Un semnal unic a fost detectat în creierul uman

Cercetătorii au descoperit o nouă modalitate prin care celulele din creierul uman comunică între ele, punând în lumină funcționarea complexă a creierului. Această descoperire sugerează că creierul nostru ar putea funcționa ca o unitate de calcul puternică.

Studiul, realizat de oameni de știință de la institute din Germania și Grecia, s-a concentrat pe celulele exterioare ale cortexului cerebral și a descoperit un mecanism unic de semnalizare care implică ioni de calciu. Aceste semnale, denumite potențiale de acțiune dendritice mediate de calciu, nu au mai fost observate până acum.

Creierul este adesea comparat cu un computer, ambele bazându-se pe semnale electrice pentru a îndeplini sarcini. În timp ce calculatoarele utilizează electroni care trec prin tranzistori, neuronii din creier trimit semnale prin canale care schimbă particule încărcate.

Aceste semnale, cunoscute sub numele de potențiale de acțiune, sunt gestionate chimic la capetele ramurilor numite dendrite. Dendritele joacă un rol crucial în a determina dacă un potențial de acțiune este suficient de puternic pentru a fi transmis altor neuroni.

Cercetătorii au examinat în special celulele din cortexul cerebral, o regiune responsabilă de funcțiile de ordin superior precum senzațiile, gândirea și controlul motor. Ei au efectuat experimente pe țesuturi cerebrale prelevate de la pacienți epileptici și mostre de tumori cerebrale, analizând semnalele unice produse de celulele umane.

Prin blocarea ionilor de calciu, ei au putut observa modul în care aceste semnale funcționează și influențează activitatea neuronală.

Descoperirea potențialelor de acțiune mediate de calciu în cortex a fost neașteptată și ridică întrebări cu privire la modul în care neuronii individuali pot acționa ca porți de acces pentru anumite tipuri de semnale.

Sunt necesare cercetări suplimentare pentru a înțelege implicațiile complete ale acestui mecanism de semnalizare și dacă există procese similare și la alte specii. Acest studiu a fost publicat în revista Science.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu