Un inventator orb a creat un baston inteligent care folosește Google Maps pentru a-i ajuta pe cei cu deficiențe de vedere

Conectat la Google Maps și dotat cu senzori ce detectează obstacolele, bastonul inteligent WeWALK, creat de un inventator orb, îi ajută pe nevăzători să se deplaseze singuri pe stradă.

Peste 217 milioane de oameni din lumea întreagă au deficiențe grave de vedere sau sunt orbi. În acest domeniu, inovațiile nu sunt tocmai rare, dar este oarecum surprinzător că a durat atât de mult până la apariția unui ajutor de înaltă tehnologie pentru cei cu deficiențe de vedere.

Bastonul inteligent WeWALK folosește tehnologiile Bluetooth și Google Maps și se poate conecta la orice altă aplicație. Foto: WeWALK / Twitter

De acum, însă, există un „baston inteligent” care folosește Bluetooth, numit WeWALK, iar scopul său este să transforme complet modul în care se deplasează persoanele cu deficiențe de vedere.

WeWALK este un dispozitiv cu senzor de atingere care poate fi montat pe orice baston convențional, transformându-l într-unul „inteligent”. Folosește și senzori cu ultrasunete pentru a avertiza utilizatorul în legătură cu obstacolele din apropiere, făcând mânerul să vibreze.

Acești senzori detectează nu numai obstacolele de la nivelul solului, ci și obiectele aflate la nivelul pieptului sau al capului.

Dispozitivul are și un slot USB care poate fi folosit pentru a încărca bateria. O încărcare completă garantează cinci ore de utilizare.

Copiii cu deficiențe de vedere încearcă bastonul inteligent. Foto: WeWALK / Instagram

Batonul inteligent se poate conecta la aproape orice telefon cu Android sau iOS, ceea ce înseamnă că poate integra aplicații precum Google Maps pentru a orienta utilizatorul la fiecare pas.

De asemenea, dispozitivul poate fi folosit cu aplicații precum Uber și Lyft. Astfel, bastonul inteligent îi poate ajuta pe cei cu probleme de vedere să se miște mai ușor și mai independent, mai ales în orașele mari.

În plus, bastonul inteligent WeWALK are o boxă și un microfon care funcționează perfect cu asistentul virtual Alexa, dezvoltat de Amazon. Pe deasupra, pentru a accesa orice programe noi ai nevoie numai de un update obișnuit al software-ului.

Posibilitățile acestui software cu platformă deschisă sunt aproape nelimitate. WeWALK a strâns aproape 94.000 de dolari în numai 48 de ore prin crowdfunding, în țara sa de origine, Turcia.

Inventatorul bastonului inteligent, Kursat Ceylan, își testează produsul inovator. Foto: WeWALK / Instagram

Pagina de Indiegogo a instrumentului a adunat alți 54.000 de dolari. Aceste fonduri vor fi folosite pentru a oferi asistență prin tehnologie avansată celor care au nevoie de ea.

Totuși, costul bastonului ar putea fi o problemă, deoarece majoritatea celor cu deficiențe de vedere au un venit mic. Însă poate că aspectul cel mai impresionant legat de acest instrument revoluționar este felul în care a venit pe lume.

Povestea impresionantă a bastonului inteligent WeWALK

Cofondatorul WeWALK, Kursat Ceylan, s-a născut orb. Inginerul știa că conectarea unui baston la internet ar îmbunătăți cu mult calitatea vieții celor cu deficiențe de vedere.

„Trăim într-o epocă în care se discută despre mașini zburătoare și oamenii aceștia încă folosesc bastoane ca să se deplaseze. Fiind orb, când mă aflu la metrou, nu știu pe unde este ieșirea… Nu știu ce autobuz vine sau ce magazine se află în jurul meu. WeWALK poate oferi astfel de informații”, a declarat Kursat pentru CNN.

Ceylan este, totodată, CEO-ul și cofondatorul Academiei Young Guru, o organizație nonprofit, fondată în anul 2000 cu scopul de a sprijini viitorii lideri care combină compasiunea cu inovația.

În afară de bastonul inteligent, Ceylan a dezvoltat și alte instrumente pentru a-i ajuta pe cei cu deficiențe de vedere. În 2011, Ceylan a ajutat la dezvoltarea aplicației pentru smartphone numită „Însoțitorul meu de vis”, care le permite celor orbi să acceseze mai multe tehnologii care îi pot ajuta.

Această aplicație include acces la cărți audio și reviste, navigarea în spații închise, cum ar fi stațiile de metrou și centrele de shopping, și o aplicație pentru cinematograf.

Aplicația pentru cinematograf este în mod special interesantă, deoarece oferă o descriere audio a scenelor fără dialog din filmele cu text descriptiv. Funcționează în mod similar cu aplicația de identificare muzicală Shazam.

Ochelarii inteligenți sunt o altă metodă prin care tehnologia îi ajută pe cei cu deficiențe de vedere să se deplaseze. Foto: Digital Trends

Însă WeWALK face mult mai mult decât să ajute la deplasare. Îi permite utilizatorului să interacționeze cu împrejurimile. După cum a afirmat  Ceylon pe blogul său, „participarea deplină la viața socială este un drept indispensabil al fiecărui om.”

Când cei cu deficiențe de vedere nu mai sunt nevoiți să se concentreze atât de mult asupra împrejurimilor, pot socializa mai bine. Ideea simplă de a extinde cantitatea de informații pe care o astfel de persoană le poate afla din mediul înconjurător ar putea să aducă schimbări esențiale.

Invenții similare cu bastonul inteligent WeWALK

Există cel puțin un alt baston inteligent similar cu WeWALK, dar mai sunt și alte câteva tehnologii care îi ajută pe cei orbi. În momentul de față, inginerii lucrează la niște ochelari inteligenți, întrucât cele mai multe persoane cu deficiențe de vedere încă mai pot să vadă într-o oarecare măsură.

„Încercăm să producem niște ochelari care să îi ajute pe cei care mai au foarte puțin din simțul vizual să se deplaseze în locuri nefamiliare, să recunoască obstacole și să fie mai independenți”, a declarat pentru Digital Trends Stephen Hicks, cercetător la Universitatea Oxford.

FingerReader al celor de la MIT Media Lab. Foto: Digital Trends

Cei de la MIT Media Lab au creat un dispozitiv pentru deget, numit FingerReader, care poate să detecteze și să interpreteze un text tipărit. Utilizatorul trebuie doar să-și plimbe degetul pe text și inelul îi va citi textul în timp real.

În momentul de față, WeWALK poate fi cumpărat pe site-ul său dedicat, pentru 499 de dolari.

Ca să știi mai mult

Cartea dedicată de Rodney Castleden „inventatorilor din trecut, prezent și viitor” este un omagiu adus imaginației creatoare a omului și un îndemn la cunoașterea și aplicarea în beneficiul societății a tuturor marilor descoperiri ale minții omenești. Autorul prezintă în ordine cronologică o selecție fascinantă de peste 250 de invenții (și de topuri ale lor), menționând numele autorilor – când se cunosc – , conjunctura economico-socială a momentului, problemele pe care inventatorii încercau să le rezolve, importanța pentru contemporaneitate și felul în care fiecare dintre ele a avut darul de a schimba lumea.

Comandă cartea „Invenții care au schimbat lumea. De la electromagnet la GPS” pe Elefant sau pe Libris.


Distribuie:

Citește în continuare

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi în fiecare dimineață pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări.
Fii fără grijă, nu facem spam.
>