Geologii au făcut o descoperire importantă în înțelegerea destinului unei bucăți de pământ pierdute, numită Argoland, care s-a desprins de Australia de Vest în urmă cu aproximativ 155 de milioane de ani.
Timp de ani de zile, oamenii de știință au suspectat că Argoland a fost un microcontinent, dar existau puține dovezi care să susțină această teorie. Cu toate acestea, un studiu recent realizat de cercetătorii de la Universitatea din Utrecht a făcut lumină în ceea ce privește călătoria continentului.
Folosind structurile de pe fundul mării din câmpia abisală Argo, un bazin oceanic creat atunci când Argoland s-a separat, oamenii de știință au descoperit că continentul a plutit în derivă spre nord-vest. Acest lucru sugerează că, probabil, a ajuns în ceea ce se numește acum insulele din Asia de Sud-Est.
Cercetări suplimentare în geologia Asiei de Sud-Est, în special în Sumatra, Borneo și Insulele Andaman, au dus la descoperirea faptului că Argoland nu a fost o singură masă continentală, ci s-a fragmentat în mai multe bucăți în urmă cu aproximativ 300 de milioane de ani. Cercetătorii au etichetat aceste fragmente drept „Argopelago”.
Aceste fragmente se află acum ascunse sub Indonezia și Myanmar. De asemenea, studiul a dezvăluit că, în urmă cu aproximativ 215 milioane de ani, dezmembrarea Argolandului s-a accelerat. Acest lucru explică de ce continentul s-a fragmentat și mai mult, ceea ce face dificilă pentru cercetători reconstituirea lui.
Deși a fost nevoie de șapte ani pentru a finaliza studiul și a reconstrui puzzle-ul, cercetătorii au subliniat importanța înțelegerii soartei continentelor pierdute.
Aceste cunoștințe sunt cruciale pentru înțelegerea biodiversității și a evoluției climatice, pentru localizarea resurselor valoroase și pentru înțelegerea formării munților și a tectonicii plăcilor. Este demn de remarcat faptul că Argoland nu este singurul continent „pierdut” pe care știința l-a redescoperit.
Zealandia și Balcanatolia sunt alte două exemple care au oferit informații valoroase despre viața sălbatică și procesele geologice străvechi. Studiul, care oferă noi informații despre soarta Argolandului, a fost publicat în revista Gondwana Research.