Un gel pe bază de lapte ar putea reduce efectele nocive ale alcoolului

Cercetătorii de la ETH Zurich din Elveția au dezvoltat un gel pe bază de lapte care are capacitatea de a descompune alcoolul în sistemul gastrointestinal. Acest gel inovator oferă o soluție promițătoare pentru a reduce impactul negativ al consumului de alcool asupra organismului, minimizând efectele secundare asociate.

Atunci când alcoolul este metabolizat în organism, se produce ca produs intermediar acetaldehida, un compus toxic care poate duce la afectarea ficatului.

Gelul pe bază de lapte facilitează transformarea directă a alcoolului în acid acetic inofensiv, fără formarea de acetaldehidă, mutând efectiv procesul de descompunere de la ficat la tractul digestiv.

Acest progres revoluționar a fost realizat prin crearea unui gel care utilizează proteine din lapte care formează fibrile după fierbere timp de câteva ore, esențiale pentru integritatea structurală a gelului. Adăugarea de sare și apă permite acestor fibrile să se conecteze, rezultând un gel digerabil.

Pentru a facilita descompunerea alcoolului, gelul necesită prezența unor catalizatori, cercetătorii utilizând atomi de fier distribuiți uniform pe suprafața proteinei pentru a iniția transformarea alcoolului în acid acetic.

Prin scufundarea fibrilelor într-o baie de fier și introducerea peroxidului de hidrogen, gelul reacționează eficient cu alcoolul. Experimentele inițiale pe șoareci au arătat că gelul a redus nivelul de alcool cu aproximativ 56% și a diminuat acumularea de acetaldehidă, demonstrând potențialul său de a proteja ficatul.

Cu toate acestea, sunt necesare teste clinice suplimentare înainte de aprobarea sa pentru utilizarea la om. Gelul, care poate fi consumat înainte sau în timpul consumului de alcool, nu este o soluție pentru otrăvirea cu alcool sau pentru reducerea consumului de alcool.

Cercetătorii subliniază faptul că abstinența de la alcool este cea mai sănătoasă alegere. Cu toate acestea, gelul ar putea fi pe placul persoanelor care doresc să își modereze consumul de alcool fără a se abține complet.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu