Un portughez este obligat să-i plătească fostei soții despăgubiri de 60.000 de euro pentru 30 de ani de munci casnice

A existat o epocă în care treburile casnice erau considerate datoria soției, dar acele vremuri sunt de mult apuse, dovadă fiind hotărârile judecătorești în favoarea femeilor care cer despăgubiri de la foștii lor soți.

Ultimul caz de acest fel s-a petrecut în Portugalia, unde Curtea Supremă a decis recent că o femeie are dreptul să primească 60.000 de euro de la fostul ei soț, despăgubiri pentru 30 de ani (cât a durat mariajul) de gătit și făcut curățenie.

Foto: TVi24

Hotărârea, care a fost pronunțată la 14 ianuarie 2021 și a fost mediatizată de presa portugheză în februarie, a pus capăt unui proces îndelungat în care cei doi foști soți s-au luptat în diferite instanțe din Portugalia, potrivit Publico.pt.

Inițial, femeia a cerut 240.000 de euro pentru toată munca pe care a făcut-o în timpul căsătoriei, dar pretențiile ei au fost respinse de o instanță din Barcelos, care a decis că nu avea dreptul la niciun fel de despăgubire financiară.

„Întrucât munca depusă acasă nu este obligatorie din punct de vedere legal în cadrul uniunii de facto, exercitarea acesteia ca o contribuție la economia comună a cuplului este o îndeplinire spontană a unei obligații naturale”, au scris judecătorii din Barcelos în motivarea hotărârii.

Femeia a formulat o contestație la Curtea de Apel, care i-a dat dreptate, hotărând că i se cuvin despăgubiri de 60.000 de euro. Instanța a decis că muncile casnice au o certă valoare economică, deoarece se traduc prin acumularea de bani datorită reducerii cheltuielilor.

În timpul procesului, femeia a arătat că, de-a lungul celor 30 de ani de căsnicie, doar ea s-a ocupat de casă, a făcut curățenie și a gătit și pentru soț.

Curtea Supremă a susținut că acest lucru a dus la sporirea averii bărbatului, întrucât acesta a beneficiat de munca femeii fără costuri sau contribuții.

Instanța a stabilit valoarea financiară a muncii casnice prestate de femeie folosind drept criteriu salariul minim la nivel național. În urmă cu câteva luni, un caz similar s-a petrecut și în China, unde o femeie a câștigat în instanță dreptul la despăgubiri pentru treburile casnice pe care le-a efectuat în timpul unui mariaj de cinci ani.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu