Înscenarea de la stația Gliwice, locul unde a început Al Doilea Război Mondial

În seara zilei de 31 august 1939, când ultimele raze ale asfințitului stăruiau pe turnul uriaș de lemn care domina orașul german Gliwice, la câțiva kilometri de granița cu Polonia, două mașini au intrat pe poarta stației radio Gliwice și s-au oprit în fața clădirii cu trei etaje. Acesta este locul unde a început Al Doilea Război Mondial.

Câțiva ofițeri SS, care se dădeau drept partizani polonezi, au ieșit din mașină. Printre ei se afla Franciszek Honiok, un german în vârstă de 43 de ani, care avea să devină prima victimă a conflagrației mondiale.

El fusese arestat cu o zi înainte pentru implicarea în mai multe revolte împotriva germanilor din Silezia, o regiune de graniță care acum face parte din Polonia.

Operațiunea Himmler

Unde a inceput al doilea razboi mondial 01
Acesta nu este Turnul Eiffel, ci turnul radio din Gliwice

Honiok era îmbrăcat într-o uniformă furată de la armata poloneză. Gestapo hotărâse să îl sacrifice pentru ca atacul să pară opera unor sabotori polonezi antigermani. Honiok nu a opus rezistență, fiindcă fusese drogat și nu știa ce se întâmplă.

De când când a ajuns la putere în Germania, Adolf Hitler și-a dorit invadarea și divizarea Poloniei. Însă pactul de neagresiune germano-polonez din 1934 și Tratatul de le Versailles nu îi permiteau să-și mobilizeze forțele împotriva acestei țări în care trăiau mulți evrei.

Führer-ul avea nevoie de un act de agresiune polonez pentru a justifica invazia germană. Până la urmă, Hitler s-a hotărât să însceneze el unul. Așa s-a născut „Operațiunea Himmler”.

Operațiunea a fost creată de temutul Heinrich Himmler și a fost supravegheată de Reinhard Heydrich. Scopul ei era provocarea unor incidente false de-a lungul graniței, pentru a crea aparența unei agresiuni poloneze împotriva Germaniei.

Articolul continuă mai jos

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi zilnic pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări!

Click pentru abonare ▸

Fii fără grijă, nu facem spam.

În zilele de dinaintea invadării Poloniei, trupele germane îmbrăcate în uniforme poloneze au atacat diverse stabilimente de pe graniță. Au comis acte de vandalism și apoi s-au retras, lăsând în urma lor cadavre îmbrăcate în uniforme poloneze.

Unul dintre amplasamentele alese, probabil cea mai importantă țintă a Operațiunii Himmler, era stația germană de radio din Gliwice.

Strategia

Unde a inceput al doilea razboi mondial 02
Reinhard Heydrich, supranumit și „măcelarul din Praga”, a coordonat operațiunea

Cu trei săptămâni înainte de atac, Heydrich l-a convocat pe ofițerul SS Alfred Naujoks la Berlin și i-a explicat detaliile atacului.

„Într-o lună vom fi în război cu Polonia. Führer-ul este hotărât. Însă mai întâi trebuie să avem un motiv. Am organizat incidente, însă avem nevoie de un eveniment mare și evident”, i-ar fi spus Heydrich lui Naujoks.

Apoi, Heydrich s-a îndreptat spre o hartă a Europei și a pus degetul pe Gliwice.

„Aici intri tu în joc. Ideea este că șase oameni, conduși de tine, vor intra în stația radio, vor elimina personalul și vor transmite un discurs în poloneză și germană, în care vor ataca Germania și pe Führer și vor anunța intenția Poloniei de a cuceri cu forța teritoriile disputate”, i-ar fi spus Heydrich lui Naujoks.

Astfel, Heydrich i-a indicat ofițerului SS locul unde a început Al Doilea Război Mondial. În ziua stabilită (31 august), cu o zi înainte ca tancurile germane să treacă granița, Alfred Naujoks a condus un grup de șase soldați SS în stația radio.

De fapt, ce s-a întâmplat la locul unde a început Al Doilea Război Mondial

Unde a inceput al doilea razboi mondial 04.fw
Prizonierul Franciszek Honiok a fost ucis în acea seară fatidică și nimeni nu știe ce s-a întâmplat cu cadavrul lui

Naziștii au imobilizat gărzile și i-au forțat pe cei trei ingineri germani să transmită mesajul antigerman. Unul dintre soldații SS, Karl Hornack, care vorbea poloneza, a luat microfonul și a strigat:

„Atenție! Aici Gliwice! Stația radio a fost ocupată de polonezi.”

Hornack și-a continuat discursul împotriva germanilor, însă unul dintre ingineri a acționat pe ascuns comutatorul, iar transmisia a fost întreruptă. Însă primele zece cuvinte emise în eter au fost de ajuns pentru a declanșa un lanț tragic de evenimente.

Înainte ca trupele SS să părăsească stația radio, l-au împușcat în cap pe Franciszek Honiok și i-au abandonat cadavrul. Timp de zeci de ani, nimeni nu a vorbit despre acest om. Familia lui s-a temut să pună întrebări.

Polonia s-a aflat sub ocupație germană până la sfârșitul războiului, iar apoi sub comunism, până în 1989. Pawel Honiok, nepotul și singura rudă în viață a lui Franciszek Honiok, s-a plâns de multe ori că nimeni nu a avut interesul să afle adevărul.

Nu se știe nici măcar unde a fost îngropat cadavrul…

Pretextul perfect

Unde a inceput al doilea razboi mondial 03
Hitler, vorbind în fața membrilor Reichstag-ului

În dimineața următoare incidentului de la Gliwice, într-un discurs în fața Reichstag-ului, Hitler a acuzat Polonia de incitare la violență. A enumerat 21 de „acte de violență antigermane”. Toate fuseseră înscenate de SS.

„Guvernul polonez nu are dorința de a negocia serios. De aceea, am decis să le vorbesc polonezilor în aceeași limbă pe care și ei o folosesc de luni de zile față de noi”, le-a spus Hitler germanilor.

Detalii despre incidentul de la Gliwice, locul unde a început Al Doilea Război Mondial, au ieșit pentru prima oară la lumină în timpul proceselor de la Nürnerg. Însă adevărul complet s-a aflat abia în 1958.

Atunci, scriitorul britanic Comer Clarke l-a depistat pe Alfred Naujoks în Hamburg. Naujoks a murit doi ani mai târziu. Nu a fost dus niciodată în fața unui tribunal de război.

Turnul radio Gliwice, cea mai înaltă structură de lemn din Europa (118 metri) și locul unde a început Al Doilea Război Mondial, încă se află în picioare. Stația radio nu mai există de mult și a fost înlocuită cu un muzeu dedicat acestui incident.

Pe turn sunt montate antene pentru servicii de telefonie mobilă și emisie FM. Zona aparține astăzi Poloniei.


Distribuie articolul:

Citește în continuare

Un comentariu la „Înscenarea de la stația Gliwice, locul unde a început Al Doilea Război Mondial”

  1. Cred, ca nu este singura provocare a Germaniei. Dupa cum povestea mama mea, care se afla in Ungaria pe atunci, la bombardarea orasului Kosice, resturile din bombe purtau semnele fabricatiei germane. Cei care comentau acest lucru erau amenintati cu lagar (tribunal militar, moarte ). Versiunea oficiala era, ca Uniunea Sovietica a bombardat Kosice, pe atunci Kassa. Acest incident a tarat Ungaria in razboi.

    Răspunde

Lasă un comentariu