Un tablou în valoare de 1.4 milioane USD s-a autodistrus după ce a fost vândut la licitație

În toamna anului 2019, artistul britanic cunoscut drept Banksy a făcut încă o „cascadorie” care a atras atenția lumii artei – de data aceasta pe seama propriei lui opere. O pictură a lui Banksy numită „Fată cu balon roșu” a fost vândută la licitația la Sotheby în Londra.

Pictura realizată cu spray-ul reprezenta o fetiță care își întindea brațele după un balon în formă de inimă, care plutea departe de ea. Prețul a ajuns la 1.4 milioane de dolari, o sumă care egala recordul deținut de artist din 2008.

În cele din urmă, ciocănelul de lemn a anunțat sfârșitul licitației. Chiar atunci, pânza tabloului a început să se înfășoare în jos, părând a ieși din rama sa împodobită – apoi a apărut în partea de jos, sub formă de fâșii verticale. Mai târziu, Sotheby a explicat că în ramă fusese ascunsă o mașină de tocat hârtie.

„Tocmai ai fost păcălit de Banksy”

Tabloul s-a autodistrus în fața publicului participant la licitația de vânzare a operei

Mulțimea a început să murmure când și-a dat seama ce s-a întâmplat: tabloul s-a „autodistrus” sub privirile tuturor.

„Se pare că tocmai am fost păcăliți de Banksy”, a spus directorul Sotheby, Alex Branczik, într-o declarație care descria incidentul ca fiind „prima dată în istoria licitațiilor când o operă de artă se toacă singură după ce a fost vândută.”

Incidentul a dus la nașterea întrebărilor legate de modalitatea prin care Banksy reușise cascadoria și oamenii s-au întrebat dacă artistul participase deghizat la licitație. Branczik a declarat pentru Art Newspaper că „nu știa de șmecherie”.

„Încercăm să ne dăm seama ce înseamnă asta în contextul unei licitații. Tocatul face parte acum din opera de artă. Nu am mai avut vreo situație în care o operă să se toace în mod spontan, după ce a stabilit un record de preț pentru artist”, a declarat Branczik.

Sotheby nu a divulgat numele celui care a cumpărat opera. Banksy a postat pe Instagram o filmare care arăta imagini cu un mecanism de tocat care era încorporat în rama unui tablou.

Mecanismul secret de tocat tablouri

„Cu câțiva ani în urmă, am introdus în secret un mecanism de tocat într-un tablou, pentru cazul în care opera avea să ajungă la licitație. Pornirea de a distruge este, de asemenea, un impuls creativ”, a scris Banksy în postarea sa de pe Instagram.

Apoi au urmat imagini de la licitație, ceea ce indică faptul că Banksy (sau cineva care lucrează cu el) se afla acolo când a avut loc incidentul. Banksy a reușit să-și păstreze secretă adevărata identitate timp de zeci de ani, realizând adeseori picturile sale murale făcute cu spray-ul în timpul nopții.

Artistul și-a făcut reputația de a realiza artă stradală provocatoare cu mesaje subversive anti-establishment. În 2007, a picat cuvintele „O NAȚIUNE SUB CCTV” pe o latură a unei clădiri a poștei britanice.

Altă pictură murală, „Munca sclavilor”, realizată în 2012, înfățișa un băiat care cosea steaguri ale Marii Britanii, probabil o aluzie la sărbătorirea jubileului de diamant al reginei Elisabeta a II-a.

Opere de milioane vândute pentru 60 de dolari

Artistul a criticat comercialismul, vânzându-și o dată pânzele într-un chioșc din Central Park pentru 60 de dolari bucata, unor clienți care habar n-aveau ce cumpărau, potrivit Forbes.

„Arta grafitti are oricum viața grea, și acum au mai apărut și manageri care vor s-o desprindă de pe ziduri și s-o agațe deasupra șemineului”, spounea Banksy în 2013, potrivit New York Times.

Ironia este că s-ar putea ca „Fată cu balon roșu” să fi crescut în valoare după distrugerea sa. Joey Syer, cofondatorul MyArtBroker.Com, a declarat pentru Evening Standard că valoarea tabloului ar fi putut crește cu 50%.

„Rezultatul licitației va propaga ideea, și, dat fiind interesul mass-media pentru această cascadorie, norocosul cumpărător se va trezi cu o operă care costă mai mult decât cei 1.4 milioane pe care i-a plătit inițial. Această operă face parte acum din istoria artei, așa mărunțită cum este”, a declarat Syer.


În continuare, descoperă 16 picturi hiperrealiste te vor face să te îndoiești de realitate, apoi citește despre 5 artiști care au devenit celebri doar după moarte.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu