Un ucigaș „a murit” în timpul executării sentinței pe viață. Resuscitat, cere să fie eliberat

După ce Benjamin Schreiber, condamnat la închisoare pe viață pentru crimă, s-a prăbușit în celula sa, doctorii au făcut eforturi susținute ca să-l resusciteze. Recuperându-se în penitenciar, deținutul a făcut un nou demers legal: el susține că, întrucât era mort la momentul intervenției medicilor, și-a executat condamnarea pe viață.

Însă judecătorii nu sunt de acord. Dacă mori pentru o scurtă perioadă de timp, nu înseamnă că poți ieși din pușcărie, a hotărât Curtea de Apel Iowa, precizând că bărbatul în vârstă de 66 de ani va rămâne în pușcărie până când un medic va hotărî că e mort de-a binelea, scrie The Independent.

Schreiber susține că a fost resuscitat împotriva voinței sale, după ce pietrele la rinichi au provocat o infecție. Foto: AP

„Schreiber este ori viu, caz în care trebuie să rămână în închisoare, ori mort, caz în care acest apel este irelevant”, afirmă judecătoarea Amanda Potterfield.

Schreiber se află în spatele gratiilor din 1996, când a fost găsit vinovat de uciderea lui John Dale Terry, un bărbat în vârstă de 39 de ani al cărui cadavru a fost găsit lângă o remorcă abandonată într-o zonă rurală din Iowa.

Acuzarea spune că Schreiber, care pe atunci avea 43 de ani, a complotat cu prietena lui Terry înainte de a-l ucide pe acesta cu lovituri aplicate cu o coadă de topor. Juriul l-a găsit vinovat de crimă, iar în 1997 a fost condamnat la închisoare pe viață fără posibilitatea eliberării condiționate.

Aproape două decenii mai târziu, Schreiber a suferit o infecție. Potrivit documentelor tribunalului, bărbatul dezvoltase pietre la rinichi care erau atât de mari, încât „au cauzat urinare internă”.

Ținut ilegal în detenție

Pe 30 martie 2015, bărbatul s-a prăbușit inconștient la podea și a fost dus la spital, unde doctorii l-au readus la viață administrându-i epinefrină injectabilă. În aprilie 2018, Schreiber a cerut să fie eliberat, susținând că era ținut în mod ilegal în detenție.

Bărbatul susținea că perioada de încarcerare trebuia să ia sfârșit odată cu moartea sa, care avusese loc cu trei ani înainte, când inima sa a încetat să mai bată. Judecătorul nu a fost convins de această tentativă ingenioasă de a interpreta legea, spunând că argumentația lui Schreiber era „neconvingătoare și lipsită de validitate”.

Însuși faptul că Schreiber a trimis petiția de eliberare „confirmă statutul de om viu al petentului.” Deținutul a făcut apel la Curtea de Apel Iowa, însă nici această instanță nu s-a lăsat convinsă.

Judecătorii nu au încercat să cântărească definiția spirituală sau medicală a morții, o chestiune filozofică din pricina căreia, în alte ocazii, au existat multe controverse și dezbateri complexe privind etica medicală. În schimb, s-au concentrat asupra semnificației sintagmei „închisoare pe viață”.

„Nu credem că legea este favorabilă eliberării infractorilor atunci când procedurile medicale din timpul detenției includ resuscitarea efectuată de medici”, a scris Potterfield.

Penitenciarul din statul Iowa, unde este încarcerat Schreiber. Foto: Wikimedia

Notând faptul că nu exista niciun precedent care să confirme poziția lui Schreiber, judecătorii Curții de Apel au mai decis că deținutul nu putea să susțină că era mort în ceea ce privea sistemul de justiție și, în același timp, să continue să trăiască.

În apel, Schreiber a mai menționat că doctorii i-au încălcat drepturile, ignorându-i dorința de a nu fi resuscitat. Medicii au luat decizia de a-l resuscita după ce s-au consultat cu fratele său, care și-a dat consimțământul ca deținutul să primească medicamente care să-i ușureze durerea, și nu mai mult.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu