Un vultur a falimentat un studiu științific trimițând SMS-uri de sute de dolari

Un vultur de stepă a cheltuit întregul buget de cercetare al unui program rusesc de urmărire a păsărilor, după ce a zburat în Iran și a început să trimită SMS-uri în roaming în valoare de 100 de dolari pe zi.

Nu este deloc ușor să studiezi păsările: își iau zborul dintr-un loc în altul și, chiar dacă reușești să le iei urma, obiceiurile lor amenință să te lase lefter.

Exact asta i s-a întâmplat unei echipe de savanți ruși în Siberia. Bugetul pentru cercetare a fost depășit atunci când unul dintre cei 13 vulturi migratori pe care îi urmăreau i-a obligat să scoată din buzunar bani grei pentru taxele de roaming, potrivit The Telegraph.

Vulturii au fost echipați cu dispozitive care trimiteau SMS-uri atunci când intrau în raza de acțiune a unui turn GSM, pentru a comunica locul în care se aflau. Foto: Igor Kariakin / RRRCN

Un grup de ornitologi și voluntari de la Russian Raptor Research and Conservation Network (Rețeaua Rusă de Cercetare și Conservare a Păsărilor Răpitoare – RRRRCN) a echipat 13 vulturi de stepă (Aquila nipalensis) cu emițătoare GPS-GSM proiectate pentru a monitoriza tiparele de migrație ale păsărilor.

Dispozitivele funcționează prin comunicarea cu sateliți GPS din locurile în care zboară păsările, înregistrând pe memoria internă coordonatele pe care le primesc. Apoi, când un vultur intră într-o zonă cu acoperire pentru rețeaua mobilă, înregistratorul de date trimite automat până la patru SMS-uri pe zi către echipa de cercetare, anunțând zona prin care trece pasărea.

Dacă zona prin care trece vulturul nu are acoperire în rețeaua telefonică, dispozitivul salvează mai multe mesaje SMS într-o arhivă de date, fiind gata să le trimită pe toate de îndată ce primește semnal.

Este un sistem care le permite oamenilor de știință să urmărească mișcările animalelor pe distanțe mari, de-a lungul unor perioade îndelungate de timp – numai că există și un punct slab.

Rutele de zbor ale vulturilor. După cum se poate observa, au „umblat” ceva… Foto: Igor Kariakin / RRRCN

În acest caz, limitele sistemului au fost testate de un vultur botezat Min. Mai exact, problema o constituie tiparele de zbor neprevăzute ale lui Min.

„Min s-a aflat în afara razei celulare întreaga vară în Kazahstan și tracker-ul lui nu a reușit să trimită date până când pasărea nu s-a întors în raza de recepție, la începutul lunii octombrie. Ne așteptam să primim date despre Min în Kazahstan, însă toate mișcările făcute pe timp de vară au început să fie transmise din Iran”, explică cercetătorii într-o postare pe blog.

Ocolișul prin Iran nu pare a fi mare lucru – dat fiind faptul că vulturii de stepă zboară pe distanțe uriașe, acoperind mai multe țări din zonă -, însă a devenit foarte problematic dintr-un singur motiv: costurile SMS-urilor în roaming.

Conform bugetului, cercetătorii plănuiseră să cheltuiască două ruble pentru fiecare SMS în zone precum Kazahstan. Însă, în Iran, tarifele piperate de roaming au crescut costurile de până la 25 de ori.

Min, pe vremea când era pui. A venit pe lume în apropierea orașului Minusinsk. Foto: Igor Kariakin / RRRCN

Așa că, atunci când Min a ajuns în Iran (petrecând o vreme la o groapă de gunoi, printre alte locuri), sute de mesaje înmagazinate au fost trimise deodată, dând peste cap planul de cheltuieli al cercetătorilor. Costurile s-au ridicat la peste 100 de dolari pe zi, timp de mai multe zile.

Unii dintre ceilalți vulturi cuprinși în program au rămas, de asemenea, nedetectați de-a lungul lunilor de vară, revenind brusc cu o mulțime de SMS-uri.

„Aceste costuri au înghițit imediat micul nostru buget”, spun cercetătorii.

Din fericire, campania de strângere de fonduri al cărei scop a fost să încarce din nou conturile mobile ale vulturilor a fost un succes, strângând peste 5.000 de dolari. Echipa spune că banii sunt mai mult decât suficienți pentru a urmări păsările pe toată durata experimentului.

Un vultur de stepă în zbor. Anvergura aripilor atinge doi metri. Femelele sunt puțin mai mari decât masculii, ajung la greutatea de aproximativ cinci kilograme. Foto: Wikimedia

„Este de-a dreptul magic! Este uimitor felul în care oamenii, deși s-au amuzat pe seama situației, au înțeles problema cu care ne confruntam și ne-au ajutat”, a scris într-o postare de pe platformele sociale ornitologul Elena Șnaider.

Este o poveste amuzantă care ilustrează surprizele ciudate care pot să apară când faci astfel de cercetări. Însă cercetările sunt cât se poate de serioase.

Vulturul de stepă este o specie amenințată cu dispariția. În Eurasia, numărul acestor păsări este în scădere și populația globală estimată ar putea fi de numai de 50.000 de specimene mature.

Cercetătorii spun că vulturii sunt amenințați de mai mulți factori, printre care liniile de înaltă tensiune, vânătorii, otrăvurile și braconierii. Dacă vom înțelege tiparele de mișcare ale vulturilor în Eurasia, conservaționiștii ar putea reuși să oprească declinul acestor păsări maiestuoase.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu