Un petrolier controlat de inteligența artificială a devenit prima navă care a traversat Oceanul Atlantic în mod autonom

Prism Courage, un petrolier comercial de 134.000 de tone, a navigat recent din Golful Mexic până în Coreea de Sud, în timp ce era controlat de un sistem de inteligență artificială numit HiNAS 2.0.

Avikus, o filială a gigantului tehnologic sud-coreean Hyundai, a anunțat recent că Prism Courage, un vas destinat transportului de petrol și gaze naturale, a devenit prima navă de mari dimensiuni care a efectuat traversat oceanului, parcurgând peste 10.000 de kilometri (6.210 mile) în mod autonom.

Foto: Pexels.com
Foto: Pexels.com

Cheia acestei realizări incredibile a fost HiNAS 2.0, un sistem bazat pe inteligență artificială capabil să analizeze în timp real diferite tipuri de citiri ale senzorilor și să răspundă la acestea rapid, eficient și, cel mai important, în conformitate cu regulile legilor maritime.

La fel ca avioanele, navele au piloți automați foarte avansați, capabili să le mențină pe un curs stabil, să răspundă la punctele de reper GPS și la curenți și chiar să le aducă în port în cazul în care echipajul uman nu mai este prezent la bord sau nu mai este capabil să facă acest lucru.

Cu toate acestea, navigarea autonomă pe zeci de mii de kilometri prin Atlantic este mult mai complexă decât punerea unei nave pe pilot automat.

Pe lângă faptul că dirijează petrolierul în timp real, sistemul HiNAS 2.0 al Avikus este capabil să aleagă rutele optime și cele mai bune viteze pentru a ajunge la destinație, analizând datele colectate prin intermediul unor senzori avansați.

Acesta poate compensa vremea și înălțimea valurilor și face în așa fel încât să nu se apropie prea mult de alte nave, pentru a evita coliziunile.

Prism Courage a părăsit Freeport, Texas, la 1 mai 2022 și a trecut prin Canalul Panama în Oceanul Pacific. A navigat apoi 33 de zile, ajungând în final la terminalul LNG Boryeong din Coreea de Sud.

Ultima parte a călătoriei a fost gestionată de sistemul HiNAS 2.0 cu inteligență artificială, iar performanța sa a fost monitorizată și evaluată atât de autoritățile de navigație americane, cât și de cele sud-coreene.

Datele au arătat că sistemul de inteligență artificială a oferit o creștere cu 7% a eficienței consumului de combustibil și o reducere cu 5% a emisiilor de gaze cu efect de seră. În plus, sistemul a recunoscut cu precizie pozițiile navelor din apropiere și a efectuat manevre pentru a evita coliziunea de aproximativ 100 de ori.

„Tehnologia de navigație autonomă Avikus a fost de mare ajutor în acest test de traversare a oceanului, în special pentru menținerea rutelor de navigație, schimbarea autonomă a direcțiilor și evitarea navelor din apropiere, toate acestea sporind confortul de lucru al echipajelor navelor”, a declarat căpitanul Young-hoon Koh, comandantul de la bordul navei Prism Courage.

Înființată în 2020, Avikus a reușit în doar doi ani să producă un sistem de navigație autonomă performant. Cea mai recentă versiune a lor, HiNAS, a fost prezentată la începutul acestui an la expoziția de tehnologie CES 2022.

În urma acestui ultim succes, compania a anunțat că intenționează să comercializeze sistemul HiNAS 2.0 „în cursul acestui an”, după ce va primi certificarea din partea autorităților americane.

Ca să știi mai mult, citește „Enigmele științei”

După secole de salturi uriașe în domeniul științei – de la tiparniță la fisiunea nucleară -, ne punem întrebarea: A mai rămas ceva de descoperit și de cercetat și în secolul XXI? Știința ridică la fel de multe întrebări precum acelea la care a găsit deja răspunsuri. Toate intră în categoria „enigme ale științei”, care își așteaptă rezolvarea.

Și, cine știe, poate chiar unii dintre dumneavoastră, dragi cititori tineri, veți contribui, într-un fel sau altul, la dezlegarea lor.  Există cazuri celebre de mari oameni de știință – Faraday, Darwin, Einstein etc. – al căror drum în carieră le-a fost determinat de citirea, în adolescență, a unor modeste cărți de popularizare a științei.

Însă, de multe ori, dezlegarea unei enigme științifice duce la descoperirea alteia noi – și așa mai departe. Newton, unul din marile genii ale omenirii – cu modestie – a scris, la sfârșitul cărții sale „Principiile matematice ale filosofiei naturale”, tipărită în 1689, următoarele cuvinte:

„Nu știu cum arăt eu în fața lumii, dar mie mi se pare că sunt un băiat care se joacă pe țărmul mării și se distrează căutând din timp în timp pietricele colorate sau o scoică roșie, în timp ce marele «ocean al adevărului» se întinde necunoscut în fața mea”.

Deși între timp au fost făcute multe descoperiri științifice, „pietricelele colorate” nu s-au epuizat, oceanul adevărului vă așteaptă ! Tocmai de aceea, știința continuă să fie vie și atât de fascinantă. Pentru mai multe informații privind temele puse în discuție, cititorii sunt invitați să consulte bibliografia care a stat la baza documentării autorului, anexată la sfârșitul acestei cărți.

„Enigmele științei” se găsește cu reducere pe eMag sau pe Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu