„Un moment special”. Astronomii au descoperit primul disc de acreție extragalactic

O echipă de astronomi a făcut o descoperire revoluționară, detectând un disc în jurul unei stele tinere dintr-o galaxie vecină, numită Marele Nor al lui Magellan. Este pentru prima dată când un astfel de disc, care este responsabil pentru formarea planetelor în galaxia noastră, Calea Lactee, a fost descoperit în afara acesteia.

Observațiile au fost realizate cu ajutorul radiotelescopului Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA) din Chile, care este partener al Observatorului European de Sud (ESO). Cercetătorii au reușit să identifice o stea tânără și masivă care se află în creștere și care acumulează material din mediul înconjurător, formând un disc rotativ.

Autorul principal al studiului, Anna McLeod de la Universitatea Durham din Marea Britanie, și-a exprimat entuziasmul față de această descoperire. Ea a spus că atunci când a văzut primele dovezi ale unei structuri rotative în datele ALMA, nu și-a dat seama că au detectat primul disc de acreție extragalactic.

A fost un moment special și semnificativ pentru echipă. Pentru a confirma prezența discului, astronomii au trebuit să măsoare mișcarea gazului din jurul stelei. Pe măsură ce materia este atrasă în steaua în creștere, nu cade direct pe suprafața acesteia, ci formează un disc rotativ.

Prin studierea diferenței de viteză de rotație, echipa a reușit să furnizeze dovezi ale existenței discului de acreție. Măsurătorile detaliate ale frecvenței efectuate cu ALMA au permis cercetătorilor să confirme prezența primului disc în jurul unei stele tinere extragalactice.

Cu toate acestea, studierea stelelor masive precum aceasta este o provocare, deoarece acestea se formează mai repede și au o durată de viață mai scurtă în comparație cu stelele cu masă mică, precum Soarele nostru. În galaxia noastră, aceste stele masive sunt adesea ascunse vederii din cauza prafului rezultat în urma formării lor.

Cu toate acestea, în Marele Nor al lui Magellan, care se află la 160.000 de ani-lumină distanță, materialul din care se nasc noile stele este diferit, ceea ce permite cercetătorilor să observe și să studieze stele precum HH 1177.

Profesorul McLeod a evidențiat importanța acestei descoperiri, subliniind progresele tehnologice rapide din domeniul astronomiei. Faptul că putem studia formarea stelelor la distanțe atât de mari și într-o galaxie diferită este cu adevărat extraordinar.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, vezi episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Lasă un comentariu