Un parazit existent la pisici afectează persoanele în vârstă

Un parazit existent la pisici afectează persoanele în vârstă

Un studiu recent a arătat că un parazit numit Toxoplasma gondii, purtat în principal de pisici, poate fi responsabil pentru fragilitatea persoanelor în vârstă. Această descoperire este semnificativă, deoarece se estimează că 11-15% dintre persoanele din Statele Unite au fost infectate cu acest parazit la un moment dat în viața lor.

Echipa internațională de cercetători din spatele acestui studiu adaugă la cunoștințele noastre existente despre T. gondii. Se știe deja că acest parazit poate provoca simptome asemănătoare gripei la multe persoane și probleme mai grave, cum ar fi convulsii, la persoanele cu un sistem imunitar mai slab.

Fiziologul Christopher Lowry, de la Universitatea Colorado Boulder, subliniază că, deși se crede adesea că infecția cu T. gondii este relativ asimptomatică, acest studiu evidențiază faptul că ea poate avea consecințe semnificative asupra sănătății anumitor persoane mai târziu în viață.

Echipa de cercetare a suspectat că T. gondii ar putea fi una dintre cauzele inflamației legate de îmbătrânire, care contribuie la fragilitate.

Aceștia au analizat mostre de sânge de la 601 adulți spanioli și portughezi cu vârsta de peste 65 de ani pentru a măsura indicatorii de fragilitate, inclusiv pierderea neintenționată în greutate, oboseala și pierderea acuității mentale.

Deși nu a fost găsită nicio asociere între infecțiile cu T. gondii și fragilitate, studiul a constatat că, în rândul celor infectați cu T. gondii, persoanele care produceau mai mulți anticorpi pentru a lupta împotriva parazitului erau mai predispuse să prezinte semne de fragilitate.

Cu alte cuvinte, se pare că există o legătură între o reacție imunitară mai puternică la acest parazit și o probabilitate mai mare de a fi mai fragil la bătrânețe.

În ceea ce privește inflamația, persoanele cu un răspuns mai puternic la T. gondii au avut, de asemenea, niveluri mai ridicate ale anumitor biomarkeri de inflamație, sugerând o altă legătură potențială.

Întrucât ratele de infectare cu T. gondii cresc odată cu vârsta, iar parazitul poate rămâne latent și nedetectat în corpul uman timp de zeci de ani, cercetătorii subliniază importanța de a fi precauți pentru a preveni infecția.

Aceasta poate avea loc prin expunerea la ouă de T. gondii, cum ar fi cele găsite în litiera pisicilor sau în apa contaminată, sau prin consumul de carne insuficient gătită infectată cu parazitul.

Studii anterioare au asociat infecția cu acest parazit cu leziuni ale mușchilor scheletici și chiar cu schizofrenia, datorită potențialelor sale efecte de alterare a minții.

Psihobiologul Blanca Laffon, de la Universitatea din A Coruña, Spania, subliniază importanța acestei cercetări, deoarece oferă dovezi ale unei legături între fragilitatea la adulții în vârstă și puterea răspunsului imunitar la infecția cu T. gondii. Rezultatele acestui studiu au fost publicate în Journal of Gerontology: Medical Science.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #6 - 27 de Întrebări din Economie, Jurnalism, Muzică și Turism

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu