Forțat să danseze zilnic la un zoo din Thailanda, un pui de elefant și-a rupt picioarele și a murit

În vârstă de trei ani, Dumbo, un pui de elefant, a fost obligat să execute atât de multe numere de dans în fața turiștilor, încât i s-au rupt picioarele și a murit. Cei de la grădina zoologică spun că a fost vorba de un accident.

Potrivit grupului de activism Moving Animals, Dumbo a murit în luna aprilie la Phuket Zoo, din Thailanda, după ce, din cauza tratamentului la care a fost supus, i s-au rupt picioarele. A fost obligat să danseze și să execute numere pentru turiști până în punctul în care oasele i-au cedat pur și simplu.

Șira spinării elefantului a fost, de asemenea, vătămată grav după ce a fost forțat să danseze de nenumărate ori. Foto: Moving Animals

Transportat la o clinică veterinară, s-a descoperit că rănile grave de la sistemul osos, malnutriția și infecția tractului digestiv au contribuit toate la moarta sa, la vârsta de doar trei ani.

Rănile puiului de elefant erau atât de grave, iar neglijența cu care fusese tratat era atât de mare, încât îngrijitorii săi nici măcar nu au observat că picioarele i se rupseseră în întregime până când animalul a ajuns în spital, după ce s-a prăbușit pe scenă, pe 13 aprilie. O săptămână mai târziu, puiul de elefant a murit.

În săptămânile dinaintea morții sale, Dumbo a fost subiectul unei ample mișcări de protest, care cerea eliberarea sa de la zoo, din cauza faptului că era prost tratat. După ce Moving Animals a făcut publică o filmare în care elefantul era forțat să danseze pentru turiști, petiția de eliberare a strâns peste 200.000 de semnături.

Pe lângă filmare, Moving Animals a făcut publice fotografii cu scheletul lui Dumbo, după ce animalul fusese forțat să efectueze aceleași mișcări până când i-au plesnit oasele.

„Scheletul lui arată clar faptul că nu era în stare bună și că suferea probabil de malnutriție și extenuare. Iar grădina zoologică nu a făcut nimic până când nu a primit critici internaționale”, a spus cofondatorul Moving Animals, Amy Jones.

Dumbo și alți elefanți au fost obligați să danseze pentru turiștii de la Phuket Zoo. Foto: Moving Animals

În cele din urmă, cei de la zoo au permis ca starea lui Dumbo să se înrăutățească până la punctul în care problemele digestive, combinate cu malnutriția și cu oasele rupte au dus la moartea sa timpurie.

Potrivit veterinarului local, „elefantul avea o infecție care i-a cauzat diaree continuă, ceea ce a dus la alte complicații, inclusiv la faptul că organismul lui nu mai absorbea nutrimentele în mod corespunzător, ceea ce l-a slăbit foarte mult.”

Problema traficului de animale pentru distracția turiștilor în Asia de Sud-Est a devenit un subiect foarte dezbătut în ultimii ani.

Grupurile de activism precum Moving Animals au încercat să atragă atenția asupra celor îndurate de elefanți și de alte animale separate de mamele lor, ținute cu cruzime într-o stare de supunere, forțate să distreze turiștii și exploatate în acest scop până când sunt băgate în pământ.

În afara orelor de „dans”, Dumbo și ceilalți elefanți erau ținuți în lanțuri. Foto: Moving Animals

În ceea ce-i privește, cei de la Phuket Zoo susțin că Dumbo nu a fost tratat cu cruzime și că grădina zoologică nu este responsabilă pentru moartea lui. Decesul animalului a fost „un accident oribil”, susține unul dintre veterinarii care au tratat animalul înainte de moarte.

Mai mult, grădina zoologică are acum dreptul legal de a cumpăra un alt elefant ca să-l înlocuiască pe Dumbo, dacă dorește acest lucru. Nu este clar dacă cei de la zoo vor face acest lucru – și dacă elefantul nou-cumpărat va avea o soartă mai bună decât a lui Dumbo.


În continuare, citește:


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu