Un propulsor de rachetă a căzut „din cer” peste o casă din China, distrugând-o

Deși este un fenomen ușor de prevenit, autoritățile chineze permit în continuare ca resturile rezultate în urma lansărilor de rachete să cadă în zone rurale, punând în pericol viețile oamenilor.

Recent, China a lansat pe orbită doi sateliți din Centrul de Lansare a Sateliților Xichang. Însă, pe platformele sociale, utilizatorii au acordat atenție celor întâmplate pe Pământ: un propulsor a căzut pe o clădire dintr-un sat situat în centrul țării, distrugând-o complet, relatează Technology Review.

Foto: LaunchStuff / Twitter

Nu au existat victime, însă fotografiile și filmările arată pagubele însemnate făcute de propulsor. În imagini se pot observa dâre de fum de combustibil ars evaporându-se. Este doar ultimul incident dintr-un șir lung de evenimente nefaste ce implică bucăți de rachete care cad pe Pământ, provocând pagube.

Cel mai grav astfel de incident a avut loc în 1996, când, în urma primei lansări a Long March 3B, racheta s-a abătut de la cursul stabilit și a căzut peste un sat, ucigând un număr necunoscut de oameni (câteva sute, potrivit unor estimări).

Întrucât la orice lansare în spațiu există posibilitatea ca obiectul să se întoarcă spre Pământ, nu este indicat ca acest proces să de facă în zone populate.

De aceea, majoritatea țărilor fac lansări deasupra apelor. De ce nu și China? Este o problemă care ține de geografie. Toate trei principalele porturi spațiale ale Chinei sunt situate pe continent, inclusiv Xichang.

Chinezii economisesc bani lansând misiunile spațiale spre est (metodă care cere mai puțin combustibil pentru a ajunge în spațiu), însă astfel rachetele zboară peste regiuni populate.

China emite notificări de evacuare pentru aceste comunități, însă chiar dacă oamenii scapă cu viață în urma prăbușirilor sau a expunerii directe la combustibilul de rachetă (care poate duce la vătămarea gravă a organelor sau la cancer), rămășițele pot polua râurile din apropiere, folosite pentru irigații și ca surse de apă potabilă.

Lansările de pe vechiul Cosmodrom Baikonur al URSS, aflat în Kazahstan și construit în 1955, au făcut ca peste 2.500 de tone de resturi să să cadă peste tot în regiune, cauzând probleme de sănătate pentru mii de oameni.

Așadar, problema nu este nouă, însă industria spațială se extinde cu repeziciune. Din fericire, soluțiile nu sunt complicate, numai că este nevoie de voință politică.

Foto: LaunchStuff / Twitter

China ar putea face lansări în regiuni complet înconjurate de apă, dacă ar vrea, prin portul spațial de pe insula Hainan din Marea Chinei de Sud. Portul spațial este operațional din 2014, însă a fost rareori folosit din cauza lansărilor ratate și a infrastructurii mai puțin dezvoltate.

Însă toate acestea se pot rezolva dacă se investește destul. De asemenea, China ar putea să schimbe culoarele de zbor. De exemplu, baza aeriană Palmachim din Israel nu poate face lansări către est din pricina conflictelor geopolitice cunoscute.

Așa că rachetele sunt trimise peste Marea Mediterană și Strâmtoarea Gibraltar. Pentru asta, este necesar ca satelitul să fie trimis pe o orbită retrogradă – una care se mișcă în direcție opusă față de direcția de rotație a Pământului.

Este nevoie de mult mai mult combustibil, însă zonele populate sunt evitate. Iar unele tehnologii în dezvoltare ar putea permite rachetelor să zboare în mai multă siguranță deasupra zonelor populate.

Foto: LaunchStuff / Twitter

Dispozitive precum cele folosite de SpaceX ar putea ajuta la trimiterea propulsoarelor de rachetă spre zone nelocuite. Savanții cred că inteligența artificială va putea fi folosită într-o zi pentru a evalua mai bine riscurile la care sunt supuse comunitățile din apropiere.

O propunere a SpaceX privește construirea unui coridor de zbor care se îndreaptă spre sud și care să îndrume rachetele peste zonele populate doar când acest lucru se poate face în siguranță.

Există, însă, o metodă foarte ieftină care ar putea pune presiune pe China și pe alte țări să facă pași pentru a rezolva problema pericolului reprezentat de resturile rezultate după lansare: platformele sociale.

Weibo și Twitter au ajutat la propagarea imaginilor de la ultimul accident, care au devenit virale – mutând atenția publicului pe victimele sărace din zonele rurale, ale căror probleme sunt rareori luate în seamă.

Ca să știi mai mult, citește „China în zece cuvinte”

Scriitorul chinez Yu Hua ne oferă, pornind de la zece cuvinte-cheie, o perspectivă curajoasă asupra Chinei din ultima jumătate de secol, de la Revoluția Culturală și cultul pentru președintele Mao la protestele din Piata Tian’anmen și boom-ul economic din zilele noastre. Pentru cititorul străin, volumul de față este o șansă unică de a înțelege acest colos misterios.

„China în zece cuvinte” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești sau Libris.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Un comentariu la „Un propulsor de rachetă a căzut „din cer” peste o casă din China, distrugând-o”

  1. Si pe chinezi si pe rusi ii doare drept in cur de populatia afectata de caderea resturilor de la rachetele lansate, asa ca niciodata nu vor investi nici un ban in evitarea unor astfel de situatii.

    Răspunde

Lasă un comentariu