Cercetătorii canadieni au identificat un nou rol al vitaminei K și al gamma-carboxilării în celulele beta și rolul lor potențial protector în diabet, realizând o premieră în 15 ani de cercetare.
Descoperirea făcută de oamenii de știință de la Universitatea din Montreal și de la Institutul de Cercetări Clinice din Montreal (IRCM), care îi este afiliat, reprezintă un progres binevenit în înțelegerea mecanismelor care stau la baza diabetului, o boală care afectează una din 11 persoane din întreaga lume și care nu are leac, conform Medical Xpress.
Studiul, publicat în revista Cell Reports, explică parțial modul în care vitamina K ajută la prevenirea diabetului și ar putea să ducă la noi aplicații terapeutice pentru diabetul de tip 2.
Ce este vitamina K și ce legătură are cu diabetul?
Vitamina K este un micronutrient cunoscut pentru rolul său în coagularea sângelui, în special în gamma-carboxilarea, o reacție enzimatică esențială pentru acest proces. De mai mulți ani, se crede că această vitamină și, prin urmare, gamma-carboxilarea, ar putea avea și alte funcții.
Mai multe studii sugerează o legătură între un aport scăzut de vitamina K și un risc crescut de diabet. Cu toate acestea, mecanismele biologice prin care vitamina K protejează împotriva diabetului au rămas un mister până azi.
Enzime în cantități mari
În studiul lor, profesorul asociat de cercetare în medicină al UdeM Mathieu Ferron și echipa de la IRCM au reușit să determine pentru prima dată că enzimele implicate în gamma-carboxilare și în utilizarea vitaminei K erau prezente în cantități mari în celulele beta pancreatice, chiar celulele care produc insulina care controlează nivelul de zahăr din sânge.
„Se știe că diabetul este cauzat de o reducere a numărului de celule beta sau de incapacitatea acestora de a produce suficientă insulină, de unde și interesul nostru deosebit pentru această nouă descoperire. Pentru a elucida mecanismul celular prin care vitamina K menține funcția celulelor beta, a fost esențial să determinăm ce proteină a fost țintită de gamma-carboxilarea în aceste celule”, a declarat Ferron.
O nouă proteină dependentă de vitamina K
„Am reușit să identificăm o nouă proteină gamma-carboxilată numită ERGP. Studiul nostru arată că această proteină joacă un rol important în menținerea nivelurilor fiziologice de calciu în celulele beta pentru a preveni o perturbare a secreției de insulină. În cele din urmă, arătăm că vitamina K, prin intermediul gamma-carboxilării, este esențială pentru ca ERGP să își îndeplinească rolul”, a adăugat Julie Lacombe, care a efectuat lucrarea în laboratorul lui Ferron.
Aceasta este prima oară în 15 ani când a fost identificată o nouă proteină dependentă de vitamina K, deschizând un nou domeniu de cercetare.