Un donator misterios împarte sute de mii de euro într-un oraș din Germania

De la începutul anului 2019, un donator misterios le trimite ziarelor dintr-un oraș german plicuri burdușite cu bani și instrucțiuni de folosire a sumelor. Până acum, în plicurile enigmatice au fost găsiți peste 200.000 de euro.

Plicurile, fiecare plin cu bancnote și valorând între 20.000 și 100.000 de euro, au început să apară la sediul ziarului Braunschweiger Zeitung în 2019, cu instrucțiuni precise legate de fundațiile de caritate locale la care trebuiau să ajungă banii.

Petra Gottsand, directoarea unui ospiciu din Braunschweig, a primit de la donatorul anonim 100.000 de euro pentru proiectele de caritate. Photo: DPA

Ultimul plic, conținând 100.000 de euro, împărțiți în 200 de bancnote de câte 500 de euro, a fost primit recent la ziar și conținea instrucțiuni care spuneau că banii trebuie donați unui ospiciu local. Alte plicuri au ajuns la biserici, la organizații care ajută victimele infracțiunilor și la alte câteva fundații.

„Să le faci mai ușoară moartea oamenilor grav bolnavi este un semn de căldură umană, ceea ce ne câștigă respectul”, scria într-o scrisoare anonimă introdusă în ultimul plic cu bani.

Angajații de la ospiciul local sunt, evident, încântați de faptul că au primit cea mai mare donație din toată istoria instituției, ceea ce îi va ajuta să îngrijească și mai mulți pacienți în fază terminală.

Un lucru și mai deosebit în ceea ce privește acest binefăcător misterios este faptul că se pare că donează bani încă din 2011. Și atunci, ziarele locale începuseră să primească plicuri miraculoase alături de instrucțiuni legate de destinațiile banilor, însă nimeni nu poate spune cu siguranță dacă este vorba de aceeași persoană.

Între 2011 și 2013, unele plicuri au fost lăsate sub preșurile de la ușile redacțiilor, existând astfel riscul să se piardă sau de a nu fi descoperite. Între timp, donatorul (dacă este vorba de același binefăcător) a schimbat strategia. Foto: BBC

„Pur și simplu nu știm și nu vrem să periclităm această faptă bună”, a afirmat David Mache, jurnalist din Braunschweig.

El a adăugat că binefăcătorul misterios a contactat publicația de mai multe ori în ultima vreme pentru a trimite bani către mai multe fundații locale.

Datele arată că, între 2011 și 2013, cineva a folosit o metodă similară (banii erau trimiși în plicuri lăsate sub preș) pentru a dona peste 250.000 de euro către grădinițe, cantine pentru săraci și către alte proiecte sociale din regiune.

Iată reportajul BBC din 2012 despre acest subiect. La acea vreme, oamenii speculau că este vorba de un fel de Robin Hood local, o persoană care redistribuie o parte din banii pe care îi obține, de fapt, din infracțiuni.

Mai jos, un reportaj Deutsche Welle despre acest gest neobișnuit care a fost reluat în 2019.

Acum, donatorul folosește mai ales ziarele locale drept intermediari, trimițându-le și instrucțiuni legate de instituțiile la care trebuie să ajungă banii.

Anul trecut, un ziar concurent al publicației Braunschweiger Zeitung a primit un plic care conținea 100.000 de euro, precum și instrucțiuni care spuneau că banii trebuie înmânați unei fundații locale de caritate, pentru construirea unui nou ospiciu.

Fenomenul a devenit cunoscut drept „miracolul din Braunschweig”. Nimeni nu știe dacă aceeași persoană donează plicuri cu bani de opt ani încoace sau dacă este vorba de mai multe persoane. Însă, cât timp aceste fapte bune continuă, nimănui nu-i pasă.

Ca să știi mai mult, citește „Cartea banilor”

În „Cartea banilor”, Kabir Sehgal dă la o parte presupunerile obișnuite despre avere și ne conduce într-o căutare globală, spre o înțelegere mai profundă a relației dintre bani și omenire. Mai mult decât o simplă istorie a monedei, cartea sondează originile conceptuale și evoluția banilor, analizându-i prin prisma lentilelor unor discipline variate – biologie, psihologie, antropologie și teologie.

Cartea ne vorbește astfel despre originea banilor, diferitele moduri de utilizare ale acestora, felul în care s-au schimbat ei de-a lungul timpului, formele lor viitoare, motivele pentru care atârnă atât de greu în viața noastră și, în cele din urmă, despre modul în care ar trebui folosiți.

În final, „Cartea banilor” nu este doar o prezentare plină de informații despre conceptul de bani, ci și o analiză fascinantă și amuzantă a naturii omenirii și a mecanismelor minții.

„Cartea banilor” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești sau Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu