Un nou record mondial pentru „Soarele Artificial” al Coreei de Sud!

Oamenii de știință sud-coreeni au realizat o performanță revoluționară cu reactorul lor de fuziune nucleară cunoscut sub numele de „Soare Artificial”, denumit oficial Korea Superconducting Tokamak Advanced Research (KSTAR). Aceștia au reușit să atingă o temperatură a plasmei de 100 de milioane de grade Celsius, de șapte ori mai fierbinte decât miezul Soarelui, și să o mențină timp de 48 de secunde.

Această realizare reprezintă un progres semnificativ în tehnologia energiei de fuziune. În termeni simpli, energia de fuziune presupune fuzionarea atomilor în interiorul unui reactor pentru a crea o cantitate netă pozitivă de energie sigură și curată, imitând procesul care alimentează stele precum Soarele.

În ciuda acestui progres, reactoarele de fuziune nu sunt încă pregătite să înlocuiască reactoarele nucleare tradiționale. Recenta performanță record a reactorului KSTAR este văzută ca un pas înainte în comercializarea energiei de fuziune.

Cercetătorii își propun să mențină temperaturi de peste 100 de milioane de grade Celsius timp de 300 de secunde până în 2026, ceea ce ar putea deschide calea pentru extinderea operațiunilor.

Prin confinarea plasmei fierbinți într-un dispozitiv în formă de gogoașă numit „tokamak”, oamenii de știință lucrează la generarea de energie prin încălzirea apei, care este în cele din urmă transformată în electricitate prin intermediul turbinelor și al generatoarelor.

Alte instalații de cercetare în domeniul fuziunii din întreaga lume au făcut, de asemenea, progrese semnificative.

De exemplu, oamenii de știință chinezi au menținut plasma timp de 403 secunde în reactorul lor Experimental Advanced Superconducting Tokamak, în timp ce proiectul Joint European Torus din Regatul Unit a stabilit un record prin producerea a 69 de megajouli de energie de fuziune, echivalentul alimentării a 12.000 de case timp de cinci secunde.

În plus, cercetătorii din SUA au afirmat că au generat de două ori mai multă energie decât cea consumată într-un reactor bazat pe laser la National Ignition Facility din cadrul Lawrence Livermore National Laboratory. Scopul final este de a vedea dacă aceste realizări pot duce la o revoluție în domeniul energiei de fuziune.

Căutarea unei surse de energie de fuziune durabile și eficiente continuă, cercetătorii din întreaga lume împingând limitele acestei tehnologii promițătoare.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu