„Un moment critic”: ONU avertizează că lumea va rata obiectivele climatice dacă nu renunță la combustibilii fosili

Guvernele nu reușesc să reducă emisiile de gaze cu efect de seră suficient de repede pentru a îndeplini obiectivele Acordului de la Paris și pentru a evita un dezastru climatic, potrivit unui raport important al ONU.

Îndeplinirea obiectivelor va necesita „eliminarea treptată a tuturor combustibililor fosili”, se arată în raport, într-o recunoaștere pe care unele țări producătoare de petrol ar putea să o accepte cu greu.

Necesitatea eliminării treptate a combustibililor fosili nu a mai fost adoptată în mod explicit de către ONU până acum, în cadrul unor runde succesive de discuții privind clima, iar limbajul privind „eliminarea treptată” sau „reducerea treptată” a combustibililor fosili a provocat controverse în cadrul discuțiilor anuale ale ONU privind clima.

„O fereastră care se închide rapid”

Potrivit raportului, există „o fereastră care se închide rapid”, deoarece emisiile globale de gaze cu efect de seră trebuie să atingă un nivel maxim până cel târziu în 2025 și să fie reduse rapid de acolo, pentru a limita creșterea temperaturii la 1,5 grade Celsius peste nivelurile preindustriale.

Cu toate acestea, emisiile continuă să crească și există un decalaj de 20 până la 23 de gigatonneli de CO2 între reducerile necesare până în 2030 pentru a limita temperaturile globale la 1,5 C și traiectoria actuală a emisiilor la nivel mondial.

Guvernele nu reușesc să reducă emisiile de gaze cu efect de seră

Raportul va sta la baza primului „bilanț global” în cadrul Acordului de la Paris din 2015. Acest proces este menit să urmărească eforturile depuse de țări pentru a îndeplini obiectivele tratatului.

Cu toate acestea, raportul de 47 de pagini al ONU nu stabilește în detaliu care sunt țările care rămân în urmă și nici nu include recomandări specifice adresate anumitor țări sau regiuni.

În schimb, situația globală este descrisă în termeni generali și cuprinzători, care erau în mare măsură previzibili, deoarece era clar de ceva timp că lumea este departe de a se încadra în cel mai dificil dintre obiectivele de la Paris, de limitare a creșterii temperaturii la 1,5 C peste nivelurile preindustriale.

Bilanțul global va sta la baza negocierilor din cadrul următorului summit al ONU privind clima, Cop28, care va avea loc la Dubai în noiembrie.

Însă recomandarea privind eliminarea treptată a combustibililor fosili este clară în semnificația sa și este posibil să aibă un impact exploziv asupra negocierilor.

Emisiile continuă să crească

Problema eliminării treptate a combustibililor fosili se află în prezent în centrul discuțiilor globale ale ONU privind clima. De ani de zile, națiunile producătoare de petrol au împiedicat ONU să adopte un limbaj care ar impune în mod clar eliminarea treptată a combustibililor fosili, deși este de necontestat faptul că arderea combustibililor fosili este cauza principală a crizei climatice.

Anul trecut, o încercare de a obține includerea unui text privind eliminarea treptată a combustibililor fosili în rezultatul Cop27, în Egipt, a eșuat. Anul acesta au fost făcute noi încercări, dar Emiratele Arabe Unite au evitat până acum să includă un text privind eliminarea treptată a emisiilor de combustibili fosili în orice comunicare privind Cop28.

Având în vedere că bilanțul global este documentul cheie pentru Cop28 și constituie baza negocierilor, includerea acestei recomandări este extrem de importantă, scrie The Guardian.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu