Un miliardar va dona 8.2 milioane de euro oamenilor aleși la întâmplare ca să vadă dacă banii le aduc fericirea

Un miliardar japonez a anunțat că va dona un miliard de yeni (aproximativ 8.2 milioane de euro) abonaților la profilul său de pe Twitter, în cadrul unui experiment social unic prin care dorește să înțeleagă modul în care banii afectează viețile oamenilor.

În prima zi a anului 2020, Yusaku Maezawa, fondatorul celui mai mare magazin de haine online din Japonia, a anunțat pe Twitter că va oferi un miliard de yeni unui grup format din 1.000 de persoane alese la întâmplare din lista abonaților, pentru a afla dacă banii chiar pot aduce fericirea.

Yusaku Maezawa vrea să înțeleagă dacă cum se schimbă viața unui om care primește de-a gata 8.200 euro. Foto: Pinterest

Tot ce trebuiau să facă aceste persoane pentru a câștiga 8.200 de euro era să îi urmărească postările și să le distribuie până la 7 ianuarie. Până în momentul de față, postarea prin care Maezawa anunța întreaga operațiune a fost distribuită de peste 4.1 milioane de ori.

Într-un video de pe YouTube, omul de afaceri în vârstă de 44 de ani a descris inițiativa ca fiind „un studiu social serios”, inspirat de conceptul de „venit de bază universal”.

Maezawa a spus că, deoarece are „bani și timp liber” pentru a derula experimentul, a simțit că era nevoie să stârnească niște dezbateri mai importante legate de teoria venitului minim garantat pentru toți cetățenii Japoniei.

Nu este pentru prima dată când Maezawa oferă bani prin Twitter. Anul trecut pe vremea aceasta, omul de afaceri împărțea 100 de milioane de yeni între 100 dintre abonați.

Anul trecut, miliardarul japonez a desfășurat un experiment similar, la scară de zece ori mai mică. Foto: Wikimedia

De data aceasta, Maezawa s-a decis să crească de zece ori numărul beneficiarilor, ca să obțină rezultate mai precise. Postarea de anul trecut a depășit recordul pentru cea mai distribuită postare de pe Twitter din toate timpurile, iar postarea de anul acesta ar putea să atingă și ea această performanță.

Maezawa, care are o avere estimată la două miliarde de euro, i-a încurajat pe cei care au primit banii să îi cheltuiască așa cum își doresc și i-a rugat să completeze cu regularitate niște chestionare care să arate care este impactul banilor asupra vieților lor.

De asemenea, antreprenorul a apelat la economiști și la mediul academic, cerându-le să ajute la analizarea rezultatelor.

Cei 1.000 de câștigători vor fi aleși la întâmplare printr-o loterie și vor fi contactați de Maezawa însuși printr-un mesaj până la finele lunii ianuarie 2020.

Yusaku Maezawa ar putea deveni primul turist pe Lună. Foto: Koji Sasahara/AP Photo

Omul de afaceri a atras atenția asupra posibilelor încercări de fraudă, adăugând că mesajele oficiale trimise câștigătorilor vor fi postate pe Twitter în avans.

Yusaku Maezawa a atras atenția publicului în 2018, când Elon Musk, președintele companiilor Tesla și SpaceX, a anunțat că japonezul va fi primul client privat pe prima rachetă comercială trimisă pe Lună de SpaceX.


Ți s-a părut interesant? Citește și:

Ca să știi mai mult

„Cum să trăiești în stil japonez” ne aduce mai aproape o lume care a fascinat și continuă să fascineze prin farmecul ei – Japonia, Ţara Soarelui Răsare. Yutaka Yazawa îmbină cu măiestrie însemnările personale cu informațiile bine documentate, reușind să ne cucerească încă de la primele pagini. Trecem astfel cu ușurință de la prezentarea geografică la cea istorică, de la filozofie și cultură la arta culinară japoneză. Descoperim cum se poate trăi în armonie cu ceilalți într-o metropolă precum Tokyo, dar aflăm mai multe și despre respectul pentru natură, despre ikigai, shinrin-yoku, viaţa de familie, vacanțe și sărbători. Toate acestea sunt un bun prilej de a observa tradițiile japoneze, felul în care au înflorit secole de-a rândul alături de practicile moderne sau cum s-au schimbat odată cu pătrunderea culturii occidentale.

Comandă cartea „Cum sa trăiești în stil japonez” pe Cartepedia, Cărturești sau Libris.


Distribuie:

Citește în continuare

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi în fiecare dimineață pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări.
Fii fără grijă, nu facem spam.
 • Georgescu Ionuț spune:

  Banii nu aduc fericirea!
  Dar o întrețin!

 • Georgescu Ionuț spune:

  Japonezul asta, ce-o avea în cap? Nici fața nu-l prea ajuta. Auzi, curiozitate la el, să vadă dacă banii aduc fericirea și pentru asta, a găsit el “soluție”, să dea atatia bani in mod aleatoriu și oricui, fara nicio selecție. Dar nu e asta – fă, bă, ceva cu banii aia, proiecte pentru o viață mai bună, etică și moralitate, seminarii despre nutritie, despre ce este banul, despre faptul că omul este ahtiat după material, despre orice! Despre dependenta de alcool, despre protectia animalelor, despre dependenta de telefoane mobile, gadgeturi frivole și inutile etc etc etc.
  Sau, dă-i oamenilor care are cu adevărat NEVOIE de acei bani, pentru sănătatea lor șubredă sau pentru dezastrele care i-au dus pe străzi, NU da unora, oricui, pe pe twitter sau mai știu eu de pe unde. Pfffff….
  Japonezul, miliardarul, e nefericit, săracul, pe el banii e clar că nu l-au ajutat, are față de deprimat (și nu numai).

  Acum, serios, banul este o invenție umană care a adus și aduce în continuare prăpăd omenirii, de la războaie și până la cotropriri de țări. Asta la nivel macro. Cât despre nivelul micro, la nivelul de individ, s-au făcut diverse studii despre cum ar trăi omenirea fara bani (vezi proiectul Venus) și s-a văzut că omul abia atunci ar putea fi fericit – când banii nu ar mai exista în viața lui. Cu alte cuvinte și ca o concluzie personala, cu cât ai mai multi bani, cu atât șansele de a fi NEFERICIT sunt mai mari!

  Cât despre japonezul asta, o fi el mare și bun afacerist, dar e cam prostălău. :drac: Mai bine sa le mărească salariile angajaților și să lase prostiile, că așa nu afla nimic. S-a văzut clar că majoritatea celor care au câștigat sume fabuloase la loterii au ajuns fix ca in faza initiala sau, de cele mai multe ori, mai rau (da’ au fost și prosti! lol) Banul – ochiul dracului. 👺

 • >