Un depozit colosal de litiu găsit în SUA ar putea schimba industria globală

Un depozit colosal de litiu găsit în SUA ar putea schimba industria globală

În goana după litiu, un metal esențial pentru bateriile ce alimentează vehiculele electrice, Statele Unite ale Americii ar fi dat peste cele mai mare depozit descoperit până acum în lume.

Un nou studiu, publicat în jurnalul Science Advances, estimează că un crater vulcanic de la granița Nevada-Oregon, numit Caldera McDermitt, ascunde un depozit colosal de 20 până la 40 de milioane de tone de litiu.

Având în vedere noile cifre, caldera depășește cantitățile de litiu din solurile sărăturate din Bolivia, loc în care se găsesc 23 de milioane de tone.

„Ar putea schimba dinamica litiului la nivel global”

„Dacă ar fi să credem estimările inițiale, acesta ar fi un depozit extrem de semnificativ de litiu. Ar putea schimba dinamica litiului la nivel global, atunci când vorbim de preț, securitatea de aprovizionare și geopolitică”, a explicat Anouk Borst, geolog la Universitatea KU Leuven din Belgia.

Unele dintre cele mai bogate zone în litiu din lume se află în saramură. Însă, litiul din Caldera McDermitt este situat într-o zonă numită Trecătoarea Thacker, învăluită în argilă.

O erupție masivă de magmă din urmă cu aproximativ 16,4 milioane de ani

Caldera s-a format după o erupție masivă de magmă din urmă cu aproximativ 16,4 milioane de ani, astfel că la suprafață au ieșit cantități vaste de litiu și alte metale. Un lac s-a format în caldera în cele din urmă, fapt pentru care a apărut stratul de sedimente care ascunde astăzi litiul. Rezultatul? Un tip de argilă numit smectită.

Dar aceasta a fost doar prima „injecție” de litiu. În cele din urmă, pe măsură ce activitatea vulcanică a crescut din nou, saramura fierbinte ce conținea și mai mult litiu a ajuns în smectita existentă, în esență având loc o infuzie cu și mai mult litiu.

O veste bună pentru mineri!

Aceasta este o veste bună pentru mineri. Zona nu este doar deosebit de bogată în metale, dar și mai ușor de separate. Mai mult, depozitele sunt în mare parte concentrare într-un singur loc din vârdul sudic al trecătorii.

Totuși, extracția de litiu poate emite cantități vaste de CO2, în funcție de metodele folosite, și poate contamina apa din sol cu metale grele și combustibili fosili. Impactul asupra mediului nu ar trebui trecut cu vederea.

Activiștii de mediu și nativ-americanii contestă proiectul

Tocmai de aceea, proiectul a fost controversat. Activiștii de mediu au încercat să blocheze zona de minerit, din motive de mediu. Aceștia au fost susținuți și de activiștii nativ-americani, pentru că Trecătoarea Thacker este considerată sacră de către triburile din zonă.

Însă, o instanță federal a respins plângerile activiștilor în luna iulie 2023, iar recent muncitorii au început săpăturile la fața locului, potrivit Futurism.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Abonează-te gratuit la newsletter ca să primești săptămânal cele mai interesante articole, aplicații și cărți pe care le descoperim.

35 de Întrebări din Istorie, Mitologie și Tradiții

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu