de centre din 16 țări, relevă faptul că anumite simptome aparent inofensive sau ciudate pot indica, de fapt, prezența bolii Alzheimer. Studiul a constatat că PCA poate prezice în mod semnificativ apariția bolii Alzheimer.

Dintre pacienții cu PCA, aproximativ 94% au prezentat semne ale patologiei Alzheimer, în timp ce restul de 6% au prezentat afecțiuni precum boala cu corpi Lewy și degenerarea frontotemporală. În comparație, alte studii au arătat că doar 70% dintre pacienții care se confruntă cu pierderi de memorie prezintă patologia Alzheimer.

Dr. Marianne Chapleau, de la Departamentul de Neurologie al Universității, a explicat că persoanele cu APC se confruntă cu dificultăți în judecarea distanțelor, în diferențierea obiectelor în mișcare de cele staționare și în îndeplinirea unor sarcini precum scrierea sau recuperarea obiectelor scăpate, chiar și în cazul unui examen oftalmologic normal.

Cei mai mulți dintre acești pacienți au inițial o cogniție normală, dar în momentul în care se prezintă la medic pentru diagnosticare, adică la aproximativ 3,8 ani de la debutul simptomelor, demența ușoară sau moderată este deja evidentă.

Sunt identificate, de asemenea, deficiențe ale memoriei, funcțiilor executive, comportamentului, vorbirii și limbajului. În momentul diagnosticării, diverse simptome sunt prezente în rândul pacienților cu APC.

Aproximativ 61% prezintă „dispraxie constructivă”, o incapacitate de a copia sau de a construi diagrame sau figuri de bază, în timp ce 49% prezintă un „deficit de percepție spațială”, ceea ce face dificilă identificarea locației unui lucru pe care l-au văzut.

În plus, 48% suferă de „simultanagnosie”, incapacitatea de a percepe vizual mai mult de un obiect în același timp. Alte provocări includ dificultăți în calculele matematice de bază și în citire. Dr. Chapleau subliniază necesitatea unei mai mari conștientizări a APC în rândul medicilor și al specialiștilor.

Din nefericire, mulți pacienți cu simptome vizuale consultă inițial un oftalmolog care poate să nu recunoască semnele APC. Prin urmare, sunt necesare instrumente mai bune în mediul clinic pentru a identifica acești pacienți din timp și pentru a le oferi un tratament adecvat.

Este demn de remarcat faptul că vârsta medie de debut a simptomelor APC este de 59 de ani, cu câțiva ani mai tânără decât debutul tipic al bolii Alzheimer. Această diferență de vârstă complică și mai mult diagnosticul de APC la pacienți.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu