Un misterios pui fosilizat de 18.000 de ani. Nu se știe ce e: câine sau lup?

Animalul a fost îngropat într-o bucată de pământ înghețat în Rusia, având corpul, blana și chiar și mustățile și genele intacte. Savanții îi studiază ADN-ul pentru a afla dacă este vorba despre un câine sau un lup.

Puiul, care avea circa două luni la momentul morții, în urmă cu 18.000 de ani, fusese recuperat dintr-o bucată de pământ înghețat. Savanții cred că animalul îi poate ajuta să stabilească care era legătura dintre câine și lup, relatează Centrul de Paleogenetică din Stockholm, Suedia.

Savanții au prezentat o canină preistorică unică, despre care se crede că are o vechime de 18.000 de ani. Animalul a fost găsit în permafrost în estul îndepărtat al Rusiei. Foto: Associated Press

Puiul, un mascul, a fost descoperit în urmă cu aproape doi ani, conservat într-un strat de permafrost în estul îndepărtat al Siberiei, potrivit lui Dave Stanton, cercetător la Centrul de Paleogenetică. El este unul dintre savanții care au analizat ADN-ul animalului.

Blana, scheletul, dinții, capul, genele și mustățile puiului botezat Dogor sunt încă intacte. Totuși, cercetătorii nu știu dacă este vorba de un câine sau de un lup. În următoarele luni vor fi făcute și mai multe teste ADN.

Mulți savanți spun că animalele pe care azi le numim câini au evoluat cu circa 15.000 de ani în urmă dintr-o specie dispărută de lup. Alții apreciază că evoluția ar fi avut loc mult mai devreme, poate cu 30.000 de ani în urmă sau chiar mai mult.

Lupii au evoluat după ce au avut de-a face cu oamenii vreme de mai multe generații, au fost domesticiți și au devenit companionii din ziua de azi.

Cercetătorii examinează rămășițele fosilizate ale unui mânz din Paleolitic, de 42.000 de ani, scos din permafrost din craterul Batagaika din Siberia, în 2018. Foto: EPA / Shutterstock

Puiul, care a fost descoperit de localnici, este studiat la Universitatea din Yakutsk, capitala Yakuției, o regiune imensă din estul Siberiei, care alcătuiește circa 20% din Rusia. (Rămășițele puiului au fost descoperite lângă Yakutsk.)

Nikolai Androsov, director al Muzeului Northern World, unde vor fi păstrate rămășițele, a prezentat recent descoperire, potrivit Associated Press. Yakuția este cunoscută pentru rezervele de petrol și gaze și pentru abundența minelor de diamante.

Mai multe animale dispărute au fost descoperite în permafrostul gros, în parte mulțumită topirii gheții rezultate în urma schimbărilor climatice. Printre acestea se numără un bizon de stepă mascul, un rinocer lânos, un ponei mumificat și mai mulți mamuți.

Dave Stanton a spus că localnicii căutători de comori foloseau uneori tunuri cu apă pentru a topi stratul de permafrost ca să extragă fildeșii mamuților, care erau apoi vânduți (așa cum se poate vedea în fotografiile din acest reportaj).

„Puiul trebuie să fi înghețat foarte repede, înainte ca animalele necrofage să îl descopere. Am găsit, de asemenea, multe mostre care nu au fost bine conservate. Se pare că în peisaj existau niște capcane naturale, în care animalele înghețau înainte de a se descompune”, a spus Dave Stanton.

Stanton a subliniat că ADN-ul folosit pentru a data puiul și a-i stabili genul a fost extras dintr-o coastă. Stanton spune că nu știe dacă s-a făcut o autopsie pentru a se stabili dacă organele animalului, inclusiv inima și ficatul, sunt intacte.

„Corpul este bine conservat, ceea ce este un lucru rar. Este cel mai bine conservat cadavru pe care l-am văzut până acum”, a spus el.

Câinii moderni nu seamănă cu lupii moderni. De exemplu, lupii sunt reticenți în a mânca în fața oamenilor, în timp ce câinii domesticiți cer mereu resturi de la masă.

Fiziologia lor este diferită, câinii având boturi mai scurte și cranii mai late. Iar lupii masculi participă la creșterea puilor, în timp ce câinii masculi evită, în general, acest lucru.

Prim-plan cu dinții puiului descoperit în estul Siberiei. Foto: Serghei Feodorov

Doctorul Stanton a spus că datarea puiului a fost făcută la Universitatea Oxford, iar el și colegii săi vor continua să colaboreze cu colegii de la Universitatea Federală de Nord-Est.

„Trebuie să examinăm mai multe mostre din acea perioadă. Astfel, vom putea stabili dacă este vorba de un câine sau de un lup”, a spus Stanton.

Ca să știi mai mult, citește „Chaser: Descoperirea geniului câinelui care știe 1.000 de cuvinte”

Cățelușa Chaser i-a fascinat atât pe iubitorii de câini, cât și pe oamenii de știință. Povestea ei dezvăluie potențialul dialogului cu câinii cu mult dincolo de comenzile de tipul „adu mingea”. După ce a luat un pui de Border Collie, botezat Chaser, profesorul de psihologie John Pilley a dorit să exploreze granițele învățării limbajului și comunicării dintre oameni și cel mai bun prieten al omului.

Dând dovadă de performanțe considerate până atunci imposibile la câini, Chaser a memorat în scurt timp numele a peste o mie de jucării și propoziții cu multiple elemente de gramatică. Realizările lui Chaser revoluționează modul în care ne raportăm la inteligența animalelor. Călătoria lui John Pilley și a lui Chaser demonstrează puterea învățării prin joc și ne deschide ochii către potențialul nemărginit al animalelor pe care le iubim.

„Chaser: Descoperirea geniului câinelui care știe 1.000 de cuvinte” se găsește cu reducere pe Cărturești sau pe Libris.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, vezi episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Lasă un comentariu