Un mit spulberat: Societăți secrete care au luptat pentru cauze nobile

Societățile secrete au fost întotdeauna un subiect de interes, ceea ce e perfect de înțeles: grupurile misterioase care rămân mereu în umbră sunt, într-adevăr, fascinante.

De la Francmasonerie la Illuminati, aceste societăți sunt considerate a fi niște instituții malefice, corupte sau insidioase, care vor să facă rău. Ca să spargem acest stereotip, îți prezentăm câteva societăți secrete care au fost înființate pentru o cauză nobilă.

1

Whiteboys

Whiteboys

Înființată în secolul XVII în Irlanda, această societate secretă era formată din țărani legați prin jurăminte secrete și cunoscuți sub pseudonim.

Membrii Whiteboys s-au răsculat împotriva modului în care țărănimea și muncitorii erau tratați de către proprietarii de pământuri. Numele organizației (băieții albi) provine de la faptul că membrii săi purtau cămăși albe și erau exclusiv bărbați tineri.

Whiteboys militau pentru condiții de trai mai bune și pentru reducerea birurilor. Dacă erau ignorați, membrii acestei societăți secrete protestau prin violență, intimidare și chiar distrugere.

Uneori, săpau gropi și amplasau sicrie pe drumurile publice, ca să-i intimideze pe proprietarii de terenuri care refuzau să-i trateze mai bine pe cei săraci.

2

E Clampus Vitus

E Clampus Vitus

E Clampus Vitus este o societate secretă care-și are originile în secolul XIX, mai precis în perioada Goanei după Aur din America. Se crede că a fost înființată pentru a ironiza societățile secrete, care erau în plină ascensiune în Vest la acea vreme.

Deși avea o denumire foarte sobră, această organizație promova… umorul, iar scopul ei era să-i amuze și să-i relaxeze pe mineri. Membrii E Clampus Vitus își băteau joc de societăți secrete precum Odd Fellows și Francmasoneria, prin ceremonii de inițiere absurde.

Chiar și numele ales – E Clampus Vitus – este absurd: cuvintele care-l compun nu sunt în latină și, de fapt, nimeni nu știe ce înseamnă.

3

Rezistența Franceză

Rezistenta Franceza

Puțină lume mai ține minte că Rezistența Franceză a fost o societate secretă, cel puțin în anumite privințe. Această organizație avea un obiectiv foarte bine determinat: lupta împotriva germanilor, pe vremea când Franța se afla sub ocupație nazistă.

Rezistența Franceză îngloba mai multe organizații care aveau același scop. Unele recurgeau la violență, în timp ce altele preferau să lupte prin propagandă și dezinformare.

Condusă de Charles de Gaulle din Marea Britanie, Rezistența a rămas secretă și a fost unul dintre factorii importanți care au contribuit la eliberarea Franței. În 1944, organizația avea aproximativ 100.000 de membri, grupați în nouă rețele diferite.

Aceștia realizau misiuni de sabotaj pe căile ferate și adunau informații. Aproximativ 50.000 de membri ai acestei societăți secrete au fost prinși de naziști și trimiși în lagăre. Doar jumătate dintre s-au mai întors acasă.

4

Ordinul Chaeronea

Ordinul Chaeronea

Homosexualitatea a fost oprimată de-a lungul istoriei și abia recent a devenit acceptată în unele părți ale lumii. În Londra anului 1897, un bărbat pe nume George Cecil Ives a înființat o societate secretă care le permitea homosexualilor să comunice și să obțină sprijin pentru cauza lor, departe de ochii iscoditori și de disprețul societății.

Se pare că unul dintre cei mai faimoși membri ai acestei societăți secrete a fost scriitorul Oscar Wilde, care a și fost încarcerat din cauza orientării sale sexuale.

5

Frăția Libertății

Fratia Libertatii

Sons of Liberty (Frăția Libertății) a fost o organizație secretă nord-americană care lupta pentru apărarea drepturilor coloniștilor în fața abuzurilor statului britanic.

Când guvernul britanic a adoptat Stamp Act, un document care impunea impozite în colonie, membrii acestei societăți secrete au încercat, prin adevărate acte de terorism, să împiedice aplicarea Stamp Act.

Membrii Frăției Libertății organizau acte de rezistență: îi aprovizionau cu armament pe rebeli și recurgeau la tactici mafiote și de intimidare.

Ca să știi mai mult, citește „Societăți secrete”

Dacă te pasionează subiectul societăților secrete, îți recomandăm această carte cuprinzătoare, care dezvăluie istoria, modul de organizare și ritualurile mai multor societăți secrete. Vei descoperi relațiile complicate ale acestora cu știința și puterea, vei afla mai multe despre fondatorii și membrii marcanți și numeroase întâmplări care au ieșit la lumină de-a lungul timpului despre activitatea lor.

Pendulând între forțele luminii și puterile întunericului, aceste societăți au fost prezente aproape dintotdeauna în societatea umană. Ordinul Templierilor, Ordinul Roza-Cruce, Francmasoneria, Ordinul Illuminati – toate aceste grupări sunt analizate din perspectiva contextului istoric în care au apărut și au evoluat. Citind această carte, vei pătrunde în lumea ascunsă a intrigilor, ferită de ochii celor mulți.

„Societăți secrete” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești sau Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu