Un element rar a fost descoperit pentru prima dată în atmosfera unei exoplanete

Metalul rar terbiu a fost descoperit pentru prima dată în atmosfera unei exoplanete. Cercetătorii de la Universitatea Lund din Suedia au dezvoltat, de asemenea, o nouă metodă de analiză a exoplanetelor, ceea ce face posibilă studierea acestora mai în detaliu.

KELT-9 b este cea mai fierbinte exoplanetă din galaxie, care orbitează în jurul stelei sale îndepărtate la aproximativ 670 de ani-lumină de Pământ.

Corpul ceresc, cu o temperatură medie de 4.000 de grade Celsius, a entuziasmat încă de la descoperirea sa în 2016 astronomii din întreaga lume.

Noul studiu publicat în Astronomy & Astrophysics relevă descoperiri despre atmosfera exoplanetei.

Cea mai fierbinte exoplanetă din galaxie

„Am dezvoltat o nouă metodă care face posibilă obținerea unor informații mai detaliate. Cu ajutorul acesteia, am descoperit șapte elemente, inclusiv substanța rară terbiu, care nu a mai fost găsită până acum în atmosfera niciunei exoplanete”, a declarat Nicholas Borsato, doctorand în astrofizică la Universitatea Lund.

Terbiul este un metal de pământuri rare care aparține așa-numitelor lantanoide. Substanța a fost descoperită în 1843 de chimistul suedez Carl Gustaf Mosander în mina Ytterby din arhipelagul Stockholm.

Substanța este foarte rară în natură, iar 99 la sută din producția mondială de terbiu are loc în prezent în districtul minier Bayan Obo din Mongolia interioară.

„Găsirea terbiului în atmosfera unei exoplanete este foarte surprinzătoare”, spune Nicholas Borsato.

Cele mai multe exoplanete sunt descoperite de astronomi care fac măsurători ale intensității cu care strălucesc stelele. Atunci când o exoplanetă trece prin fața stelei sale, strălucirea stelei scade.

Terbiul este un metal de pământuri rare

Datorită metodei lor avansate de măsurare, cercetătorii au reușit să filtreze semnalele dominante din atmosfera lui KELT-9 b. Acest lucru deschide posibilitatea de a afla mai multe despre atmosferele altor exoplanete, scrie EurekAlert.

„Să aflăm mai multe despre elementele mai grele ne ajută, printre altele, să determinăm vârsta exoplanetelor și modul în care s-au format”, explică Nicholas Borsato.

Exoplanetele, sau planetele extrasolare, sunt planete care se află în alte sisteme solare decât al nostru. Prima descoperire confirmată a fost făcută în 1992, a unei exoplanete care orbitează în jurul unei stele neutronice.

Trei ani mai târziu, a fost descoperită prima exoplanetă cu o stea asemănătoare Soarelui. De atunci, au fost înregistrate peste 5.000 de exoplanete. Existența exoplanetelor ridică adesea întrebări cu privire la posibilitatea existenței vieții în altă parte în Univers.

„Detectarea elementelor grele în atmosferele exoplanetelor ultra-încălzite reprezintă un alt pas spre cunoașterea modului în care funcționează atmosferele planetelor. Cu cât cunoaștem mai bine aceste planete, cu atât avem mai multe șanse să găsim Pământul 2.0 în viitor”, conchide Nicholas Borsato.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu