Un studiu arată că planetele tinere nu sunt așa cum ni le-am imaginat

Astrofizicienii de la University of Central Lancashire (UCLan) au făcut o descoperire interesantă despre planetele tinere, care contestă ipotezele anterioare. Cercetările lor arată că aceste planete nou formate au structuri aplatizate numite sferoizi aplatizați, în loc să fie sferice, așa cum se credea până acum.

Studiul, care a fost acceptat pentru publicare în Astronomy & Astrophysics Letters, poate fi accesat în prezent pe serverul Xiv preprint. Echipa de la Institutul Jeremiah Horrocks pentru Matematică, Fizică și Astronomie din cadrul UCLan a folosit simulări pe calculator pentru a modela formarea planetelor pe baza teoriei instabilității discurilor.

Această teorie sugerează că protoplanetele se formează rapid din fragmentarea discurilor protostelare mari, care sunt corpuri dense de gaz care se rotesc în jurul stelelor tinere.

Prin utilizarea acestei abordări, echipa a reușit să determine proprietățile planetelor, să le compare cu observațiile și să examineze mecanismul de formare a planetelor gigantice gazoase.

Un aspect al cercetării s-a axat pe înțelegerea formelor planetelor tinere și pe explorarea modului în care acestea pot crește până la a deveni mai mari decât Jupiter. Oamenii de știință au examinat, de asemenea, proprietățile planetelor care se formează în condiții fizice diferite, cum ar fi temperatura și densitatea gazului.

Dr. Adam Fenton, care a condus cercetarea, a subliniat importanța studiului. Multe exoplanete au fost descoperite, dar formarea lor rămâne încă un mister. Există două teorii predominante – „acreția nucleului” și „teoria instabilității discului”.

Cea din urmă, care sugerează că planetele mari se pot forma rapid la distanțe mai mari față de steaua gazdă, se aliniază cu unele observații ale exoplanetelor. Studiul a susținut această teorie. Dr. Dimitris Stamatellos, profesor de astrofizică la UCLan, s-a declarat surprins de aceste descoperiri.

În timp ce studia formarea planetelor, echipa a presupus întotdeauna că planetele sunt sferice, așa că descoperirea că acestea sunt sferoizi aplatizați a fost neașteptată. Această descoperire are implicații importante pentru înțelegerea modului în care se formează planetele.

Ea indică faptul că modelul de instabilitate a discului poate fi mai precis decât teoria standard de formare a planetelor prin acreția nucleului. În plus, cercetătorii au descoperit că noile planete cresc pe măsură ce materialul cade pe ele, în principal de la poli și nu de la ecuator.

Aceste constatări sugerează că modul în care se formează planetele poate varia în funcție de unghiul de vedere prin telescop. În consecință, observațiile planetelor tinere sunt cruciale pentru a desluși mecanismele de formare a planetelor.

Cercetătorii intenționează să aprofundeze această descoperire prin dezvoltarea unor modele computaționale îmbunătățite. Aceste modele vor ajuta la explorarea modului în care forma planetelor este influențată de mediul de formare și vor determina compoziția și chimia acestora.

Acești factori pot fi apoi comparați cu viitoarele observații realizate de instrumente precum Telescopul spațial James Webb (JWST). În ultimii ani, observatoare precum Atacama Large Millimeter Array (ALMA) și Very Large Telescope (VLT) au făcut posibilă observarea planetelor tinere, ajutând astfel cercetătorii în căutarea de cunoștințe.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu