Un mare mister al Scoției: Bilele de piatră „matematice” create acum 5.000 de ani

Bilele de piatră cioplite sunt artefacte misterioase care au făcut obiectul multor speculații lansate de savanți de-a lungul anilor. Au fost descoperite peste 400 de astfel de obiecte unice, aproape toate în Scoția, majoritatea fiind găsite în Aberdeenshire.

Însă unele au ieșit la iveală și în Anglia și în Irlanda. Bilele de piatră datează din perioada 3.5000 – 1.500 î.e.n., un interval cuprins între Neoliticul târziu și Epoca Bronzului, potrivit CNN.

Unele sunt realizate din ceramică. Foto: Wikimedia

Bilele sunt confecționate din materiale diferite, de la gresie la granit, și toate sunt decorate cu diferite modele la suprafață, de la trei până la 160 de protuberanțe. Totuși, cele mai comune sunt pietrele decorate cu șase proeminențe.

Unele dintre bilele cioplite au decorațiuni suplimentare, cum ar fi spațiile dintre proeminențe, care sunt decorate cu incizii, spirale și cercuri concentrice.

Aproape toate provin din Scoția. Câteva au fost găsite în nordul Angliei și în Irlanda. Foto: Wikimedia

Cele mai multe pietre au mărimi similare, având diametrul de aproape op centimetri, deși au fost descoperite și bile mai mari, cu diametre cuprinse între nouă și 11 centimetri.

Tiparele simetrice gravate pe întreaga suprafață a unora dintre obiecte sugerează că oamenii din Neolitic experimentau cu geometria solidă, cu forme geometrice cunoscute ca solide platonice.

Sunt cunoscute peste 400 de modele ale acestor bile. Foto: Wikimedia

Filosoful și matematicianul antic Platon a fost primul care a menționat aceste solide ca fiind tiparele de bază ale creației fizice. Însă pietrele din Scoția îl preced cu cel puțin un mileniu pe Platon, lucru care le face cu atât mai fascinante pentru matematicieni.

Articolul continuă mai jos

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi zilnic pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări!

Click pentru abonare ▸

Fii fără grijă, nu facem spam.

Ei cred că există posibilitatea ca aceste pietre să fie primele exemple de experimente în cadrul geometriei din întreaga lume.

O bilă sculptată descoperită în Aberdeenshire. Foto: Wikimedia

S-au emis diferite teorii pentru a explica forma și semnificația obiectelor. Mulți cercetători spun că erau folosite ca arme, alții cred că erau greutăți atașate de plasele de pescuit.

Unii spun că erau folosite ca simboluri ale puterii și prestigiului, iar alții cred că aveau un rol ceremonial în diferite ritualuri. Niciuna dintre aceste teorii nu a fost larg acceptată, astfel că funcția acestor obiecte cioplite din Scoția Neoliticului târziu rămâne un mister și în zilele noastre.

Deocamdată, adevăratul lor scop rămâne un mister. Foto: Wikimedia


Distribuie:

Citește în continuare

Lasă un comentariu