Un mare mister al Scoției: Bilele de piatră „matematice” create acum 5.000 de ani

Bilele de piatră cioplite sunt artefacte misterioase care au făcut obiectul multor speculații lansate de savanți de-a lungul anilor. Au fost descoperite peste 400 de astfel de obiecte, majoritatea în Aberdeenshire, Scoția.

Însă câteva exemplare au ieșit la iveală și în Anglia și în Irlanda. Bilele de piatră datează din perioada 3.5000 – 1.500 î.e.n., un interval cuprins între Neoliticul târziu și Epoca Bronzului, potrivit CNN.

Unele bile sunt realizate din ceramică. Foto: Wikimedia

Bilele sunt confecționate din materiale diferite, de la gresie la granit, și toate sunt decorate cu diferite tipare la suprafață, de la trei până la 160 de protuberanțe. Totuși, cele mai comune sunt pietrele decorate cu șase protuberanțe.

Unele dintre bile au decorațiuni suplimentare: spațiile dintre protuberanțe sunt decorate cu incizii, spirale sau cercuri concentrice.

Cele mai multe pietre au mărimi similare, având diametrul de aproape op centimetri, deși au fost descoperite și bile mai mari, cu diametre cuprinse între nouă și 11 centimetri.

Tiparele simetrice gravate pe întreaga suprafață a unora dintre obiecte sugerează că oamenii din Neolitic experimentau cu geometria solidă, cu forme geometrice cunoscute drept solide platonice.

Sunt cunoscute peste 400 de modele ale acestor bile. Foto: Wikimedia

Filosoful și matematicianul antic Platon a fost primul care a menționat aceste solide ca fiind tiparele de bază ale creației fizice. Însă pietrele din Scoția îl preced cu cel puțin un mileniu pe Platon, lucru care le face cu atât mai fascinante pentru matematicieni.

Savanții cred că există posibilitatea ca aceste pietre să fie primele exemple de experimente în domeniul geometriei din întreaga lume.

O bilă sculptată descoperită în Aberdeenshire. Foto: Wikimedia

S-au emis diferite teorii pentru a explica forma și semnificația obiectelor. Mulți cercetători spun că erau folosite ca arme, alții cred că erau greutăți atașate de plasele de pescuit.

Unii spun că erau folosite ca simboluri ale puterii și prestigiului, iar alții cred că aveau un rol ceremonial. Niciuna dintre aceste teorii nu a fost larg acceptată, astfel că funcția acestor obiecte cioplite din Scoția Neoliticului târziu rămâne un mister și în zilele noastre.

Ca să știi mai mult, citește „Barbarii. Civilizații dispărute”

De multe ori ne gândim la civilizațiile Greciei și Romei antice ca la incubatoare discrete ale culturii occidentale, locuri în care ideile despre orice, de la guvernare la artă, erau libere să se dezvolte și apoi să fie distribuite în exterior în lumea mediteraneană mai largă. Dar, așa cum arată Peter Bogucki în această carte, Grecia și Roma nu s-au dezvoltat izolat.

În jurul lor existau comunități rurale care nu cunoșteau scrisul și care aveau culturi radical diferite, despre care puțini dintre noi mai știu astăzi ceva. Ei bine, Bogucki scoate la lumină în mod strălucit poveștile acestor oameni aproape uitați.

Autorul prezintă cum s-au dezvoltat aceste culturi, subliniind complexitatea crescândă a structurilor lor sociale, realizările lor tehnologice și practicile lor ieșite din comun. Rezultatul este o relatare fascinantă despre un capitol foarte puțin cunoscut din istoria omenirii.

„Barbarii. Civilizații dispărute” se găsește cu reducere pe Cărturești sau pe Libris.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu