Un observator științific de pe fundul oceanului a dispărut în mod misterios

Observatorul Boknis Eck era o stație de monitorizare a mediului fixată pe fundul Mării Baltice, lângă coasta germană. La 21 august 2019, când stația a încetat să mai transmită date, savanții au crezut că era o problemă cu sistemul de comunicații.

Însă scafandrii trimiși pe fundul mării să verifice observatorul au constatat că întreg dispozitivul, greu de 740 de kilograme, de mărimea unei mașini, a dispărut cu totul. La fața locului a mai rămas doar cablul.

Scafandrii trimiși să investigheze locul au descoperit că observatorul a dispăruse cu totul, iar cablul fusese rupt. Foto: Centrul pentru Cercetare Oceanică

„Dispozitivele dispăruseră, scafandrii nu le-au mai putut găsi. Când scafandrii au ajuns pe fundul mării, săptămâna trecută, în locația observatorului, au găsit numai cablul rupt”, a afirmat Hermann Bange, reprezentant al Centrului GEOMAR Helmholtz pentru Cercetare Oceanică din Kiel, citat de MSN.

Oficialii germani spun că, date fiind masa și greutatea și dimensiunile obiectului, este puțin probabil să fi fost mutat de furtuni, curenți sau animale marine.  Stația, instalată de Centrul Kiel pentru Cercetare Oceanică și Centrul Geesthacht Helmholtz, ambele finanțate de guvern, era alcătuită din două părți montate într-un singur cadru.

Stația era compusă din unitatea de alimentare, conectată la suprafață printr-un cablu, și observatorul în sine, care conținea senzori pentru monitorizarea temperaturii, salinității, oxigenului, curenților marini și concentrațiilor de metan.

Observatorul era poziționat la circa 1.8 kilometri distanță de țărm, la nord de Kiel, în nordul Germaniei. Fiind o zonă cu acces restricționat, ambarcațiunile nu circulă prin această zonă.

Observatorul Boknis Eck, cu greutatea de 740 de kilograme, a fost instalat la nord de Kiel, pe fundul mării. Foto: Google Maps / Future Ocean

Totuși, este posibil ca unele persoane să fi intrat în perimetru fără să fie detectate și să fi luat observatorul în valoare de 300.000 de euro, aflat la adâncimea de 22 de metri. În ceea ce privește motivul, probabil că este vorba de valoarea metalului.

Se pare că recuperarea metalului de pe fundul oceanului (mai ales de la vase militare scufundate înaintea epocii nucleare) este extrem de profitabilă, pentru că hoții au reușit să jefuiască vase întregi fără să-i observe cineva.

Deși observatorul a fost instalat abia în 2016, probabil că hoții nu au lăsat ocazia să le scape. Însă nu doar metalul lipsește.

Savanții GEOMAR deplâng pierderea datelor prețioase. Probabil că va fi construit un nou observator, însă, între timp, această secțiune marină va rămâne nemonitorizată pentru prima dată după 1957.

Unitatea de alimentare a observatorului cu energie electrică. Foto: Centrul pentru Cercetare Oceanică

Asta înseamnă că va exista o lipsă de date și, în cazul în care în mediul subacvatic se întâmplă ceva important, evenimentele vor trece nedetectate.

„Datele pe care le adunăm sunt neprețuite. Ele ajută la înregistrarea schimbărilor în Marea Baltică și ne ajută să luăm măsuri”, a spus Bange.

Poliția investighează furtul și echipa speră că aducerea fapte la cunoștința publicului va oferi niște piste de investigație.

„Am fi foarte fericiți dacă am găsi indicii. Poate că cineva a văzut ceva în dimineața de 21 august lângă tabăra Hokholz. Sau poate că vor fi găsite bucăți din cadru undeva pe plajă”, a spus Bange.

Savanții speră că stația va deveni din nou operațională cât de curând posibil.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

3 comentarii la „Un observator științific de pe fundul oceanului a dispărut în mod misterios”

Lasă un comentariu