Un video arată cum se spală creierul nostru în timp ce dormim

Cum se spală creierul nostru? O echipă de neurologi din SUA a creat un videoclip care arată acest proces de pulsație nocturnă în acțiune, iar imaginile sunt fascinante.

Neurologii au arătat procesul prin care creierul nostru se curăță în timp ce dormim, pentru a elimina toxinele și pentru a se menține sănătos și pe deplin funcțional.

Cum se curăță creierul?

Un nou studiu arată că lichidul cefalorahidian (LCR) curge în valuri peste creier, pulsând ritmic în timp ce dormim. În același timp, spală și toxinele care nu ar trebui să se acumuleze. Acest studiu a fost publicat în revista Science.

Echipa din spatele cercetării susține că descoperirile ar putea ajuta la studierea diferitelor tulburări neurologice și psihologice, în special a celor asociate cu tipare de somn perturbat.

„Abia recent am aflat că există o activitate a undelor electrice în neuroni. Dar, până acum, nu ne dăduserăm seama că există de fapt unde și în LCR”, spune cercetătorul în neuroștiințe Laura Lewis, de la Universitatea din Boston.

Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Importanța LCR

Studii anterioare au sugerat că LCR este important pentru eliminarea deșeurilor din creier, dar până acum oamenii de știință nu știau despre această acțiune pulsatorie și nici nu au putut să o observe.

În combinație cu activitatea cerebrală cu unde lente, care are parțial rolul de a ne fixa amintirile, și cu scăderea fluxului sanguin care are loc în timpul somnului, aceste unde LCR par să elimine proteinele inutile și alte deșeuri redundante.

În timpul somnului, în creier are loc un mecanism de
În timpul somnului, în creier are loc un mecanism de „spălare de sine”. Foto: Laura Lewis/Universitatea din Boston

Acum, datorită muncii oamenilor de știință, este posibil să se știe dacă cineva doarme sau nu. Acest lucru poate fi realizat prin simpla analiză a modelelor LCR într-o scanare a creierului.

„Este un efect pur și simplu dramatic. Pulsația LCR a fost ceva ce nu știam că se întâmplă deloc. Acum, putem doar să ne uităm la o regiune a creierului și să obținem imediat o citire a stării în care se află cineva”, explică Lewis.

Cum a fost realizat studiul

În scopul realizării studiului, 13 subiecți cu vârste cuprinse între 23 și 33 de ani au fost monitorizați în timp ce dormeau în timpul unei scanări RMN.

Cercetările viitoare ar putea, de asemenea, să analizeze alte cazuri pentru a încerca să detecteze deteriorarea procesului pe măsură ce îmbătrânim.

Știai că…?

În timpul somnului fără mișcări oculare rapide, sângele bogat în oxigen (roșu) iese din creier chiar înainte ca un val de lichid cefalorahidian (albastru) să intre dintr-o parte inferioară numită al patrulea ventricul. Acel lichid cefalorahidian poate ajuta la eliminarea proteinelor dăunătoare din creier.

Ca să știi mai mult, citește „Cum ne schimbă Dumnezeu creierul”

Pornind de la analiza scanărilor RMN asupra creierelor unor pacienți cu probleme de memorie și ale unor persoane care practică meditația, neurologul Andrew Newberg și terapeutul Mark Robert Waldman au ajuns la concluzia că credința spirituală activă și pozitivă schimbă creierul în bine. Mai mult, credința nu este întotdeauna necesară: ateii care meditează la imagini pozitive pot obține beneficii neurologice similare. Scrisă într-un stil accesibil – cu ilustrații care subliniază modul în care experiențele spirituale afectează mintea – cartea prezintă pe larg următoarele descoperiri:

  • Rugăciunea și practica spirituală nu numai că reduc stresul și anxietatea, ci chiar încetinesc procesul de îmbătrânire prin practicarea a 12 minute de meditație în fiecare zi;
  • Contemplarea unui Dumnezeu iubitor mai degrabă decât a unui Dumnezeu răzbunător reduce anxietatea, depresia și stresul și crește sentimentele de siguranță, compasiune și dragoste;
  • În sine, fundamentalismul este benign și poate fi benefic personal, dar furia și prejudecățile generate de credințe extreme ne pot afecta permanent creierul;
  • Rugăciunea intensă și meditația schimbă permanent numeroase structuri și funcții în creier, modificând modul în care percepem realitatea.

„Cum ne schimbă Dumnezeu creierul” este atât o revelație a științei moderne, cât și un ghid practic prin care cititorii își pot îmbunătăți sănătatea fizică și emoțională, evitând declinul mental. Newberg și Waldman arată care sunt cele mai bune modalități de a face exerciții pentru creier, derivate dintr-o varietate de practici spirituale orientale și occidentale care îmbunătățesc conștientizarea personală și empatia. De exemplu, explică de ce căscatul stimulează relaxarea și arată ce este „comunicarea prin compasiune”, o nouă tehnică de meditație care întărește relațiile cu familia și cu prietenii după mai puțin de 15 minute de practică.

„Cum ne schimbă Dumnezeu creierul” se găsește cu reducere pe Elefant sau pe Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu