Un primar s-a deghizat în persoană cu handicap pentru a testa funcționarii publici

Ca parte a unui experiment social neobișnuit, un primar mexican s-a deghizat în persoană cu dizabilități care are nevoie de ajutor, pentru a testa atitudinea funcționarilor locali.

După ce a primit de la persoane nevoiașe sau cu dizabilități mai multe plângeri în legătură cu modul în care au fost tratate de funcționarii publici, Carlos Tena, primarul din Cuauhtemoc, un oraș din statul mexican Chihuahua, nu știa pe cine să creadă: presupusele victime sau pe colegii săi.

Carlos Tena în biroul său de primar (stânga) a testat profesionalismul colegilor din subordine deghizându-se în persoană cu dizabilități (dreapta). Foto: El Heraldo de Chihuahua / YouTube

Așa că a gândit un plan pentru a testa chiar el atitudinea funcționarilor publici. Tena și-a petrecut două luni pentru a-și alcătui un „costum” de deghizare credibil și apoi a apelat la funcționarii publici de la primărie și de la serviciile sociale, dându-se drept un bărbat cu dizabilități care avea nevoie de ajutor.

Purtând un pulover gros, care îi acoperea parțial fața, și o căciulă gri, ochelari de soare negri și un bandaj peste urechea stângă (susținând că a fost rănit, ca să nu fie recunoscut), Carlos Tena a intrat cu scaunul cu rotile la Serviciul Social al primăriei, căutând ajutor.

A cerut o masă gratuită, la care, potrivit legii, cetățenii săraci și cei cu dizabilități au dreptul, însă a fost ignorat și, în cele din urmă, discriminat. După experiența neplăcută de la Serviciul Social, Tena a vizitat primăria, cerând să vorbească cu primarul, însă i s-a spus că acesta nu era la birou.

Când a cerut să vorbească cu secretarul consiliului local, i s-a spus în mod nepoliticos să aștepte pe hol, deoarece funcționarul avea să sosească abia peste o oră și jumătate.

În acel moment, Tena s-a convins că plângerile primite erau justificate, așa că s-a ridicat din scaunul cu rotile și a îndepărtat obiectele vestimentare care îl deghizau, lăsând angajații primăriei în stare de șoc.

„Scopul acestui experiment a fost să descoperim realitățile cu care cetățenii se confruntă în fiecare zi, indiferența cu care se confruntă din partea funcționarilor publici. Am decis să fac asta fiindcă nu știam pe cine să cred: pe cetățeni sau pe colegii mei?”, a declarat primarul din Cuauhtemoc pentru presa locală.

Ziarul mexican El Vocero a relatat că Tena luptă de mult timp pentru tratarea corespunzătoare a celor dezavantajați din punct de vedere social, ajutându-i ori de câte ori putea să o facă.

De fapt, primarul își exprimase dorința de a face o acțiune „sub acoperire” ca să vadă cum sunt tratați acești oameni de către funcționarii publici, însă nu și-a dus niciodată planul la îndeplinire, așa că oamenii probabil că au uitat de vorbele sale.

„De data asta, nu a spus nimic nimănui”, a confirmat o persoană din primărie.

Tena a declarat pentru mass-media din Mexic că a fost ignorat și discriminat și că unii dintre colegii săi l-au dezamăgit. Primarul a spus că nu toți funcționarii au avut aceeași atitudine față de el, dar a subliniat că nu dorește să mai audă de astfel de cazuri în viitor – în caz contrar, va lua măsuri drastice.

Ca să știi mai mult, citește „Conchistadorii prin ochii aztecilor”

Până când a apărut această carte, republicată de nenumărate ori, unica mărturie referitoare la cucerirea Americii era cronica scrisă de spaniolii victorioși. Miguel León-Portilla a pus laolaltă, cu o incomparabilă iscusință, textele traduse din limba nahuatl în spaniolă de Ángel María Garibay pentru a ne oferi viziunea celor învinși: cum au văzut indienii din Tenochtitlan, Tlatelolco, Texcoco, Chalco și Tlaxcala lupta împotriva conchistadorilor și nimicirea finală a lumii aztece. Enumerare a semnelor care au anunțat dezastrul, descriere a înaintării lui Cortés, cronică a luptei eroice a vechilor mexicani în apărarea culturii și a vieții lor, elegie a unei civilizații care s-a pierdut pentru totdeauna, „Conchistadorii prin ochii aztecilor” este o carte clasică și o lectură indispensabilă.

„Conchistadorii prin ochii aztecilor” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești sau Libris.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #6 - 27 de Întrebări din Economie, Jurnalism, Muzică și Turism

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Un comentariu la „Un primar s-a deghizat în persoană cu handicap pentru a testa funcționarii publici”

Lasă un comentariu